Του Κώστα Ιωαννίδη
«Το Χρηματιστήριο διατηρείται σε καλά επίπεδα, ευτυχώς χωρίς μεγάλες ανοδικές εξάρσεις και περιμένει. Τα επίπεδα κάτω από τις 500 μονάδες, στα οποία βρεθήκαμε τον Φεβρουάριο, φαίνεται να αποτελούν οριστικά παρελθόν, αλλά δεν φαίνεται να έχουμε ακόμα τις προδιαγραφές για να κατακτήσουμε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται εντός ευρώ και υπό την κηδεμονία της Ευρώπης. Αυτό αναμένεται να ηρεμήσει τις Αγορές και να βγάλει την Ελλάδα από το επίκεντρο του αρνητικού ενδιαφέροντος. Αν αυτό θα μεταφραστεί σε θετικό ενδιαφέρον, θα φανεί σύντομα, από τις πρώτες αξιολογήσεις της Οικονομίας μας, από τους Οίκους Αξιολόγησης». Παρατηρούσε χθες ο Κώστας Φέγγος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ. και η στήλη θεωρεί ότι περιγράφει με μεγάλη πληρότητα, επιγραμματικά, την κατάσταση της ελληνικής αγοράς μετοχών.
Η προσπάθεια των θεσμικών να ζυγίσουν σοβαρά τα θετικά και τα αρνητικά δεδομένα μετά το Eurogroup, που έβαλε σε νέα τροχιά τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας, οδήγησε σε διχασμό τους συναλλασσόμενους. Έτσι μια μέρα που τα περισσότερα χρηματιστήρια συνέχισαν την άνοδο της προηγούμενης με σταθερά βήματα, στο ταμπλό του ΧΑ η νευρικότητα εκτινάχθηκε. Είχαμε ανοδικό ξεκίνημα και κορύφωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος μετά τις 11:00. Οι διαθέσεις των θεσμικών ακολούθησαν αυτές των θεσμικών στην αγορά ομολόγων όπου στην αρχή οι αποδόσεις έπεσαν αλλά μετά πήρανε την ανηφόρα και το ακριβώς αντίθετο έγινε στην αγορά μετοχών.
Είχαμε πλήρη επιβεβαίωση της θέσης που εκφράσαμε χθες: «Η τάση θα καθοριστεί από το αν θεωρήσουν οι αναλυτές που καθοδηγούν τους ξένους θεσμικούς, ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup θα επιφέρει όντως πτώση του country risk. Πολλά θα γίνουν, με το ένα μάτι των θεσμικών στο ταμπλό και το άλλο στην αγορά ομολόγων και ευχόμαστε να μην… «αλλήθωρίσουν». Δηλαδή να ενισχύει η εικόνα της αγοράς ομολόγων την εικόνα του ΧΑ». Ενώ τη θέση μας πως ότι ανεβαίνει θα συνεχίσει να ανεβαίνει είχε μερική επαλήθευση με βάση τις επιδόσεις των ανοδικών μετοχών χθες.
Διότι δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις τράπεζες για να προλάβουν οι θεσμικοί να ενθυλακώσουν τα κέρδη που προσέφεραν με την άνοδό τους τα τραπεζικά blue chip από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου αλλά και του Απριλίου. Αλλά και όλοι διαπίστωσαν ότι ξεκίνησαν το rotation οι επαγγελματίες της αγοράς τοποθετώντας τα κεφάλαιά τους αμέσως στις μετοχές του κλάδου των Κατασκευών Υλικών και Κοινής Ωφέλειας. Οι πρωταγωνιστές της χθεσινής πτωτικής ημέρας ήταν: ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,26%), ΛΑΜΔΑ +3,97% στην τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ΒΙΟ (+2,74%), ΓΡΙΒ (+2,39%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+7,91% στη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ΕΥΔΑΠ (+4,03% στον τέταρτο κρίκο της ανοδικής αλυσίδας), ΜΕΤΚ (+0,96% ομοίως με τέταρτη στη σειρά θετική μεταβολή), ΜΥΤΙΛ (+2,7%), ΤΙΤΚ (+5,61%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,37%), ΕΕΕ (+1,78%), ΜΟΗ (+1,43% με έξι ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά) και ΦΦΓΚΡΠ (+2,73%).
