Του Κώστα Ιωαννίδη
Η αγορά είναι ακόμα σε τροχιά όπου σημειώνεται αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών γιατί, ακόμα και στη διάρκεια του τρίτου στη σειρά ανοδικού μήνα, οι εγχώριοι επενδυτές τον Μάιο αποφάσισαν να μειώσουν την έκθεσή τους στο ΧΑ. Είναι οι επενδυτές του εξωτερικού που πραγματοποίησαν το 58,5% των συναλλαγών με τις ενεργές μερίδες της αγοράς στις 19777 έναντι 15739 τον Απρίλιο. Η πρόοδος είναι εμφανής και αφορά στην μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Μαΐου που ήταν πάνω από 103 εκατ. ευρώ έναντι του Απριλίου που ήταν στα 58,2.
Η εξήγηση για τα παραπάνω είναι γνωστή. Η οικονομική καθημερινότητα έχει μειώσει το περίσσευμα των κεφαλαίων που αξίζει να τοποθετήσουν οι ιδιώτες στις μετοχές ενώ παράλληλα η δραματοποιημένη πολιτική ανάλυση που ορίζει το πολιτικό δυναμικό της χώρας στρεβλώνει τα κριτήρια των ιδιωτών επενδυτών αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Η μεγάλη εικόνα είναι εκείνη που κάνει τους ξένους θεσμικούς να τολμούν ενώ οι εγχώριοι δεν την βλέπουν καν. Γιατί η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ως η κατάλληλη να περάσει επιτέλους μέτρα και μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες δεν κατάφεραν. Αυτό «ομολογούν» οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον και εκείνοι έχουν μεγαλύτερη επίδραση στους ξένους θεσμικούς και αναλυτές ενώ αυτά στη χώρα μας δεν μετράνε τόσο όσο οι αναμνήσεις και τα στρεβλά στερεότυπα.
Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν αφιερωμένη στην αναίρεση του πτωτικού αποτελέσματος της Δευτέρας και μάλιστα μετά τις 15:30 οι εντολές αγοράς έκαναν την έβδομη απόπειρα να περάσουν τον ΓΔ πάνω από τις 650 μονάδες. Μπορεί βέβαια να ήταν κίνητρο για αυτή την κίνηση η γνώση πως στην τελευταία μισή ώρα, με την είσοδο των διαχειριστών που βρίσκονται στα άλλη άκρη του Ατλαντικού, εμφανίζονται συχνά ενισχυμένες πιέσεις. Αλλά η αταλάντευτη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, νομίζουμε πως αξίζει να αποδοθεί στην μείωση του country risk.
Γιατί θεώρησαν, οι ξένοι θεσμικοί κύρια, ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει αλλάξει και η διάθεση για συμμόρφωση με κάθε λεπτομέρεια στα συμφωνηθέντα του τρίτου μνημονίου, ήταν η βάση της αγοραστικής διάθεσης των συναλλασσόμενων χθες. Το στοίχημα της υπέρβασης των 650 σε επίπεδο κλεισίματος είχε στοιχειώσει την αγορά εδώ και ένα μήνα περίπου και για αυτό παίζει καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία των ιδιωτών επενδυτών και όχι μόνο. Αλλά όταν ο τραπεζικός δείκτης είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης των κλαδικών δεικτών με βάση τη μεγαλύτερη άνοδο, με κέρδη πάνω από 4% και ακολουθούν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών με +3%, ακόμα και οι σκληρότερες οροφές σπάνε.
Η παρατήρηση που θεωρούμε σημαντική, αφορά στην μείωση κατά ένα ακόμα σκαλοπάτι, του ποσοστού συμμετοχής του τζίρου των τραπεζικών blue chip στο συνολικό. Θεωρούμε ότι αποτελεί σημείο των καιρών η πτώση του τζίρου των τραπεζών του 25άρη κάτω από το 50% του συνολικού. Οι θεσμικοί είναι βέβαιο πως κοιτάζουν πια μια ευρύτερη ομάδα μετοχών του ΧΑ, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές το έριξαν στο κυνήγι μετοχών που ήταν ξεχασμένες στα χαρτοφυλάκιά τους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα εμφάνισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, παρά την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου άνω του ψυχολογικού ορίου των 50 δολαρίων.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 17.939,44 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,14% στις 4.961,75 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,12% στις 2.117,13 μονάδες.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,55% στα 50,46 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,92% στα 50,52 δολάρια.
