Skip to main content

Ράλι ανακούφισης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στους ρυθμούς των ευρωεκλογών κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κέρδη για τους βασικούς δείκτες σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο και Μιλάνο μετά την ανακούφιση των επενδυτών για τααποτελέσματα της κάλπης. Μπορεί τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς να αποδυναμώθηκαν, όμως τα ποσοστά των αντιευρωπαϊκών κομμάτων ήταν χαμηλότερα των αρχικών ανησυχητικών εκτιμήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραφε κέρδη μεγαλύτερα της μισής ποσοστιαίας μονάδας, έχοντας ως στήριγμα το ράλι 19% για τη μετοχή της Fiat, μετά την πρόταση της εταιρείας για συγχώνευση με τη Renault. Κέρδη 17% και για τη μετοχή του γαλλικού ομίλου αυτοκινήτων. 

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς οι αγορές σε Βρετανία και ΗΠΑ ήταν κλειστές λόγω αργίας. Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στα αποτελέσματα των εκλογών, με άνοδο των Φιλελευθέρων και Πρασίνων, αλλά και των ευρωσκεπτικιστών σε Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία. Από την άλλη πλευρά, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα συνεχίζουν και διατηρούν την πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με τα δύο-τρίτα των εδρών. 

Στη Φραγκφούρτη, ο DAX ήταν ενισχυμένος 0,57%, ενώ ανάλογα κέρδη κατέγραφε και ο CAC 40 του Παρισιού. Ράλι για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με άνοδο του FTSE MIB πάνω από 1%.