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το Eurogroup έχει θετικά για τις επενδύσεις στο ΧΑ αλλά και αρνητικά. Αυτό είναι η βάση της διάστασης των προσδοκιών που χωρίζουν τους επενδυτές σε συγκρατημένα αισιόδοξους και συγκρατημένα απαισιόδοξους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν άλλη μια μέρα την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου αλλά και τη συμφωνία για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 17.848,29 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,73% στις 4.896,33 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,75% στις 2.091,53 μονάδες.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,93% στα 49,56 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,30% στα 49,73 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 3,4% αυξήθηκε τον Απρίλιο, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα, από το οποίο εξαιρείται το ισοζύγιο υπηρεσιών, ενισχύθηκε στα 57,5 δισ. δολάρια έναντι 55,6 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.
Παράλληλα, την περικοπή ακόμη 2.200 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε για το 2016 η Royal Dutch Shell, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολύσεων σε 12.5000 άτομα. Η απόφαση της βρετανικής εταιρείας εδράζεται στις μειωμένες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πλήττουν την ανταγωνιστικότητά της.
Στην περικοπή 1.850 θέσεων εργασιών προχωράει το επόμενο διάστημα και η Microsoft Corp, στο πλαίσιο του προγράμματος εξοικονόμησης των δαπανών της, συνολικού ύψους 950 εκατ. δολαρίων. Οι απολύσεις θα αφορούν τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, από τον οποίο είχαν δει την πόρτα της εξόδου ακόμη 7.800 εργαζόμενοι το περασμένο καλοκαίρι.
ΕΥΡΩΠΗ
Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν την Τετάρτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τόσο την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, όσο και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 6.263 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,47% στις 10.205 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,13% στις 4.483 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,26% στις 348,56 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Marks & Spencer κατακρημνίστηκε στο -8% λόγω των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ της Shell ενισχύθηκε κατά 1% στον απόηχο του προγράμματος περικοπών που ανακοινώθηκε.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,56% στα 48,89 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,99% στα 49,09 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, βελτίωση αναμένεται να εμφανίσει τον Ιούνιο το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα της GfK για την εγχώρια αγορά κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, ο πρόδρομος δείκτης της GfK αυξήθηκε στις 9,8 μονάδες έναντι 9,7 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος στις 9,7 μονάδες. Συνολικά για το 2016, η GfK εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2% έναντι αύξησης 1,9% το 2015.
Παράλληλα, το πράσινο «φως» στην εξαγορά της SABMiller PLC από την Anheuser Bush InBev NV άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συγχώνευση των δύο βιομηχανιών ζυθοποιίας. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του deal αποτελεί η πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της SABMiller PLC στην Ευρώπη, προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες για τη δημιουργία μονοπωλίου.
Η συμφωνία, συνολικού ύψους 108 δισ. δολαρίων, έχει λάβει ήδη, την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ, Κίνα και Νότια Αφρική. «Η σημερινή απόφαση διασφαλίζει ότι ο ανταγωνισμός δεν θα επιδεινωθεί και ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα απωλέσουν τα προνόμιά τους» σχολίασε η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, τη διαγραφή της μετοχής της ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,13% ΟΠΑΠ-2,13% Α.Ε. από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 ανακοίνωσε η Stoxx Ltd, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 11 νέες προσθήκες, ενώ υπήρξαν και 11 αφαιρέσεις. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 20 Ιουνίου.
