Ολοκληρώθηκε η δεύτερη Επιχειρηματική Αποστολή σε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε από 3 έως 9 Ιουνίου 2018 και διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Λατινικής Αμερικής και με την πρακτική υποστήριξη του Enterprise Greece.
Η αποστολή, που οργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην περιοχή, επισκέφθηκε διαδοχικά την Αργεντινή (40 εκατ. καταναλωτές), τη Χιλή (18 εκατ. καταναλωτές) και το Περού (32 εκατ. καταναλωτές), με στόχο τη δικτύωση με τις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες για την προώθηση εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων.
Στην αποστολή μετείχαν οι εταιρίες: ELEA CRETA, ΟLΥMPIAN GREEN, PELOPOS NISSOS από τον κλάδο τροφίμων-ποτών και οι: UNI-PHARMA, INTERMED από τον φαρμακευτικό τομέα, οι οποίες είχαν σειρά επιχειρηματικών επαφών και συζητήσεων (34 συνολικά).
Ειδικότερα, στο Μπουένος Άιρες οι συναντήσεις οργανώθηκαν με την υποστήριξη του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας και του τοπικού Ελληνο-Αργεντίνικου Επιμελητηρίου και εκτιμάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνίες εξαγωγών τόσο για ελαιόλαδο και ελιές όσο και για εισαγωγή και διανομή φαρμακευτικών. Όπως τονίζεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Αργεντινή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής και προσφέρεται για επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, ενώ η προσδοκία για ολοκλήρωση της κρίσιμης εμπορικής Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και να διευκολύνει ουσιαστικά τις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί από ελληνικής πλευράς.
Στο Σαντιάγκο διοργανώθηκε εκδήλωση στο Ευρω-Χιλιανό Επιμελητήριο, όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με Χιλιανές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες, σύμφωνα με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, έγινε φανερό ότι υπάρχει δυνατότητα για είσοδο συγκεκριμένων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και φαρμακευτικών, ενώ άλλοι τομείς ενδιαφέροντος είναι κατασκευαστικά έργα, μεταλλεύματα, και πράσινη ενέργεια, καθώς η χώρα παρουσιάζει σταθερότητα, αξιόλογο ρυθμό ανάπτυξης και προσελκύει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Στη Λίμα διοργανώθηκε Φόρουμ στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, όπου ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας. Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμοι παράγοντες του Επιμελητηρίου παρουσίασαν τις ανάγκες της χώρας σε υποδομές και τεχνολογίες αιχμής, καθώς και το μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων που αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ οι συζητήσεις με Περουβιανές εταιρείες στο εμπορικό πεδίο είχαν κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα.
Η ομογένεια εκτιμάται πως αποτελεί ενισχυτικό στοιχείο στις προσπάθειες δραστηριοποίησης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στο ταξίδι αυτό, τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να ενημερωθούν εκτενώς από ομογενείς επιχειρηματίες για την οικονομία, το επιχειρηματικό κλίμα, αλλά και για τους τομείς με αξιόλογες προοπτικές.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Αθανάσιος Κελέμης, τόνισε ότι «η επιχειρηματική εξωστρέφεια εξετάζει κάθε δυνατότητα, διερευνά, τολμά να αναζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες σε μακρινές, δύσκολες αλλά υποσχόμενες αγορές όπως είναι αυτές της Λατινικής Αμερικής. Με το νέο αυτό πρόγραμμα δράσεων που υλοποιούμε και αξιοποιώντας το Παγκόσμιο Δίκτυο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων σε 92 χώρες, φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο ελληνικό επιχειρείν και τις εξαγωγές».
Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι «οι ελληνικές εταιρίες με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που έγκαιρα θα περιλάβουν στο αναπτυξιακό τους σχεδιασμό τις αγορές αυτές, μόνο να επωφεληθούν έχουν από τις ανάγκες για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και τη στροφή προς την Ευρώπη ως εναλλακτική επιλογή από την παραδοσιακή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε με νέες πρωτοβουλίες και προωθητικές δράσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε εξωστρεφείς ελληνικές εταιρίες να αναζητήσουν διέξοδο στις αναπτυσσόμενες περιοχές της Λατινοαμερικάνικης Ηπείρου».