Skip to main content

Market beat: Σήμερα δοκιμάζεται η σκληρότητα του τοπικού πυθμένα των 580 μονάδων

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με άνοδο που θα σπάσει την αλυσίδα καθοδικών συνεδριάσεων αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη μετά το ανοδικό φινάλε στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών. Κάτι που θα συμβάλλει να διατηρήσει τη θετική κληρονομιά από τη χθεσινή σύνοδο του ΧΑ.

Η αγορά της Αθήνας χθες κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα που επικράτησε στην Ευρώπη, όπου ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,01% στις 5.923 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,43% στις 9.519 και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 2,29% στις 4.130 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,92% στις 320,53 μονάδες. Στη Wall Street, ο S&P 500 Index χτύπησε ένα χαμηλό τριών εβδομάδων για να καταλήξει στις 2.075,32, την Τρίτη, υποχωρώντας κατά -0,18%, στην τέταρτη συνεχόμενη πτώση του. Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διατηρήθηκε σε πτωτική τροχιά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,86% στα 48,46 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,19% στα 49,75 δολάρια.

Φάνηκε λοιπόν, πως τα δεδομένα από την στατιστική προϊστορία της δικής μας αγοράς εμφάνισαν μεγαλύτερη ισχύ, από αυτή του διεθνούς κλίματος. Αυτό δεν στάθηκε όμως αρκετό για να αποτρέψει την νέα αναρρίχηση των αποδόσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς συνεχίζεται η μεταφορά κεφαλαίων, σε περισσότερο «ασφαλή» χρεόγραφα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σκαρφαλώσουν για το 2ετες 10,20%, για το 5ετες 9,25% και για το 10ετες 7,20%.

Χθες, τα χαμηλά των 580 μονάδων (-2,44%) για τον ΓΔ και οι 156 μονάδες (3,01%) για τον 25άρη, αποδείχθηκαν ως η πρώτη πραγματικά σκληρή στήριξη στην κάθοδο που προκάλεσε, σε παγκόσμια κλίμακα, η ανησυχία για την ύφεση που θα φέρει το Brexit στην Ευρώπη.

Η αγορά σταμάτησε την πτώση χθες, μέσα από εντολές αγοράς οι οποίες έγιναν σε επίπεδα που η τεχνική ανάλυση όριζε ως ισχυρή στήριξη για τους δείκτες. Όπως το περιγράψαμε, ήταν μια κίνηση κλασικής άμυνας. Την πραγματοποιούν οι, σε ένα βαθμό, αναγκασμένοι να αγοράζουν μέρος μιας ξεχειλισμένης προσφοράς. Οι αγοραίες δυνάμεις κατόπιν, πήραν την αντίδραση στα χέρια τους και με μια βασανιστική, ανοδικής κλίσης, πορεία, έφεραν τον ΓΔ δέκα μονάδες πάνω από το ελάχιστο μέρας και τον 25άρη τέσσερις. Οι μεταβολές τους στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν -0,43% για τον μέσο όρο που κάλυψε απώλειες δύο ποσοστιαίων μονάδων και -0,38% για τον 25άρη, με ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα απώλειών. Όλα δε αυτά, με παράλληλη την ελάττωση όγκων, συνιστούν θετικό μήνυμα για τη συνέχεια. Ειδικά μετά την ανατροπή του καθοδικού κλίματος στις ασιατικές αγορές σήμερα.  

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ελαφρώς ασθενέστερες αρχικά, αλλά ανέκαμψαν από τα χαμηλά τριών εβδομάδων περίπου, σήμερα Τετάρτη 15/6, καθώς οι αγορές αφομοίωναν την  απόφαση του παρόχου δείκτων MSCI των ΗΠΑ να μην περιλαμβάνονται στους δείκτες του οι κινεζικές μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας και οι ανησυχίες για το Brexit, οδήγησαν τους επενδυτές σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα των ΗΠΑ και το γιεν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Απώλειες εμφάνισαν στην συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, αλλά και της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,33% στις 17.674,82 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,10% στις 4.843,5 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,18% στις 2.075,32 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε οριακά κατά 0,12%, ενώ της Yahoo εμφάνισε κέρδη άνω του 2,50%. Στον αντίποδα, η Home Depot διολίσθησε κατά 2% και η American Express κατά 4%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διατηρήθηκε σε πτωτική τροχιά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,86% στα 48,46 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,19% στα 49,75 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε τον Μάιο, κατά 1,4% καθώς οι τιμές στον κλάδο του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 17,4%.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,3%.   Οι τιμές εξαγωγών παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 1,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2011.

