Skip to main content

Τα ομόλογα «κερδίζουν» τον εμπορικό πόλεμο

Καθώς ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται να βγάλουν νέα όπλα από τη φαρέτρα στην μεταξύ τους εμπορική «σύρραξη», οι αγορές μετοχών αιμορραγούν και οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στο κρατικό χρέος. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σήμερα πτωτικά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά τις μεγάλες ρευστοποιήσεις στις αγορές της Ασίας, αλλά και με τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να έχουν κοκκινήσει. 

Η αρχή έγινε χθες το βράδυ με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, η οποία σημείωσε πτώση 5 μονάδων βάσης στα χαμηλά 2,5 εβδομάδων του 2,866%. Τη σκυτάλη έλαβαν σήμερα το πρωί τα ευρωπαϊκά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,35%, όταν πριν από ένα μήνα ήταν κοντά στο 0,6%. 

Πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης και για την απόδοση του δεκαετούς γαλλικού ομολόγου, που κινείται στο 0,68%, ενώ του ισπανικού και του ελληνικού μένουν σταθερές στο 1,25% και 4,37% αντίστοιχα. 

Η αναζήτηση ασφάλειας δεν ευνοεί πάντως τα ιταλικά ομόλογα, καθώς οι συνεχείς κόντρες της ιταλικής κυβέρνησης- ακόμη και εάν αφορούν το προσφυγικό και όχι την οικονομία- διατηρούν έναν βαθμό ανησυχίας. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς παρουσιάζει σήμερα αύξηση πέντε μονάδων βάσης στο 2,59%, μένοντας πάντως σε απόσταση ασφαλείας από τα επίπεδα του 3,1%, στα οποία είχε σκαρφαλώσει πριν από λίγες εβδομάδες.  

Αιμορραγούν οι μετοχές 

Στις αγορές μετοχών τα πυρά του Τραμπ πυροδότησαν σφυροκόπημα των κινεζικών μετοχών, με τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να υποχωρεί 3,7% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να καταγράφει πτώση 3,04%. Απώλειες 1,77% και για τον Nikkei στο Τόκιο. 

Στην Ευρώπη λίγο μετά τις 10:00, ο DAX στη Φραγκφούρτη, ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνουν πτώση της τάξης του 1,5%. Απώλειες 1% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. 

naftemporiki.gr