Τη Δευτέρα, η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα πρέπει σταδιακά να αυξηθούν. Ωστόσο, απέκλεισε την οποιαδήποτε αλλαγή στην επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ, στην προσεχή συνεδρίαση του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο 0,25% – 0,50%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,6% υποχώρησε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο α’ τρίμηνο του 2016, έναντι πτώσης 1% που ανέμενε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Παράλληλα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 4,5% έναντι 4,1% των εκτιμήσεων.
Η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι 0,4% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ο χρόνος εργασίας ενισχύθηκε κατά 1,5%. Η ωριαία αμοιβή τέλος, σημείωσε άνοδο κατά 3,9% ή 4,2% συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού.
Στα εταιρικά νέα, την εξαγορά της LDR Holding Corp. ανακοίνωσε η Zimmer Biomet Holdings, με το τίμημα της συμφωνίας να ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Zimmer θα καταβάλει 37 δολάρια για κάθε μετοχή της LDR – ποσό αυξημένο κατά 64% έναντι της τρέχουσας τιμής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2016. Σημειώνεται ότι η LDR δραστηριοποιείται τον τομέα των ιατρικών συσκευών.
Παράλληλα, ζημιογόνο αποδείχθηκε το α’ τρίμηνο του 2016 για την καναδική φαρμακευτική εταιρεία Valeant, καθώς τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε ζημιές 373,7 εκατ. δολαρίων (1,08 δολ./μετοχή) έναντι κερδών 97,7 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Την ίδια ώρα, την απόλυση 1.200 εργαζομένων, σε τέσσερα εργοστάσιά της στη βόρεια Αμερική, ανακοίνωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα περικοπών από την αρχή του έτους, γεγονός που αποδίδεται στις μειωμένες πωλήσεις φορτηγών. Οι περικοπές θα αφορούν τρία εργοστάσια στις ΗΠΑ και ένα στο Μεξικό. Τον προηγούμενο μήνα, η αυτοκινητοβιομηχανία εκτίμησε ότι οι πωλήσεις φορτηγών στη βόρεια Αμερική θα συρρικνωθούν κατά 15% εντός του 2016.
Τέλος, νέα προσφορά, ύψους 3 δισ. δολαρίων, υπέβαλε η Verizon Communication, με στόχο την πλήρη εξαγορά του διαδικτυακού βραχίονα της Yahoo. Η πρόταση της Verizon, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, δεν περιλαμβάνει τις άλλες δραστηριότητες της Yahoo (πατέντες, real estate).
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον β’ γύρο προσφορών, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα. Η διοίκηση της Yahoo εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσει και τρίτο γύρο προσφορών, με στόχο τη διασφάλιση του – όσο το δυνατόν – υψηλότερου τιμήματος.
Πρόταση για τις διαδικτυακές δραστηριότητες της Yahoo φέρεται να υπέβαλε και η TPG. Η Yahoo στις αρχές του έτους, εξέφρασε την πρόθεσή της να θέσει προς πώληση, μία σειρά περιουσιακών της στοιχείων, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση τόσο από τις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Federal Reserve, όσο και από την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου άνω των 50 δολαρίων/βαρέλι.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 6.284 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,65% στις 10.287 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,19% στις 4.475 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,12% στις 346,26 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Shell εμφάνισε κέρδη στο 3,23%, ενώ η Tullow Oil εκτινάχθηκε άνω του 4,5% λόγω της αύξησης της τιμής – στόχου από την Investec. Άνοδο κατά 3,20% σημείωσε και η μετοχή της Natixis, μετά τη σύσταση «buy» από την Jefferies.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,74% στα 50,06 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,05% στα 51,06 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2016, στις χώρες της Ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,6% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και στο 1,7% έναντι του περυσινού α’ τριμήνου.