Παράλληλα, αύξηση σημείωσαν τον Μάιο του 2016 και οι λιανικές πωλήσεις, καθώς ενισχύθηκαν κατά 0,5% έναντι 0,3% των εκτιμήσεων. Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν σ’ όλους τους επιμέρους κλάδους, όπως των αυτοκινήτων, του διαδικτυακού εμπορίου, του ρουχισμού, του πετρελαίου και των τροφίμων.

Πτώση εμφάνισαν αντίθετα, οι επισκευές κατοικιών και καταστημάτων. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και του αερίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3%. Για το δωδεκάμηνο Απριλίου 2015 – Μαΐου 2016, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν όψει τόσο της συνεδρίασης της Federal Reserve, όσο και του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,01% στις 5.923 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,43% στις 9.519 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 2,29% στις 4.130 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,92% στις 320,53 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Banco Popolare εμφάνισε πτώση κατά 6,56% εν μέσω της προσπάθειας άντλησης πρόσθετης κεφαλαιακής στήριξης. Η FirstGroup αντίθετα, ενισχύθηκε κατά 6,01% λόγω της αύξησης των προ-φόρων κερδών, στο α’ τρίμηνο του έτους. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν οι κεντρικές τράπεζες των  ΗΠΑ,  της Βρετανίας και της Ιαπωνίας. Και οι τρεις θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις τους, με βάση την αβεβαιότητα που καλλιεργείται εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, στη Βρετανία.

Στην αγορά ομολόγων, σε νέο ιστορικό χαμηλό «βυθίζεται» το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει σε αρνητικά επίπεδα και συγκεκριμένα στο -0,002%. Το 5ετές oμόλογο παράλληλα, υποχωρεί στο -0,467% και το 2ετές στο -0,565%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διατηρείται σε πτωτική τροχιά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,96% στα 48,41 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,27% στα 49,71 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, εκτακτη ενίσχυση, ύψους 3,47 δισ. δολαρίων, έλαβαν από την Bank of England (ΒοΕ) οι βρετανικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να ενισχύσει με πρόσθετη ρευστότητα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κλάδου, εν μέσω της αβεβαιότητας σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας. Την τελευταία εβδομάδα, οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Άλλωστε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα υπέρ του Brexit, ανατρέποντας τη δυναμική του «In».

Την ίδια ώρα, αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο του 2016 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.  Συγκεκριμένα, στις χώρες της Ευρωζώνης, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1% έναντι του Μαρτίου του 2016 και κατά 2% έναντι του Απριλίου του 2015. Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., παρουσίασε άνοδο κατά 1,3% και 2,5% αντίστοιχα.

Η υψηλότερη μηνιαία άνοδος σημειώθηκε στην Ιρλανδία (6,7%) και την  Πορτογαλία  (6,4%), ενώ η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην Σλοβακία (7,2%) και την Πολωνία (5,9%). Στην Ελλάδα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,6% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 2,8% σε ετήσιο επίπεδο.

Παράλληλα, σταθερός στο 0,3% διατηρήθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής. Οι επιδόσεις της Βρετανίας παραμένουν εκτός του προκαθορισμένου στόχου της Bank of England (2%), με τον πληθωρισμό να διατηρείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του ’50.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οριακή αύξηση του πληθωρισμού στο 0,4%. Στα επιμέρους στοιχεία, ο κλάδος του ρουχισμού και των υποδημάτων υποχώρησε κατά 0,4% ενώ ο κλάδος του πετρελαίου σημείωσε πτώση κατά 3,9% – τη μικρότερη από τον Μάιο του 2014.