Τέλος, κατά 19% υποχώρησαν τα προ-φόρου κέρδη της Marks & Spencer, καθώς στο δημοσιονομικό έτος Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016, διαμορφώθηκαν στα 488,8 εκατ. στερλίνες έναντι 600 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2014 – 2015. Τα αποτελέσματα EBITDA αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 689,6 εκατ. στερλίνες, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 2,4% στα 10,56 δισ. στερλίνες.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ελαφρά ανώτερους της προηγούμενης συνόδου. Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν ανοδικά, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι δείκτες στην Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια του ευρώ εμφάνισαν ανοδική τάση με μέτρια βήματα που μετά τις πρώτες ώρες δεν άλλαξε και τη γέννησαν τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου και η διασκέδαση των επιφυλάξεων για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν ανοδικά και αυτό διατήρησε το θετικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλά η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων και προσδοκιών οδήγησε σε κλείσιμο του ΧΑ με πτώση και κατάληξη στο μισό της διακύμανσης της μέρας. Οι τράπεζες στο ΧΑ έστριψαν το τιμόνι για την τάση της αγοράς. Η πτωτική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επιθετικές εντολές πώλησης κύρια στα τραπεζικά blue chip, που συνόδευσαν την διαπραγμάτευση των μετοχών σήμερα που οι μισοί κλάδοι εμφάνισαν κέρδη.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο ελαφρώς μεγαλύτερο της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία με εναλλαγές σε θετικό ή αρνητικό πεδίο. Η έναρξη έγινε με άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τον 25άρη και για τον ΓΔ. Το μέγιστο ορίστηκε στις 10:38 και ήταν οι 651,60 από 645,78 μονάδες για τον ΓΔ και οι 185,67 από 184,17 για τον 25άρη. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας σημειώθηκε στις 16:06 και ήταν οι 633,40 από 631,81 μονάδες και οι 177,68 από 178,23 μονάδες για τους ΓΔ και 25άρη αντίστοιχα.
Μετά τις 16:06 και ως τις δημοπρασίες, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ανώτερο της προσφοράς διαρκώς και άρχισε η τελική για την αγορά ανοδική κίνηση των δεικτών, από επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε μεταβολές της τάξης του -1,35% για ΓΔ και -2,45% για 25άρη. Ως τις 17:00 η άνοδος που χαρακτήρισε το άνοιγμα στη Wall Street προκάλεσε την αναζήτηση τιμών διαρκώς ψηλότερα από το ελάχιστο μέρας για τον ΓΔ.
Οι δείκτες κινήθηκαν την τελευταία ώρα σταθερά ανοδικά και ο 25άρης μείωσε λιγότερο από το μισό τις ημερήσιες απώλειές του, ενώ ο ΓΔ έκλεισε σχεδόν πάνω στο κλείσιμο της Τρίτης. Το κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες, και ήταν λίγο πιο πάνω από την τιμή τους στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσής τους.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (9 από 15) έναντι των ανοδικών (16 από 8) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 15 είχαν πτώση και 1 ήταν αμετάβλητη. Στα 163,403 από 158,959 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 120,63 από 133,21 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 73,82% από 83,78% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,66%, ο CAC είχε μεταβολή +1,25%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,71%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και μετά εγκαταστάθηκε η ανοδική τάση με νευρικότητα, το αποτέλεσμα ήταν οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,93% και +0,77%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,04% και έφθασε στις 641,80 από 642,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 180,91 από 182,27 με μεταβολή -0,75%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα άνω κατά 1,8 της μονάδας στον ΓΔ και 0,3 της μονάδας τον 25άρη και έκλεισαν πιο κοντά στο μέσο του εύρους της διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών στις Κατασκευές Υλικά +5,64% από -0,93%, Ασφαλειών +5% από +1,52%, Κοινής Ωφέλειας +2,99% από +1,52%, Ακίνητης Περιουσίας +2,98% από +0,25%, Εμπορίου +2,72% από -1,13%, Πρώτων Υλών +2,61% από -0,69%, Τροφίμων Ποτών +1,78% από -1,14%, Τεχνολογίας +1,63% από -1,02%, Πετρελαίου Αερίου +0,87% από +0,57%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,54% από -0,04% και Τηλεπικοινωνιών +0,11% από -0,42%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών -3,40% από -3,94%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,06% από +0,09%, Υγείας -2,27% από -3,30%, Χημικών -2,03% από 0,00%, Ταξίδια Αναψυχή -2,01% από -0,13%, ο FTSEM -1,77% από -1,45%, ο 25άρης -0,75% από -1,83%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,26% από -1,26%, και ο ΓΔ -0,04% από -1,08%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 163,403 από 158,959 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,497 από 15,157 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 156,178 από 141,022 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,115 από 1,587 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,369 από 46,487 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 210,802 από 272,087 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 67 από 38 των καθοδικών σε 41 από 59 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 10 από 12.