Όσον αφορά την Ε.Ε., το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% και κατά 1,8% αντίστοιχα. Ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης, σε τριμηνιαία βάση, καταγράφηκε στη Ρουμανία (1,6%) και στην Κύπρο (0,9%), ενώ η υψηλότερη ύφεση στην Ουγγαρία (0,8%) και στην Ελλάδα (0,5%).
Μείωση εμφάνισε συγχρόνως, στο α’ τετράμηνο του 2016, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας, χάρη στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση των δαπανών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 56,5 δισ. ευρώ έναντι 59,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,7 δισ. ευρώ, στα 131,3 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,2 δισ. ευρώ στα 98,5 δισ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα ωστόσο, διευρύνθηκε στα 5,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, έναντι των εκτιμήσεων για έλλειμμα 4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, παρουσίασε άνοδο κατά 0,8% έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί αύξησης κατά 0,6%. Στα επιμέρους στοιχεία, η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,1%, ενώ οι κατασκευές υποχώρησαν κατά 1,7%.
ΧΑ
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, η εστίαση των επενδυτικών κριτηρίων και προσδοκιών στις εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για το τρίτο μνημόνιο, αφορούσε στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών στην ευρωζώνη. Για αυτό το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν άνοδος σε συμφωνία με την άνοδο που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια. Σήμερα επικράτησε η άνοδος στις αγορές μετοχών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν μεγάλες ανοδικές μεταβολές για το βάρος τους. Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και μια εμφάνιση χθες της Τζάνετ Γιέλεν Προέδρου της Fed προκαλούν αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη, έδωσαν ώθηση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν αρνητικά χθες την προσπάθεια για διατήρηση ανοδικής τάσης στην αγορά αλλά σήμερα αυτές την επέβαλλαν και την «άπλωσαν» στους περισσότερους κλάδους.
Η ανοδική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές αγοράς κύρια στα τραπεζικά blue chip, που επικράτησαν από το ξεκίνημα ως τις δημοπρασίες που εμφανίστηκε το τελικό μέγιστο μέρας.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο χαμηλότερο του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε θετικό πεδίο. Η έναρξη έγινε με ανοδικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας έγινε με την τιμή ανοίγματος και ήταν οι 641,44 από 639,11 μονάδες και οι 176,20 από 175,28 μονάδες αντίστοιχα. Το μέγιστο εμφανίστηκε στις δημοπρασίες και ήταν οι 653,63 από 653,01 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε στις 180,94 από 180,54 μονάδες.
Οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά όλες τις ώρες αλλά στα τελευταία 30 λεπτά κινήθηκαν έντονα πτωτικά μειώνοντας τα κέρδη τους αλλά το κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες, ήταν πιο πάνω από εκεί που τους άφησε η ελεύθερη διαπραγμάτευσή τους και ψηλότερα οριακά από το ενδοσυνεδριακό μέγιστο. Ήταν μια συνεδρίαση που αναίρεσε με το παραπάνω το πτωτικό αποτέλεσμα της προηγούμενης.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε ριζικά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 5) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 18) με ένα αμετάβλητο την ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 10 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 65,261 από 40,996 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 29,68 από 22,99 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 45,80% από 56,1% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,64%, ο CAC είχε μεταβολή +1,20%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,15%. Οι αγορές στις ΗΠΑ μετά από άνοδο τη Δευτέρα εμφάνισαν ανοδική έναρξη που κατόπιν εξελίχθηκε σε ανοδική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή +0,42% και στον S&P500 άνοδο +0,33%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,27% και έφθασε στις 653,60 από 639,11 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 180,94 από 175,30 με μεταβολή +3,22%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ κατά 3 μονάδες προς τα πάνω και τον 25άρη κατά μία και έκλεισαν πάνω στην ανώτερη τιμή του εύρους διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τραπεζών +4,94% από -4,27%, Τροφίμων Ποτών +3,77% από +0,75%, ο 25άρης +3,22% από -2,09%, Ταξίδια Αναψυχή +2,88% από -0,81%, Κατασκευές Υλικά +2,68% από +0,18%, ο ΓΔ +2,27% από -1,47%, Τηλεπικοινωνιών +2,22% από -2,17%, Τεχνολογίας +2,06% από -1,17%, Μέσων Ενημέρωσης +2,04% από +5,38%, Κοινής Ωφέλειας +1,81% από -1,87%, Ακίνητης Περιουσίας +1,59% από -2,51%, Εμπορίου +1,35% από +0,05%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,03% από -2,24%, ο FTSEM +0,28% από +0,63%, και Πρώτων Υλών +0,23% από +0,00%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,59% από -1,19%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,28% από -1,17% και Πετρελαίου Αερίου -0,25% από -0,15%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών +0,00% από +2,11%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,261 από 40,996 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,468 από 2,491 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 58,240 από 36,148 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,524 από 1,038 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 47,836 από 46,634 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 57,913 από 42,922 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 38 των καθοδικών σε 45 από 53 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 14 από 24.