ΧΑ

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, η διασπορά των πιέσεων άλλαξε. Σε καθεστώς ξεπουλήματος βρέθηκε για άλλη μια μέρα το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών του ταμπλό στις δυο πρώτες ώρες. Αυτό υπαγόρευσε σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα η σκληρή πραγματικότητα, που οδήγησε και το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών στην Ευρώπη για Πέμπτη σύνοδο στη σειρά. Το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν αρχικά μεγάλη πτώση σε συμφωνία με την μικρότερη αλλά σταθερή κάθοδο των τιμών που επικρατεί στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Το πετρέλαιο παρέμεινε σε καθεστώς πιέσεων. Οι ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξασθένιση των πιθανοτήτων για αύξηση των επιτοκίων της Fed, διεύρυναν το ράλι των αγορών ομολόγων εις βάρος των μετοχών διεθνώς. Τα πράγματα ωστόσο στην αγορά των Αθηνών άλλαξαν από την ώρα που ο ΓΔ χτύπησε πάνω στις 580 μονάδες και ο 25άρης στις 156.  Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν αρνητικά και σήμερα επιβάλλοντας την πτώση που γρήγορα απέκτησε γενικευμένα χαρακτηριστικά. Αλλά σταδιακά η μία μετά την άλλη άρχισαν να ελαττώνουν το ποσοστό των απωλειών τους και οι δείκτες από τις 12:40 ως το πέρας των συναλλαγών κινήθηκαν με νευρικότητα μεν σταθερά ανοδικά δε και με τις δημοπρασίες απώλειες που ήταν της τάξης του -2,5% για τον ΓΔ έγιναν -0,19% και το -3% του 25άρη εξελίχθηκε σε ένα οριακό -0,10%. Ο ΓΔ και σήμερα δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 595 μονάδες.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο κατώτερο του τζίρου της περασμένης μέρας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία σχήματος V κρατώντας τους μόνιμα σε αρνητικό πεδίο με το άνοιγμα.  Η έναρξη έγινε με πτωτικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε ένδεκα λεπτά μετά το άνοιγμα και μέγιστο ήταν οι 593,42 από 616,72 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 160,65 από 168,04 μονάδες.  Αξίζει αναφοράς ότι το ενδοσυνεδριακό μέγιστο των δεικτών αναιρέθηκε από την εκτίναξή τους στις δημοπρασίες (ο ΓΔ στις 593,84 και ο 25άρης στις 160,82) και για αυτό οι τιμές κλεισίματος είναι ψηλότερά των μέγιστων που προαναφέραμε  Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 12:31 και  ήταν οι 580,06 από 590,54 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 156,10 από 159,49 μονάδες.

Οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, ωστόσο δεν υποχώρησαν απότομα με σκαλοπάτια χαμηλών, αν και αυξάνανε τις απώλειές τους με την πάροδο του χρόνου, ως την εγγραφή του ελάχιστου που αποδείχθηκε σκληρός πυθμένας. Στο κλείσιμο, για τον ΓΔ και τον 25άρη, επέδρασαν οι δημοπρασίες και έγινε κάπως ψηλότερα από το επίπεδο που τον άφησε η αντίδραση από το κατώτερο μέρας. Ήταν συνεδρίαση που δεν έσπρωξε την αγορά σε επίπεδα ακόμα χαμηλότερα ούτε ως το τελευταίο σκαλοπάτι πριν ανοίξει ο δρόμος για τα κατώτερα έτους και βίου στο ευρώ. Παρέμεινε δηλαδή  σε  επίπεδα όπου ξεκίνησε το τελευταίο κύμα του ανοδικού ράλι που πέρασε τον ΓΔ πάνω από τις 650 μονάδες.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 24) με ένα αμετάβλητο την ΕΧΑΕ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 19 είχαν άνοδο και 41 ήταν αμετάβλητες. Στα 66,977 από 85,471 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 49,50 από 50,4 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος εκτινάχθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 73,88% από 58,95% του συνολικού τζίρου.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,00%, ο CAC είχε μεταβολή -1,80%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,40%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν πτωτική έναρξη που εξελίχθηκε σε πτωτική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή -0,52% και στον S&P500 απώλειες -0,45%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,19% και έφθασε στις 593,45 από 594,58 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 160,79 από 160,95 με μεταβολή -0,10%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 1,5 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,6 τον 25άρη αφήνοντάς τους πλάι στο ανώτερο του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών +3,27% από -5,24%, Κοινής Ωφέλειας +1,78% από -4,03%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,63% από -4,29%, Τροφίμων Ποτών +1,06% από -1,17%, Κατασκευές Υλικά +0,99% από -2,14%, Τεχνολογίας +0,75% από -0,94%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,66% από -2,58%, Ακίνητης Περιουσίας +0,26% από -0,09%, Ταξίδια Αναψυχή +0,21% από -3,35%, ο FTSEM +0,14% από -1,57% και των Τραπεζών +0,07% από -7,81%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν Μέσων Ενημέρωσης -6,25% από -8,05%, Εμπορίου -3,67% από -3,20%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,03% από -1,50%, Τηλεπικοινωνιών -1,79% από -4,5%, Πετρελαίου Αερίου -0,80% από -4,47%, ο ΓΔ -0,19% από -3,89% και ο 25άρης -0,10% από -4,50%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών +0,00% από +0,74% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,977 από 85,471 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,544 από 16,653 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 62,724 από 65,874 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,788 από 1,302 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,444 από 43,562 ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 107,817 από 156,942 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 49 από 26 των καθοδικών σε 49 από 78 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 12.

Τεχνική ανάλυση

Χθες σημειώναμε: «Η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εδράζεται στο ότι πέρασε στις 10/6 κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών μετά από 15 συνόδους που πετούσε σταθερά σχετικά ψηλότερα σε μια μέρα. Πιθανολογείται η προσέγγιση επιπέδων σε ζώνη τιμών μεταξύ 159 και 163 μονάδων όπως δείχνει η στατιστική προϊστορία από τις συνόδους της κορύφωσης στις 30/3 (κλείσιμο 160,36 μέγιστο μέρας 163,11) και της επόμενης 31/3 (κλείσιμο 159,92 μέγιστο μέρας 161,22). Επίσης από τη σύνοδο στις 28/4 όταν στην πτώση της τέταρτης βδομάδας του Απριλίου τα επίπεδα αντίστασης από τις συνόδους του Μαρτίου  λειτούργησαν σαν στήριξη με τον 25άρη σε πτώση -0,41% και κλείσιμο στις 161,48 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 159,09). Κατά την εκτίμησή μας οι θεσμικοί αφού δοκίμασαν να τον οδηγήσουν στη στήριξη της ζώνης των 159 με 161 μονάδων θα συνεχίσουν.  Έτσι πλήρης εκτόνωση της καθοδικής δυναμικής που αναπτύχθηκε με την συνεισφορά των διεθνών εξελίξεων, που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν ανησυχίες, θα γίνει με την επιστροφή του 25άρη ως τις 148 μονάδες».

Αυτή η θέση δεν επιβεβαιώθηκε αφού εμφανίστηκαν εντολές αγοράς που μάζεψαν την προσφορά κύρια στις τραπεζικές μετοχές όταν ο 25άρης χτύπησε στις 156 μονάδες. Αυτή η στήριξη μεταξύ των 159 και 148 μονάδων δεν αναφέρθηκε καθώς κρίναμε ότι θα χρειαστεί να πιάσει χαμηλότερα επίπεδα ο τραπεζικός δείκτης πριν αντιδράσει γιατί υπήρχαν πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω Brexit.  Τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών  δείχνουν προς ανοδικό ξεκίνημα που θα βοηθήσει την διατήρηση της ανόδου στο ΧΑ που αποτελεί την κληρονομιά από τη χθεσινή σύνοδο μετά τις 12:40. Τότε που ο 25άρης άρχισε να σκαρφαλώνει με σταθερή ανοδική κλίση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Πριν από μερικά χρόνια, ο Νασίμ Τάλεμπ έγραψε το Μαύρο Κύκνο, σε μια προσπάθεια να αναφερθεί στον αντίκτυπο του εξαιρετικά απρόβλεπτου, σε μια ιδιαιτέρως ευρηματική ανάλυση του ρόλου της αβεβαιότητας στον τομέα των Χρηματοπιστωτικών Αγορών.