Τεχνική ανάλυση
Η έντονη μεταβλητότητα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των αισιόδοξων με τους απαισιόδοξους θεσμικούς κατέληξε για τον 25άρη σε νίκη των «αρκούδων» της αγοράς. Γιατί οι πιέσεις στις τράπεζες εξαφάνισαν τη θετική συνεισφορά πολλών ανοδικών blue chip.
Όσο για τις Τράπεζες θυμίζουμε την αναφορά μας στο σχόλιο της Δευτέρας: «Η αντίδραση του ΧΑ από τα χαμηλά του Φλεβάρη έφερε στον ΓΔ κέρδη 52% και στον 25άρη 69,5%. Αλλά αν μελετηθούν οι μεταβολές των blue chip θα διαπιστώσουμε ότι μόλις έξη εξ αυτών έχουν εμφανίσει rebound από τα χαμηλά πάνω από αυτό του 25άρη. Είναι αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ +168,7% από το ελάχιστο βίου, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +77,14%, ΕΤΕ +212,12%, ΕΥΡΩΒ +356,43%, ΜΠΕΛΑ +130,77% και ΠΕΙΡ +338,81%. Κανένα από τα υπόλοιπα 19 blue chip δεν έχει ξεπεράσει τη μεταβολή του δείκτη των παραγώγων και των ξένων θεσμικών».
Οι θεσμικοί χθες, έδωσαν στον 25άρη μεικτή πορεία, κρατώντας τον σε θετικό πεδίο από την έναρξη ως τις 12:08 και από τις 12:32 ως τις 15:21. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ήταν σε αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας στις 177,68 μονάδες σημειώθηκε στις 16:06. Το μέγιστο ορίστηκε στις 10:38 και ήταν οι 185,97 μονάδες. Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 180,91 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 20,730 εκατ. ευρώ, την τρίτη μέρα της κυριαρχίας των σειρών Ιουνίου.
Διακινήθηκαν 8225 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου με ανώτερο τις 187,00 μονάδες και κατώτερο τις 178,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 182,00 μονάδες, με μεταβολή -0,41% από την εκκαθάριση της 24/5 στις 182,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 123 της σειράς Ιουλίου. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 180,50 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 180,00 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου στα 25799 από 29050 και 329 από 226 για τη σειρά Ιουλίου.
Η μεταστροφή των προσδοκιών των traders αν και η διαφορά είναι μικρή φαίνεται από την βιασύνη να κλείσουν τις ανοικτές θέσεις οι long στα ΣΜΕ του 25άρη αφού την Τρίτη ανέβασαν το open interest από 27964 σε 29050, και χθες το βούλιαξαν στα 25799 με παράλληλη υστέρηση στην εκκαθάριση των ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου δείκτη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Μετά από πολλά πέρα δώθε, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται εντός ευρώ και υπό την κηδεμονία της Ευρώπης. Αυτό αναμένεται να ηρεμήσει τις Αγορές και να βγάλει την Ελλάδα από το επίκεντρο του αρνητικού ενδιαφέροντος. Αν αυτό θα μεταφραστεί σε θετικό ενδιαφέρον, θα φανεί σύντομα, από τις πρώτες αξιολογήσεις της Οικονομίας μας, από τους Οίκους Αξιολόγησης.
Δυστυχώς υπάρχουν και πολλά αρνητικά. Κατ’ αρχάς δεν έκλεισε η αξιολόγηση, ούτε αναπροσαρμόστηκε το χρέος. Και τα δύο αυτά, πάνε για Σεπτέμβρη, με όμηρο, ένα μεγάλο μέρος της δόσης που περιμέναμε να πάρουμε. Αντί να πάρουμε 6 δις για να πληρώσουμε υποχρεώσεις στο εξωτερικό και 5 δις για τη δική μας Οικονομία, παίρνουμε 6 δις για το εξωτερικό και 1,5 δις για μας.
