Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διατηρηθεί σε ισχύ έως ότου επιτύχουμε ένα βιώσιμο επίπεδο πληθωρισμού, επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή ακόμη περισσότερο, εφόσον καταστεί αναγκαίο. «Εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος» διαβεβαίωσε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, έσπευσε να προσθέσει, οι προοπτικές και το momentum της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν ισχυροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ οι κίνδυνοι είναι ευρέως ισορροπημένοι.
«Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να μεταφραστεί σε ισχυρότερο πληθωρισμό» σχολίασε επιπλέον, παρατηρώντας ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα.
Υπεραμυνόμενος της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, εξήγησε ότι τα τρέχοντα μέτρα εξακολουθούν να θεωρούνται αναγκαία, προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω η ανάκαμψη των τιμών.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, σημείωσε ότι η πορεία της οικονομίας υπονομεύεται από τον αργό ρυθμό υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.
Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο 1,9% το 2017, στο 1,8% το 2018 και στο 1,9% το 2019. Σημειώνεται ότι οι πρότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%, 1,7% και 1,6% αντίστοιχα.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε την υποβάθμιση των εκτιμήσεων στο 1,5% το 2017, στο 1,3% το 2018 και στο 1,6% το 2019, έναντι των αρχικών προβλέψεων 1,7%, 1,6% και 1,7% αντίστοιχα.
«Τα μέτρα που έχουμε λάβει από τον Ιούνιο του 2014 έως σήμερα, συνεχίζουν να παρέχουν αξιοσημείωτη στήριξη στις χρηματοδοτικές συνθήκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» συνέχισε ο κ. Ντράγκι, καθιστώντας ωστόσο, αναγκαία τη συνεισφορά και των υπόλοιπων μορφών πολιτικής στην προσπάθεια ισχυροποίησης της οικονομίας.
Ο ίδιος παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε και δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ωστόσο, δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν αιφνιδίως, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, προειδοποίησε ότι οι χώρες με αδύναμη δημοσιονομική θέση θα πληγούν σκληρότερα από μία τέτοια κίνηση.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, επεσήμανε ότι τα κράτη – μέλη διαθέτουν υψηλότερο χρέος από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία. «Τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν την ικανότητα εξυπηρέτησης αυτών των χρεών» έσπευσε να προσθέσει.
naftemporiki.gr