Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται η εκκίνηση του νέου, δεύτερου, γύρου της επιτρεπτέας προκαταβολής, μέσω του οποίου θα διατεθεί στις επιχειρήσεις ρευστότητα άνω των 1,4 δισ. ευρώ. Ακόμη μία «ένεση» θα δοθεί και με τις μικροπιστώσεις, δηλαδή τα δάνεια έως 25.000 ευρώ, που θα χορηγούνται από ειδικά ιδρύματα χωρίς προσημειώσεις. Σε εφαρμογή τίθεται παράλληλα και το νέο σύστημα επιδότησης της απασχόλησης “Συν-Εργασία», με το οποίο επιχειρείται να συγκρατηθούν οι απολύσεις.
Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα συμμετέχουν επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, ενώ επιχειρείται να γίνουν αποδεκτές και ατομικές επιχειρήσεις xωρίς εργαζομένους, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα να έχουν ταμειακή μηχανή. Σημειώνεται ότι ήδη πάνω από 52.000 επιχειρήσεις έλαβαν το ποσό από τις αιτήσεις του πρώτου γύρου, ενώ ακόμη 2.000 είχε προγραμματιστεί να το λάβουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά στις μικροπιστώσεις το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται για έναν θεσμό, που έρχεται να αντικαταστήσει τη μάστιγα της τοκογλυφίες. Μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός.
Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:
- οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,
- τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
- τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
- τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και
- τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους φιλοδοξεί η κυβέρνηση να προσφέρει και με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που ενεργοποιείται από αύριο, Δευτέρα, και το οποίο στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο του Kurzarbeit. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στον μηχανισμό δύνανται να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους. Το κράτος καλύπτει το 60% του μισθού, που χάνεται.
Σήμερα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ η οποία καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής του, δηλαδή το ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, πώς θα δηλωθούν, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εργοδοτών.
naftemporiki.gr