Δεύτερον, η κυβέρνηση, ακολουθώντας το ξεπερασμένο αρχικό “Κεϋνσιανικό” μοντέλο, φορολογεί τα πάντα που κινούνται και ελπίζει ότι θα φέρει ανάπτυξη, επιδοτώντας ότι την εξυπηρετεί. Όμως λεφτά δεν έχει και τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο έφθασαν τα 89 δις, σηματοδοτώντας την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Φορολογουμένων. Αν βασίζεται στο πακέτο Junker, θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό χρειάζεται και Ιδιωτικές επενδύσεις για να δουλέψει.
Τέλος, τα άλλα θέματα που θα φέρουν χρηματοδότηση, όπως η επίλυση των “κόκκινων” δανείων, οι Ιδιωτικοποιήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλα, δεν αρκεί να νομοθετούνται. Πρέπει και να εφαρμοστούν. Και αυτό έχει πολιτικό κόστος, μεγαλύτερο από τη νομοθέτηση.
Το Χρηματιστήριο διατηρείται σε καλά επίπεδα, ευτυχώς χωρίς μεγάλες ανοδικές εξάρσεις και περιμένει. Τα επίπεδα κάτω από τις 500 μονάδες, στα οποία βρεθήκαμε τον Φεβρουάριο, φαίνεται να αποτελούν οριστικά παρελθόν, αλλά δεν φαίνεται να έχουμε ακόμα τις προδιαγραφές για να κατακτήσουμε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
«Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί…..» Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και του τελευταίου Eurogroup, καθώς το ουσιαστικό θέμα του Ελληνικού χρέους παραπέμπεται στις καλένδες για μετά τις Γερμανικές εκλογές (22 Οκτωβρίου 2017), δηλαδή το 2018.
Η Ελληνική Πλευρά πέτυχε να βάλει στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα του Ελληνικού χρέους για πρώτη φορά, να προχωρήσει η αξιολόγηση μετά την εφαρμογή επώδυνων μέτρων για το χειμαζόμενο Ελληνικό Λαό, αλλά και να προωθηθεί η εκταμίευση των €7,5 δις μέσα στο α΄15ήμερο του Ιουνίου (θα πρέπει ωστόσο να γίνουν τροποποιήσεις στις νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τα “κόκκινα δάνεια”, στο ΕΚΑΣ, το Ταμείο Αλληλεγγύης και τις Αποκρατικοποιήσεις).
Το ΔΝΤ μπορεί να υποχώρησε στις απαιτήσεις του, ωστόσο πέτυχε να αναγνωριστεί η έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους που θα συνταχθεί έως το τέλος του 2016 (η συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζει να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα), να νομοθετηθεί ο “κόφτης”, με τον ESM μάλιστα να έχει προσφερθεί να εξαγοράσει το ήμισυ σχεδόν των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Βέβαια αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε (Staff Level Agreement) πραγματοποιείται σχεδόν ένα μήνα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του “Brexit” (23/6), αλλά και των εκλογών στην Ισπανία (26/6), που τυγχάνουν ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών.
Τα €7,5 δις, τα οποία θα αποτελέσουν την πρώτη δόση της εκταμίευσης των €10,3 δις, θα κατευθυνθούν λογικά προς ληξιπρόθεσμες πληρωμές του Δημοσίου, αλλά και πληρωμές προς τους Ξένους “επενδυτές” όπως η ΕΚΤ, μέσα στον Ιούλιο.
Η Ελλάδα, επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, μέσα στο Καλοκαίρι του 2016, αλλά αυτό θα φανεί, από τους Ξένους Πιστωτές της, αλλά και τις εκθέσεις αξιολόγησης των Διεθνών Οίκων.