Το βιβλίο είχε εξαιρετική αποδοχή και έγινε παγκόσμιο “best seller”, εξέλιξη που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στον ευρηματικό τίτλο του.

Αναφερόμενοι λοιπόν στα των Διεθνών Αγορών, ένας τέτοιος “μαύρος κύκνος” εισέβαλλε από την περασμένη Παρασκευή στις Αγορές με τη μορφή των δημοσκοπήσεων για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, σε σχέση με το ενδεχόμενο εξόδου της Χώρας από την Ε.Ε., με τις περισσότερες να αποφαίνονται ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα από την παραμονή της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Είναι σαφές ότι το “Brexit” θα έχει απροσμέτρητα αρνητικές συνέπειες στο Χρηματοοικονομικό Περιβάλλον και την πραγματική Οικονομία. Η στερλίνα ήδη υποχωρεί και τα 10ετή Γερμανικά bunds κατέγραψαν αρνητική επίδοση (!) ως έκφραση της πεποίθησης ότι συνιστούν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Δεν θα ήταν δε υπερβολή να συγκριθούν με όσα ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Ευλόγως, ο φόβος και η ταραχή έχουν διαχυθεί στις Αγορές προκαλώντας κύμα ρευστοποιήσεων και άλλες ενέργειες, σε μια προσπάθεια για διενέργεια κινήσεων “hedging”, με τις επενδυτικές επιτροπές όλων των Επενδυτικών Φορέων του Πλανήτη να είναι σε εγρήγορση.

Παράλληλα, οι Ηγεσίες ανά τον Κόσμο επιδιώκουν, με πολλούς τρόπους, να “νουθετήσουν” τους Βρετανούς για το ζημιογόνο για τη Βρετανική Οικονομία και τους πολίτες της, αποτέλεσμα από το “Brexit”, χωρίς ωστόσο να έχουν ανταπόκριση…

Αναπόφευκτα, από την Παρασκευή και το Ελληνικό Χρηματιστήριο έπαψε να κινείται υπό την επήρεια των τοπικού ενδιαφέροντος παραγόντων που διαμόρφωναν την πορεία του το προηγούμενο διάστημα. Κινείται και αυτό σε συντονισμό με τις Διεθνείς Αγορές και μάλιστα με μεγαλύτερη μεταβλητότητα λόγω των γνωστών προβλημάτων ρηχότητάς του.

Τα της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την επικείμενη εκταμίευσης της δόσης, τα των αποφάσεων της ΕΚΤ για την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων και η συζήτηση για τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η Ελληνική Οικονομία για να επανεκκινήσει, θα επανέλθουν στο προσκήνιο, στο καλύτερο σενάριο, μετά την 24η Ιουνίου και εφόσον το αποτέλεσμα είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά την προσδοκία της εφεξής συμπόρευσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις Διεθνείς Αγορές, μέχρι τουλάχιστον την 23η Ιουνίου, παραμένουν κάποιες ενδείξεις που πιθανολογούν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει θετική.

