Skip to main content

Πώς θα ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ

Ο σκεπτικισμός των ΗΠΑ απέναντι στο πολυμερές σύστημα διαπραγματεύσεων και αντιμετώπισης των προκλήσεων και οι συνεχείς εμπορικές διενέξεις των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, έχουν ρίξει κάποιες σκιές στο δολάριο και φαίνεται να προσφέρουν ευκαιρία για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. 

«Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα θα μπορούσε να γίνει πιο πολυπολικό από το σημερινό, κάτι που σημαίνει ότι δίπλα στο δολάριο τόσο το ευρώ όσο και το κινεζικό γιουάν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και θα καταστήσουν το σύστημα πιο ισορροπημένο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεσή του για το 2018 ο ESM. 

Όπως επισημαίνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και ο ESM έχουν ήδη κάνει σημαντικές συζητήσεις για την ενίσχυση του ρόλου του ευρώ και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από την διεθνή αναταραχή, που επικρατεί σήμερα. Καθοριστικής σημασίας προς την επίτευξη του στόχου ωστόσο θα είναι η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης και η ενίσχυση του ESM, προειδοποιεί ο μηχανισμός. 

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να επιταχυνθεί ο βηματισμός για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών, σημειώνει ο ESM, προσθέτοντας ότι την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι διεθνείς επενδυτές. 

Να σημειωθεί ότι το ευρώ είναι ήδη το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα παγκοσμίως, με το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος να είναι στο ενιαίο νόμισμα των 19 χωρών. Παράλληλα ήδη από το 2017 το ευρώ χρησιμοποιείτο σε περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων πληρωμών. Η ψαλίδα από το αμερικανικό δολάριο είναι μεγάλη, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει, ξεκαθαρίζει ο ESM. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη  υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Κίνα και ευρύτερα από την Ασία. Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα με την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ να κλιμακώνεται πούλησε περισσότερα αμερικανικά κρατικά ομόλογα τον Μάρτιο από ό,τι τον οποιοδήποτε άλλο μήνα τα 2,5 τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση που όντως το Πεκίνο θελήσει να διαφοροποιήσει σημαντικά τα αποθέματά του, το ευρώ θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του.

Ήδη υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για ισπανικά, γαλλικά και βελγικά ομόλογα, τα οποία προσφέρουν ασφάλεια, αλλά και ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά. Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τις αγορές χρέους από τον ESM. Στην πρόσφατη έκδοση 10ετους ομολόγου από τον ESM, Ασιάτες επενδυτές εξασφάλισαν μερίδιο 33%.

naftemporiki.gr