Τεχνική ανάλυση
Οι θεσμικοί, έδωσαν χθες στον 25άρη πορεία σε θετικό πεδίο από την προ-συνεδρίαση ως τις δημοπρασίες. Το ελάχιστο μέρας στις 176,20 μονάδες σημειώθηκε στο άνοιγμα και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,51%. Το μέγιστο που ήταν και τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις δημοπρασίες. Ήταν οι 180,94 μονάδες αντιστοιχώντας σε μεταβολή +3,22%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,203 από 5,546 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα.
Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 180,00 μονάδες και για την επόμενη ορίστηκε στις 179,75 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου στα 21.670 από 24.748 και 1.692 από 982 για τη σειρά Ιουλίου.
Η απόφαση να εμφανίσει η εκκαθάριση του ΣΜΕ Ιουνίου υστέρηση έναντι του υποκείμενου δείκτη υποδηλώνει την προσμονή των traders μιας αυξημένης νευρικότητας και είναι σε αντίθεση με το ιστορικό διάγραμμα του ΓΔ αλλά προκαλείται εύκολα από τη διαγραμματική μελέτη του 25άρη. Ο ΓΔ από τις 10/5 πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ200 και δεν «απείλησε» από τότε για πιθανό πέρασμά του πάλι κάτω από αυτόν, εδώ και 21 συνεδριάσεις. Ο εν λόγω κινητός μέσο όρος παρακολουθείται από κάθε τύπου επενδυτές και εκπέμπει αυτή την περίοδο σήμα ότι βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Ο 25άρης όμως στις 10/5 προσέγγισε τον δικό του ΚΜΟ200 αλλά δεν τον ξεπέρασε οριστικά, παρά μόνο μετά τις 20/5. Ήταν οι τράπεζες που του έδωσαν αυτή την δυσχέρεια και ενώ από τότε έχουν περάσει 12 σύνοδοι, ο 25άρης εξαιτίας τους δεν έχει απομακρυνθεί υπολογίσιμα από τον ΚΜΟ200 ούτε όσο ο ΓΔ.
Αξίζει να σημειώσουμε τα ακόλουθα σχετικά με τις δυο συνεδριάσεις της βδομάδας. Τη Δευτέρα ο ΓΔ έκλεισε στις 639,11 μονάδες με τον ΚΜΟ200 να ορίζεται στις 608,26 άρα είχε απόσταση από τον ΚΜΟ200 πάνω από +5%. Ενώ ο 25άρης που σταμάτησε στις 175,30 με τον ΚΜΟ200 του στις 173,94, είχε απόσταση 0,78%. Χθες ο ΓΔ κατέληξε στις 653,60 μονάδες απέχοντας από τον ΚΜΟ200 7,48% με τον 25άρη στις 180,94 που είναι +4,1% πάνω από τον ΚΜΟ200.