Αυτό προκύπτει από την τεχνική συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη που μετά από την παραβίαση των προς τα κάτω ορίων και την υποχώρηση κάτω από τις 600 μονάδες, αντέδρασε στην περιοχή των 580 μονάδων σηματοδοτώντας ότι παραμένουν ζωντανά τα αντανακλαστικά του. Οψόμεθα λοιπόν για τη συνέχεια, ενώ η έκφραση περισσότερης αισιοδοξίας θα απαιτήσει υπομονή για τις επόμενες 9 τουλάχιστον ημέρες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ελαφρώς ασθενέστερες αρχικά, αλλά ανέκαμψαν από τα χαμηλά τριών εβδομάδων περίπου, σήμερα Τετάρτη, καθώς οι αγορές αφομοίωναν την  απόφαση του παρόχου δείκτων MSCI των ΗΠΑ να μην περιλαμβάνουν στους δείκτες του κινεζικές μετοχές και οι ανησυχίες για το Brexit, οδήγησαν τους επενδυτές σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα των ΗΠΑ και το γιεν.

Οι μετοχές της Ηπειρωτικής Κίνας, με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία αυτό το έτος, εμφάνισαν μικτή εικόνα και ενώ το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε αρχικά στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά +0,46%.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -0,1% και μετά απόκτησε θετικό πρόσημο μεταβολής κερδίζοντας +0,27% κι ο Nikkei της Ιαπωνίας αντίστρεψε τις απώλειες που εμφάνιζε νωρίτερα και αυξάνεται 0,52%.

Οι Δείκτες της Κίνας CSI 300 και ο Shanghai Composite εμφάνισαν μια μεταστροφή από τις προηγούμενες πτωτικές συνόδους και έχουν άνοδο  +1,4% και +1,6%, αντίστοιχα.

Ο Οίκος MSCI στην απόφασή του ανέφερε ότι το Πεκίνο είχε περισσότερη δουλειά να κάνει για την απελευθέρωση των αγορών κεφαλαίων, και ότι ήθελε περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των Αναγνωρισμένων Ξένων Θεσμικών Επενδυτών (QFII).

Στη Wall Street, ο S&P 500 Index χτύπησε ένα χαμηλό τριών εβδομάδων για να καταλήξει στις 2.075,32, την Τρίτη, κάτω κατά -0,18%, στην τέταρτη συνεχόμενη πτώση του.

Στις Ευρωπαϊκές μετοχές βρέθηκαν υπό μεγαλύτερη πίεση, με τον FTSE της Βρετανίας σε πτώση 2,0% στο χαμηλό 3 1/2 μηνών από τους φόβους διαταραχών με την έξοδο από την πολιτική και οικονομική ένωση που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, στέλνοντας την ενδεχομένως σε ύφεση.

Οι ανησυχίες λόγω Brexit θα προκαλέσουν ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της Ενωμένης Ευρώπης και έχουν συμβάλει στην αύξηση του κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών με αδύναμο αξιολογήσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των πορτογαλικών ομολόγων 10ετούς και τα γερμανικά τους συνομηλίκους ανήλθε σε 337 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο. Η απόδοση των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε επίσης σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το Φεβρουάριο.

Οι επενδυτές, συνέρρεαν για την ασφάλεια των γερμανικών bunds στο γερμανικό χρέος, της οποίου η απόδοση έπεσε κάτω από το μηδέν, για πρώτη φορά στην ιστορία την Τρίτη.

Οι ανησυχίες σχετικά με το Brexit επισκιάζουν οποιαδήποτε αισιοδοξία από τα θετικά στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Η απόδοση του 10ετούς χρέους των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών των 1,567% την Τρίτη και τελευταία διαμορφώθηκε στο 1,6113%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τηνεπιλογή μελών των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών δίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι αναγκαίες αλλαγές προσώπων μπορούν να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά οι τράπεζες προχωρούν ήδη σε προσαρμογές και αλλαγές προσώπων. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης στην Attica Bank, ΑΤΤ+1,40% με χρονικό ορίζοντα τη γενική συνέλευση της Πέμπτης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής του CEO της Τράπεζας Πειραιώς,ΠΕΙΡ+0,48% που δεν σχετίζεται όμως με τη διαδικασία αξιολόγησης που «τρέχει» το ΤΧΣ. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ+3,13% η οποία εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου με τη στενή έννοια.