Σίγουρα η ανάκληση του “waiver” για τα Κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ, θα αποτελέσει θετική είδηση τον Ιούνιο, αλλά αν δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας, οι προοπτικές της Οικονομίας δύσκολα θα αναβαθμιστούν επί της ουσίας. Ο κανόνας του μαστίγιου και του καρώτου συνεχίζεται να εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι το οποίο δε διαφεύγει της προσοχής των Ξένων Επενδυτών, στους οποίους, δυστυχώς, στηρίζεται η ανάταση της Χώρας.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί κανείς στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες καίτοι ουδέτερες, χρήζουν εγρήγορσης και ταχέων ανακλαστικών.
Σήμερα
Το μπρεντ ανέβηκε πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν επτά μήνες, σήμερα Πέμπτη, αλλά οι ασιατικές μετοχές αγωνίζονται ανεπιτυχώς για να διατηρήσουν την τάση που είχαν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Πολλοί επενδυτές έχουν κρατηθεί στο περιθώριο από τις ανησυχίες για τα επιτόκια των ΗΠΑ και από την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.
Ενώ οι μετοχές των εταιριών ενέργειας κινήθηκαν ανοδικά, μια πτώση των μετοχών στην ηπειρωτική Κίνα σε χαμηλά 2-1 / 2 μηνών προκάλεσε την καταστολή του οποιαδήποτε ευρύτερου ενδιαφέροντος για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στην Ασία, αντισταθμίζοντας τα σημαντικά εν μία νυκτί κέρδη στη Wall Street.
Η εστίαση της αγοράς είναι στη Fed, δεδομένης της αύξησης των προσδοκιών ότι εκεί θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτό προκαλεί βάρος σε πολλές αναδυόμενες αγορές.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3%, αλλά ο ευρύτερη δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος, και δίνονται μάχες για την επέκταση της ανάκαμψη του από το χαμηλό 12-εβδομάδων της Τρίτης. Είχε κερδίσει 1,2%, την Τετάρτη.
Οι μετοχές της Σαγκάης υποχώρησαν αρχικά περισσότερο από 1% αλλά προς το τέλος οι απώλειες περιορίστηκαν στο -0,8%.
Οι τιμές των μετοχών συσπειρώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο τη διάρκεια της νύχτας, με επικεφαλής τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες επωφελούνται από μια απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να ξεκλειδώσουν νέα κεφάλαια για την Ελλάδα και να της δώσει μια σταθερή προσφορά επί της ελάφρυνσης του χρέους.
Στη Wall Street, ΗΠΑ S & P 500 Index αυξήθηκε περίπου 0,7%. Το Παγκόσμιο σημείο αναφοράς τα Brent futures αυξήθηκαν 34 σεντς ή 0,6% φθάνοντας τόσο ψηλά ως τα 50,08 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Το πετρέλαιο για τις ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) χτύπησε υψηλό επτά μηνών, στα 49,88 δολάρια.
Το ράλι στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές μετοχές ήρθε ακόμα και αν οι επενδυτές ετοιμάζονται για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική της Federal Reserve των ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλό 10-εβδομάδων του 0,938%, την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προεξοφλήσουν την πιθανότητα η αύξηση του επιτοκίου βάσης των ομοσπονδιακών κεφαλαίων της Fed να το φέρει σε ζώνη μεταξύ 0,50-0,75 τοις εκατό κατά τους προσεχείς μήνες, από το σημερινό 0,25 έως 0,50 τοις εκατό. Σήμερα είναι στο 0,903% σχεδόν το ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας πάνω από το χαμηλού αυτού του μήνα στο 0,686%.
Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν τα σχόλια από την πρόεδρο Janet Yellen σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, την Παρασκευή, αν και πολλοί λένε επίσης πως η ομιλία της που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου – μετά από νέα δεδομένα των ΗΠΑ – θα είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Χωρίς μεταρρυθμίσεις το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση υπογραμμίζει ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζοντας ότι εάν εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει ελάφρυνση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον το στέλεχος του Ταμείου, σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.