Υπάρχει διαγραμματικά μια άπωση του ΓΔ από τον ΚΜΟ200 ενώ ως τώρα τον 25άρη έλκει ο ΚΜΟ και λειτουργεί ως στήριξη. Σεβόμενοι τις επιλογές των traders των παραγώγων επιχειρήσαμε να τις δικαιολογήσουμε περιμένοντας, αν επιβεβαιωθούν, πτώση.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές, σε σχέση με την εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτουμένων έληξε την Τρίτη, αν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου υιοθετηθούν πλήρως.
Έτσι, θα μπορέσει να υπάρξει η απόφαση του EWG που προσδοκάται να οδηγήσει στην πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ πριν την 23η Ιουνίου (ημερομηνία διεξαγωγής του Βρετανικού δημοψηφίσματος για το “Brexit”) και την επάνοδο της αποδοχής των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, με τη λήψη της σχετικής απόφασης ίσως και πριν τις 22 Ιουνίου.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το Χρηματιστήριο βιώνει ένα σκηνικό που συμβάλει καταλυτικά στη νευρικότητα, όπως αυτό αποτυπώνεται από τις συνεδριάσεις διπλής όψης των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, ο αναιμικός ημερήσιος τζίρος δεν επιτρέπει την πλαγιοανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς τα επίπεδα αντιστάσεων μοιάζουν με οχυρά ανυπέρβλητων δυσκολιών για την υπέρβασή τους. Είναι δηλαδή φανερό ότι θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες ώστε να διαμορφωθούν οι συναλλαγές σε τριψήφια επίπεδα, για την ουσιαστική αλλαγή ενός περιβάλλοντος που δεν διαμορφώνει θετικές προσδοκίες, καθώς επί του παρόντος η πραγματική Οικονομία έχει επηρεαστεί από το συντηρούμενο υφεσιακό περιβάλλον, υπό την επίδραση των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων.
Η περίπτωση της υπoγραφής του MOU για το Ελληνικό θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος καταλύτης, στο βαθμό που καταστεί δυνατή η επίσπευση της έναρξης των έργων στο χώρο, που επί του παρόντος, συνιστά ένα μεγάλο “hot spot”. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οφειλές “όλων προς όλους” συνεχώς κλιμακώνονται (Ιδιωτών και Επιχειρήσεων προς το Δημόσιο/Τράπεζες/Ασφαλιστικά Ταμεία/ΔΕΚΟ και αντιστρόφως), ενώ μέρος της αποταμίευσης που δεν εμβάστηκε στο εξωτερικό παραμένει στα “ασφαλή καταφύγια” που έχουν επιλέξει τα άτομα ελέω χαμηλής εμπιστοσύνης, γίνεται σαφές ότι απαιτούνται αρκετές εμπροσθοβαρείς δράσεις για να αλλάξει το παρόν σκηνικό.
Ως τότε, η συσσώρευση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με διαφορετικό βαθμό μεταβλητότητας θα είναι το πιθανότερο σκηνικό, με τις εταιρείες, ωστόσο, που δημοσιοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία του 1ου τριμήνου να καταγράφουν βελτιωμένες επιδόσεις στα περιθώρια κέρδους τους (λειτουργικό και καθαρό).
Στο διεθνές περιβάλλον, τα απογοητευτικά στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ, μετέθεσαν για το απώτερο μέλλον το σχεδιασμό των νέων αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων από την Τζάνετ Γέλεν.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια βραχυχρόνια ανάταση στις Διεθνείς Αγορές, καθώς σύντομα θα βιώσουν την αβεβαιότητα για την έκβαση του Βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, που ασφαλώς θα προκαλέσει εύλογη νευρικότητα στο βαθμό που οι δημοσκοπήσεις θα αφήνουν “ανοικτό” το αποτέλεσμά του.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τετάρτη, καθώς οι αγορές αφομοίωναν στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο με φόντο τις ευκρινέστερες προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και την αναμενόμενη καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαϊκές αγορές ήταν έτοιμες για μια υποτονική έναρξη, με τους traders να αναμένουν τους FTSE 100 και CAC να ανοίξουν προς τα κάτω -0,2%, και τον DAX της Γερμανίας να ξεκινήσει τη μέρα κατά -0,3% χαμηλότερο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διαγράφοντας τις απώλειες που έγραφε νωρίτερα κατάφερε να αναρριχηθεί 0,2%, καθώς οι επενδυτές ζύγισαν τις κινεζικές εισαγωγές του Μαΐου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις έναντι των χειρότερων από τα αναμενόμενα στις εξαγωγές. Ο δείκτης Ασίας εκτός Ιαπωνίας παρέμεινε κοντά στο υψηλό έξι εβδομάδων από την Τρίτη.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφάνισε επίσης μια ανάκαμψη, με άνοδο +0,93%.