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, το αποτέλεσμα της οποίας ανέμεναν με αγωνία στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», στην ΟΜΥΛΕ περιμένουν  να λάβουν ίσως και σήμερα γραπτή απάντηση-δέσμευση στα αιτήματά τους ώστε, αν ικανοποιηθούν, να λύσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τρεις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο συζητείται σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Μία νέα τεχνολογική πλατφόρμα για τις θυγατρικές της στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουκρανία, υιοθετεί η Eurobank, στο πλαίσιο της 10ετούς συμφωνίας συνεργασίας με την Accenture.

Στόχος της νέας πλατφόρμας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, είναι η βελτιστοποίηση των τεχνολογικών λειτουργιών και η ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης.

Tη σύμβαση με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος», για την αντικατάσταση των υφιστάμενων Δικτύων Δεδομένων & Φωνής και Συστημάτων Τηλεφωνίας & Εφαρμογών, υπέγραψε η Intracom Telecom. Το έργο, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, περιλαμβάνει ένα δίκτυο δεδομένων υψηλής διαθεσιμότητας, το οποίο δύναται να υποστηρίζει υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου (VoIP), βίντεο και δεδομένων, ενιαίο έλεγχο κλήσεων και ενοποιημένες υπηρεσίες επικοινωνίας και συνεργασίας (UCC), υπηρεσίες κινητικότητας (mobility), καθώς και ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης (Contact Center) – ικανό να καλύψει διαφορετικά κτίρια.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Υπέρ της ισχυρότερης ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρωζώνη, αλλά και ενός περιορισμένου προϋπολογισμού που θα επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση των οικονομικών σοκ, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.  Μιλώντας στην Πολωνία για το «μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσει η Ευρώπη τη σημασία της στη διεθνή σκηνή, «αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας», καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοιχούσε το 1970 το 32% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ σήμερα αντιστοιχεί το 23% και το 2050 προβλέπεται το ποσοστό αυτό να συρρικνωθεί μόλις στο 9%. 

Δημόσια παρέμβαση – εφόσον στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί επιλέξουν το Brexit – ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της τράπεζας.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα δεσμευτεί δημοσίως ότι θα στηρίξει τις χρηματοαγορές, σε ενδεχόμενη επικράτηση του «Out» στο προσεχές δημοψήφισμα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών – μελών και η αξιολόγηση του ΔΝΤστο πλαίσιο του άρθρου ΙV του καταστατικού του, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, καθώς η επικύρωση και τυπικά της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση της εκταμίευσης θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα λάβει χώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ,λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε τον Μάιο, κατά 1,4% καθώς οι τιμές στον κλάδο του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 17,4%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,3%.  

Οι τιμές εξαγωγών παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 1,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2011.

Αύξηση σημείωσαν τον Μάιο του 2016 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑκαθώς ενισχύθηκαν κατά 0,5% έναντι 0,3% των εκτιμήσεων.

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν σ’ όλους τους επιμέρους κλάδους, όπως των αυτοκινήτων, του διαδικτυακού εμπορίου, του ρουχισμού, του πετρελαίου και των τροφίμων. Πτώση εμφάνισαν αντίθετα, οι επισκευές κατοικιών και καταστημάτων.

Την πρόθεση της να αποκτήσει το 60% των μετοχών τηςLandmark Partners, έναντι 240 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε η OM Asset Management PLC, θυγατρική της Old Mutual. Εκτός των 240 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να καταβληθεί και ένα επιπλέον ποσό, το οποίο θα καθοριστεί από την πορεία της Landmark έως το 2018. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται στο γ’ τρίμηνο του 2016.

Ανησυχία για τυχόν διακρίσεις της Κομισιόν μεταξύ μικρών και μεγάλων κρατών όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας εγείρουν ερωτήματα για την προβλεψιμότητα και την αντικειμενικότητα της εφαρμογής των κανόνων.