Skip to main content

Ανάσα ανακούφισης στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την κάλπη

Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανάμενεται να βρει τους επενδυτές να επιστρέφουν στο ρίσκο των μετοχών, αλλά και στα ομόλογα του Νότου. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα futures λίγη ώρα πριν από το κουδούνι της έναρξης.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές και traders επικρατεί μία αίσθηση ανακούφισης,καθώς ναι μεν περιορίστηκε δραστικά η δύναμη των δύο παραδοσιακών κομμάτων (Κεντροδεξιάς- Κεντροαριστεράς), αλλά η παρουσία των εθνικιστών στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο πολλοί φοβούνταν. Αντιθέτως η υψηλή συμμετοχή φάνηκε να ευνόησε Φιλελεύθερους και Πρασίνους. 

Τα futures για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 50 δείχνουν άνοδο της τάξης του 0,5%. Κέρδη της τάξης του 0,4% παρουσιάζουν τα futures για τον γερμανικό DAX, παρά τη συρρίκνωση της δύναμης τόσο του CDU της Μέρκελ όσο και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Σε θετικό έδαφος κινούνται τα futures για τον CAC 40 στο Παρίσι και τον FTSE MIB στο Μιλάνο, παρά την επικράτηση των ακροδεξιών δυνάμεων (Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν και Λέγκα του Σαλβίνι) στην δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. 

Την ίδια ώρα στην αγορά κρατικού χρέους σε ακόμη μία ένδειξη της κάμψης των ανησυχιών, το spread ανάμεσα στις αποδόσεις γερμανικών και ιταλικών ομολόγων περιορίζεται στις 264 μονάδες βάσης, τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Το προηγούμενο διάστημα είχε διευρυνθεί κοντά στις 300 μονάδες βάσης, εν μέσω αλλεπάλληλων επιθέσεων του Ματέο Σαλβίνι κατά των Βρυξελλών, αλλά και φόβων για ισχυρούς τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

To ευρώ παραμένει επίσης εν πολλοίς σταθερό, με την ισοτιμία στα 1,1205 δολάρια. 

naftemporiki.gr