Skip to main content

Σόιμπλε: Απειλή η πολιτική αβεβαιότητα

Για τις επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας και των γεωπολιτικών προκλήσεων στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

«Υπάρχει έντονη πολιτική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά» τόνισε αναλυτικά, ενώ όσον αφορά τη Γερμανία, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας πως το εγχώριο ΑΕΠ βασίζεται στην καταναλωτική ζήτηση και παρουσιάζει «ορισμένη ανθεκτικότητα» έναντι των διεθνών εξελίξεων.

Σχετικά με το Brexit, εκτίμησε ότι είναι απίθανο να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία κατά τη διάρκεια του 2017, σημειώνοντας ωστόσο ότι εφόσον υπάρξει «κενό» στις εμπορικές συμφωνίες, τότε αυτό θα γίνει αισθητό και στη Γερμανία. «Θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τις ζημιές, τόσο για την Ε.Ε., όσο και για τη Βρετανία» έσπευσε να προσθέσει.

Κάνοντας ειδική μνεία στην ευρωπαϊκή οικονομία, διαμήνυσε ότι το κυριότερο πρόβλημα συνίσταται στο κενό ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών – μελών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αναγνώρισε πως η πορεία της ανάκαμψης είναι «λίγο καλύτερη».

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τάχθηκε εναντίον των πολιτικών του εμπορικού προστατευτισμού.

naftemporiki.gr