Skip to main content

Eurogroup: Ξεκινούν δύο παράλληλες μάχες

Δύο ξεχωριστές «μάχες» θα ξεκινήσουν στον Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα. Η μία μεγάλη «μάχη», αφορά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης την οποία θα συζητήσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών. Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης της Κομισιόν από την οποία μπορεί να λάβει, με τα έως τώρα δεδομένα, έως 32 δισ. ευρώ μέσω επιχορηγήσεων και δανείων. Σήμερα, στο Eurogroup θα ληφθεί και η απόφαση για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ από τα SNP’s & ANFA’s στη χώρα μας με βάση και τα αποτελέσματα της έκθεσης των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η δεύτερη «μάχη» αφορά τον νέο πρόεδρο του Eurogroup μετά και την ανακοίνωση του έως τώρα προέδρου Μάριο Σεντένο ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία καθώς αποχωρεί κι από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας στις 15 του μηνός. Το όνομα του νέου προέδρου του Eurogroup θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουλίου.

Η Ελλάδα θα είναι επίσης ένα από τα θέματα της ετήσιας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου του ESM (αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης) καθώς, μεταξύ άλλων,  ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έκθεσης αξιολόγησης των δύο τελευταίων προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας και μετά το τέλος αυτών,  ως επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο πριν από ένα έτος για λογαριασμό του ESM.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν από ορισμένες χώρες ως προς το ύψος του πακέτου ανάκαμψης, την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων ή τον τρόπο κατανομής των χρημάτων μεταξύ των κρατών-μελών, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία. «Είναι πιθανό αυτή η συμφωνία να μην έρθει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αφού μπορεί να χρειαστεί κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα. Αλλά μετά έχουμε μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής σε ένα μήνα από τώρα, όταν ξεκινήσει η γερμανική προεδρία και θα γίνει δια ζώσης στις Βρυξέλλες. Τότε είναι πολύ πιθανό και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν τον Οκτώβριο, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 και τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του πακέτου ανάκαμψης δίνοντας προτεραιότητα σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Μάλιστα ο ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να μην περιμένουν το επόμενο έτος αλλά και να είναι έτοιμα για να πάρουν χρήματα από τον Ιανουάριο του 2021.

Όσον αφορά τα κατά πόσο θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2021 και μετά, κοινοτικός αξιωματούχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένοι στόχοι να μειωθούν και το 2021. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «οι υπουργοί του Eurogroup κατανοούν τι είναι εύλογο για την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και ενδεχομένως του χρόνου να προσαρμοστούν». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έως τώρα δεν γνωρίζει να έχει γίνει συζήτηση για μόνιμη μείωση των δημοσιονομικών στόχων.