Skip to main content

Κέρδη για την τουρκική λίρα φέρνει η είδηση για συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

«Ανάσα» για την τουρκική λίρα φέρνουν οι προσδοκίες για βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, αφότου ο πρόεδρος Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ συζήτησαν και την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Η λίρα ανέκαμψε σχεδόν 1,5%, στις 5,93 έναντι του δολαρίου, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως και τις 5,92, στα υψηλότερα επίπεδα μηνός. Παρά την ανάκαμψη, η λίρα έχει χάσει περίπου το 14% της αξίας της από τις αρχές του έτους, εν μέρει εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και του ρίσκου για νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας της υπόθεσης με τα πυραυλικά συστήματα S-400.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία της Τετάρτης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ την πρόταση για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αξιολογήσει τον αντίκυπο των S-400. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία. Η τηλεφωνική επικοινωνία αναπτέρωσε τις ελπίδες για συμφωνία που θα απομακρύνει τον κίνδυνο νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σημειώνει ο Τζέισον Τάβεϊ, οικονομολόγος αναδυομένων αγορών στην Capital Economics. 

Ράλι και στο Χρηματιστήρι οτης Κωνσταντινούπολης, με τον γενικό δείκτη BIST 100 να ενισχύεται πάνω από 2% και τον δείκτη τραπεζών να καταγράφει ενδοσυνεδριακά κέρδη πάνω από 3%.