Skip to main content

Το effect της Ρώμης στις αγορές: Άλμα στις αποδόσεις ιταλικών ομολόγων, βουτιά για το ευρώ

Η Ιταλία επιστρέφει στο επίκεντρο των ανησυχιών των αγορών, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ρώμη και οι Βρυξέλλες οδεύουν προς μετωπική σύγκρουση, μετά και την αισθητή ενίσχυση της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στις Ευρωεκλογές. Άλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, σε ναδίρ 2,5 ετών των γερμανικών και πιέσεις στο ευρώ είναι η εικόνα. 

Έχοντας λάβει το 34,3% των ψήφων ο Σαλβίνι δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει ένα σχέδιο αύξησης δαπανών και φοροελαφρύνσεων, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει αύξηση του ελλείμματος πάνω από το όριο του 3%. Η Κομισιόν με τη σειρά της προειδοποιεί με πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ.  

Στον απόχο των εξελίξεων τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται εκ νέου σε κλοιό πιέσεων, αλλά οι αναταράξεις δεν περιορίζονται εκεί. Σε τροχιά νέας πτώσης έχει τεθεί και το ευρώ. 

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου μετά την άνοδό της κατά 11 μονάδες βάσης την Δεύτερα, σήμερα ενισχύεται κατά 4,5 μονάδες βάσης, στο 2,726%, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μία εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας από τις αρχές του έτους. Άνοδο 7 με 10 μονάδες καταγράφουν και τα ιταλικά ομόλογα διετούς και πενταετούς διάρκειας.

Η άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων πυροδοτεί ελαφρές πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς μετά τη χθεσινή βουτιά κινείται σήμερα στο 3,18%- 2 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και αρκετά μακριά από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ναδίρ του 3,03%. 

Οι ιταλικές εντάσεις στρέφουν και πάλι τους επενδυτές στα Βunds. Η απόδοση του 10ετους γερμανικού υποχωρεί σήμερα στο ναδίρ 2,5 ετών του -0,155%. 

Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί εκ νέου σήμερα στα 1,1180 δολάρια, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα παραμείνει κάτω από το όριο του 1,12 δολαρίου το προσεχές διάστημα. 

naftemporiki.gr