Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τον Μάιο. Ποιους ακριβώς επαγγελματίες αφορά η απόφαση; Θα ισχύσει και για τον Ιούνιο; 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η σχετική απόφαση έχει υπογραφεί. Ωστόσο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειές της. Υπολογίζεται ότι αφορά περί τους 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Όχι, δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για τον Ιούνιο. 

Εργάζομαι κάθε χρόνο ως εποχικός υπάλληλος σε τουριστική επιχείρηση, αλλά φέτος δεν θα επαναπροσληφθώ . Λαμβάνω το επίδομα των 534 ευρώ και για πόσο; 

Ο ΟΑΕΔ έχει διευκρινίσει ότι δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι και οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού κι επισιτιστικού κλάδου που δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και 5 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για όσους απολύθηκαν από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook και οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας.

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβαν οι δικαιούχοι και θα καταβληθεί κατά ανώτατο όριο για διάστημα 3 μηνών και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι ισχύει εδώ

Σημειώνεται πάντως ότι ότι με νέα ΚΥΑ ορίζεται ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που απασχόλησαν το 2019. 
 

Ποιοι άλλοι δικαιούνται ειδική αποζημίωση τον Ιούνιο;

Πέρα από τους εποχικούς υπαλλήλους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου την αποζημίωση δικαιούνται αυτόν τον μήνα εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή (βάσει ΚΑΔ) και εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. 

Έχω ατομική επιχείρηση και δικαιούμουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, καθώς έμεινε κλειστή, αλλά δεν είχε γίνει σωστά η δήλωση στο σύστημα. Μπορώ να λάβω την αποζημίωση ειδικού σκοπού; 

Έως και αύριο 17 Ιουνίου έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αναδρομικές αιτήσεις, ώστε να εισπράξουν τα 800 ευρώ  όσοι παρέμειναν κλειστοί στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου και δεν τους έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο ποσό.

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται τη μείωση ενοικίου τον Ιούνιο και τους άλλους καλοκαιρινούς μήνες; 

Η ΑΑΔΕ έχει ενημερώσει με ανάρτηση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εξακολουθούν να πλήττονται. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές και τον πολιτισμό-αθλητισμό.

Σημειώνεται ότι μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μόνο οι επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. 

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Δείτε αναλυτικά τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων εδώ

Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποτίθεται τεθεί σε πλήρη επαναλειτουργία. Ωστόσο πήγα σε μία υπηρεσία και μου είπαν ότι δεν μπορούν να με εξυπηρετήσουν χωρίς ραντεβού. Τι ισχύει; 

 Οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν πράγματι σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών. Σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού, ανοικτούς και κλειστούς, που δεν καταλαμβάνονται από ειδική διάταξη της παρούσας τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Για κάθε παράβαση των κανόνων ελάχιστης απόστασης και αναλογίας του παρόντος επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Ποια μέτρα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για την προστασία των παιδιών μας; 

Για την ασφαλή επαναλειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

α. Μέτρα για την αποτροπή εισαγωγής του κορωνοϊού COVID-19 στον χώρο του βρεφικού, βρεφονηπιακού ή παιδικού σταθμού.

β. Μέτρα τήρησης αποστάσεων και περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων.

γ. Μέτρα τήρησης κανόνων ατομικής υγιεινής.

δ. Μέτρα καθαριότητας χώρων και καθαρισμού ή/και εφαρμογής απολυμαντικού σε επιφάνειες, αντικείμενα και εξοπλισμό.Τα μέτρα της παρ. 1 και η διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων εξειδικεύονται στις από 23.5.2020 οδηγίες του ΕΟΔΥ με τίτλο «Λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS-COV-2 (COVID-19) – Οδηγίες για νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», οι οποίες είναι διαθέσιμες σε αυτόν τον σύνδεσμο.  

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