Οι CSI 300 ο Shanghai Composite δείκτες της Κίνας, και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μάζεψαν τις απώλειες που εμφάνισαν νωρίτερα, αλλά παρέμειναν σε πτώση της τάξης του -0,3%. Οι Κινεζικές εξαγωγές σε δολάρια υποχώρησαν 4,1% το Μάιο από το προηγούμενο έτος, σε αντίθεση με την αναμενόμενη πτώση του 3,6%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,4%, πολύ λιγότερο από το προβλεπόμενο 6%, και ήταν η μικρότερη πτώση, δεδομένου ότι άρχισε η μείωσή τους το Νοέμβριο του 2014. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αναμένεται να χτυπήσει $ 50 δισεκατομμύρια το Μάιο.
Παρά τις αδύναμες εξαγωγές, η κινεζική κεντρική τράπεζα δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να αναμένει η οικονομία να αυξηθεί κατά 6,8% αυτό το έτος.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ύφεση σημείωσε στο α’ τρίμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1,4% έναντι του α’ τριμήνου του 2015. Στις χώρες της Ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,6% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και στο 1,7% έναντι του α’ τριμήνου. Όσον αφορά την Ε.Ε., το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% και κατά 1,8% αντίστοιχα.
Χθες είχαμε την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους αναδόχους για την επένδυση στο Ελληνικό, όπως έκανε γνωστό η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία γνωστοποίησε ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν ήδη διευθετηθεί. Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, στο μνημόνιο θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει στην πορεία για την τελική υπογραφή της συμφωνίας.
Επιπλέον 664 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στο καλάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία μέσα στον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 87,889 δισ. ευρώ ή στο 50% του ΑΕΠ. Το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στο τετράμηνο στα 4,33 δισ. ευρώ.
«Άλμα» της τάξης του 21% εμφάνισε τον Απρίλιο, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα ανήλθε σε 2,057 δισ. ευρώ έναντι 1,70 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση του ελλείμματος διαμορφώθηκε στο 57,7% (704 εκατ. ευρώ). Η αξία των εξαγωγών υποχώρησε στα 2,104 δισ. ευρώ έναντι 2,187 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 3,8%, ενώ η αξία των εισαγωγών ενισχύθηκε κατά 7,1% στα 4,162 δισ. έναντι 3,887 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Στα οκτώ δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος της συνολικής επένδυσης στο Ελληνικό σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των οποίων ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση.
Για κέρδη για τους πολίτες της Αττικής αλλά και για το Δημόσιο κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφερόμενοι στη σύμβαση του Ελληνικού. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκατ. (τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα) = 2,415 δισ. ευρώ». Κατά τους ίδιους κύκλους, η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ό,τι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.
Για δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας άμεσα και περίπου 70.000 «πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων» στην πλήρη ανάπτυξη το έργου στο Ελληνικό κάνει λόγο η Lamda Development, σε ανακοίνωσή της λίγες ώρες μετά από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της εταιρείας, του ΤΑΙΠΕΔ και της HELLINIKON Global I. S.A., την Τρίτη.
Παράλληλα, τονίζει ότι η συμβολή του έργου στο ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ σωρευτικά.
Πλάνο επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης που δήλωσε ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να επενδύσει στα δίκτυα νέας γενιάς, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, που δεν θα οδηγεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις.
Την αναδιοργάνωση του συνολικού της τραπεζικού δανεισμού αποφάσισε η Yalco – Kωνσταντίνου Α.Ε., κατόπιν της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων, στις 6 Ιουνίου.