Δεν αναμένει ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης κατέληξαν στη διάρκεια της νύχτας σε μια συμφωνία με την οποία προτείνεται στην Αθήνα η πιο κατηγορηματική μέχρι σήμερα προσφορά για ανακούφιση του χρέους. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν χρειάζεται να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup με την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
H ελληνική κρίση και το ζήτημα που τίθεται εδω και 2 – 3 χρόνια αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, έλαβε τέλος. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, με αφορμή ενημέρωση που έκανε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας του, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για τις αποφάσεις στο Eurogroup. «Το λέω με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ελληνική κρίση, δηλαδή το ζήτημα που τίθεται εδώ και 2-3 χρόνια αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, έλαβε τέλος και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο», είπε.
«Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να κάνει την επόμενη Πέμπτη ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποδεχόμενη τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων σε αυτό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στη Βιέννη την ερχόμενη Πέμπτη. Αξιωματούχοι στην Αθήνα ήταν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση αυτή να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50 των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, και ήδη όλοι οι φορείς βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής προτάσεων για την υλοποίηση νέων έργων, όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Θέμα της συνάντησης, ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας του Eurogroup για το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως αναφέρει «εξαιτίας της μικρής ελάφρυνσης του χρέους που προσφέρεται εκ των προτέρων, με τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, σταδιακά μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικώς αμφιλεγόμενα μέτρα τα οποία απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος».
Η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έως τα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνουν πηγές της Κομισιόν, στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup.
Το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης 19 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης των διαδικασιών. Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, που φέρει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, καταγράφονται αναλυτικά τα βήματα για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό του.
Αυξημένα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων κατά 9% στα 263 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα οργανικά έσοδα (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών) συνιστούν το 95% των καθαρών λειτουργικών εσόδων και αυξήθηκαν κατά 2% τριμηναίως.
Για τις 15 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Trust AΕΔΑΚ, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα πολλά θέματα.
Για τις 16 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Μινωικές Γραμμές Α.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί σειρά θεμάτων.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Βελτίωση εμφάνισε τον Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 107,7 μονάδες έναντι 106,7 μονάδων τον Απρίλιο. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν οριακή άνοδο στις 106,8 μονάδες.
Ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία βραχυπρόθεσμα χαρακτήρισε πιθανή ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Κατά 3,4% αυξήθηκε τον Απρίλιο, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα, από το οποίο εξαιρείται το ισοζύγιο υπηρεσιών, ενισχύθηκε στα 57,5 δισ. δολάρια έναντι 55,6 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο. Τα συνολικά στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Ιουνίου.
Την περικοπή ακόμη 2.200 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε για το 2016 η Royal Dutch Shell, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολύσεων σε 12.5000 άτομα. Η απόφαση της βρετανικής εταιρείας εδράζεται στις μειωμένες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πλήττουν την ανταγωνιστικότητά της.
Στην περικοπή 1.850 θέσεων εργασιών προχωράει το επόμενο διάστημα η Microsoft Corp, στο πλαίσιο του προγράμματος εξοικονόμησης των δαπανών της, συνολικού ύψους 950 εκατ. δολαρίων. Οι απολύσεις θα αφορούν τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, από τον οποίο είχαν δει την πόρτα της εξόδου ακόμη 7.800 εργαζόμενοι το περασμένο καλοκαίρι.
Πτώση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Mitsubishi Motors Corp., αντανακλώντας τις απώλειες από την υπόθεση χειραγώγησης των τεστ εξοικονόμησης καυσίμων. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας διαμορφώθηκαν, κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2015 – 2016, στα 72,575 τρισ. έναντι 89,094 δισ. γεν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 – 2015.
Κατά 19% υποχώρησαν τα προ-φόρου κέρδη της Marks & Spencer, καθώς στο δημοσιονομικό έτος Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016, διαμορφώθηκαν στα 488,8 εκατ. στερλίνες έναντι 600 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2014 – 2015.
Τα αποτελέσματα EBITDA αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 689,6 εκατ. στερλίνες, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 2,4% στα 10,56 δισ. στερλίνες.