Η αναδιοργάνωση θα πραγματοποιηθεί:
- Με έκδοση ενός μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 10.200.000 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 3α του Κ.Ν. 2190/1920 όπως ισχύει και στο άρθρο 8 του Ν. 3156/2003.
- Με την έκδοση δύο κοινών, εμπραγμάτως εξασφαλισμένων, ομολογιακών δανείων σύμφωνα με το Κ.Ν. 2190/1920 και του Ν. 3156/2003
Τις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για το έτος χρήσης 2015 ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΠΕ Α.Ε., η οποία διεξήχθη στις 2 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των νέων ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν (α) για την εξαγορά υφιστάμενων ομολογιών με τοκομερίδιο 8,75% και λήξη τον Ιανουάριο 2017 πριν τη λήξη τους, σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους που ανακοινώθηκαν χθες, (β) για την αποπληρωμή υφισταμένων ομολογιών κατά τον χρόνο λήξης τους τον Ιανουάριο 2017, οι οποίες δεν θα έχουν αποπληρωθεί πριν τη λήξη τους, και (γ) για την επίτευξη γενικών εταιρικών στόχων της τσιμεντοβιομηχανίας.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Οι εκτός της ζώνης του ευρώ, χώρες της Ε.Ε. δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, αποφαίνεται έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως εξηγεί αναλυτικά η ΕΚΤ, στις επτά χώρες της Ε.Ε., οι οποίες βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης (Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία), εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμβατότητες ως προς την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών – ιδίως ως προς τη θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών – καθώς και την προσωπική ανεξαρτησία.
Κατά 0,6% υποχώρησε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο α’ τρίμηνο του 2016, έναντι πτώσης 1% που ανέμενε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Παράλληλα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 4,5% έναντι 4,1% των εκτιμήσεων. Η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι 0,4% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ο χρόνος εργασίας ενισχύθηκε κατά 1,5%.
Το Brexit θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των βρετανικών επιχειρήσεων, προειδοποίησε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), Ρομπέρτο Αζεβέντο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο. «Το εμπόριο θα συνεχιστεί, αλλά με χειρότερους όρους για τη Βρετανία» συνέχισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Την εξαγορά της LDR Holding Corp. ανακοίνωσε η Zimmer Biomet Holdings, με το τίμημα της συμφωνίας να ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Zimmer θα καταβάλει 37 δολάρια για κάθε μετοχή της LDR – ποσό αυξημένο κατά 64% έναντι της τρέχουσας τιμής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2016.
Ζημιογόνο αποδείχθηκε το α’ τρίμηνο του 2016 για την καναδική φαρμακευτική εταιρεία Valeant, καθώς τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε ζημιές 373,7 εκατ. δολαρίων (1,08 δολ./μετοχή) έναντι κερδών 97,7 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη παράλληλα, υποχώρησαν στα 1,27 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,05 δολαρίων το α’ τρίμηνο του προηγούμενο έτους. Αντίθετα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,3% στα 2,37 δισ. δολάρια.
Αύξηση σημείωσαν τον Μάιο τα συναλλαγματικά αποθέματα της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, καθώς διαμορφώθηκαν στα 602,1 δισ. φράγκα (620,34 δισ. δολάρια) έναντι 587,9 δισ. φράγκων τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία υπόκεινται στις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών του φράγκου με τα υπόλοιπα νομίσματα, όπως το ευρώ και το δολάριο.
Στα χέρια της κινεζικής Shanghai Yiqian Trading Company περνάει το ζημιογόνο περιφερειακό αεροδρόμιο «Φρανκφούρτη – Χάαν», το μεγαλύτερο μερίδιο του οποίου μέχρι σήμερα, άνηκε στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου.
Η εξαγορά από την κινεζική εταιρία θα δώσει «περαιτέρω ώθηση» στη μελλοντική ανάπτυξη του αεροδρομίου, εκτίμησε χθες ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Ρότζερ Λέβεντς.