Skip to main content

Έξι ελληνικά προϊόντα στη λίστα Ε.Ε. – Κίνας

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Έξι ελληνικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης περιλαμβάνει η «λίστα» που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας που θα συναφθεί εντός του έτους.

Πρόσφατα οι δύο πλευρές δημοσιοποίησαν τον κατάλογο των ευρωπαϊκών και κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων (100 από κάθε πλευρά) που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, γεγονός που ανοίγει τη διαδικασία για την προστασία των εισηγμένων προϊόντων από τις απομιμήσεις και αναμένεται να οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη.

Ο κατάλογος προϊόντων της Ε.Ε. που πρέπει να προστατευθεί στην Κίνα περιλαμβάνει τα εξής έξι ελληνικά προϊόντα: φέτα, ούζο, ελιές Καλαμών, μαστίχα Χίου, ελαιόλαδα Σητείας και Σάμου.

Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλα σημαντικά ΠΟΠ-ΠΓΕ ευρωπαϊκά προϊόντα όπως: η μπίρα Βαυαρίας, η γαλλική σαμπάνια, η ιταλική γκοργκοντζόλα. Τις περισσότερες «συμμετοχές» στη λίστα έχουν η Ιταλία και η Γαλλία. Αντίστοιχα, μεταξύ των κινεζικών προϊόντων που επιδιώκουν να αποκτήσουν καθεστώς γεωγραφικών ενδείξεων στην Ε.Ε. είναι το μήλο Yantai Ping Guo Yantai, το τσάι γιασεμί Hengxian, το ρύζι Panjin και το μάνγκο Baise.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία Ε.Ε. – Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια και οδήγησε στην προστασία 10 ονομάτων των γεωγραφικών ενδείξεων στις δύο πλευρές βάσει της κοινοτικής και της κινεζικής νομοθεσίας. Βασιζόμενοι σε αυτή την αρχική συνεργασία, το 2010 η Ε.Ε. και η Κίνα άρχισαν να διαπραγματεύονται διμερή συμφωνία για τη συνεργασία και στην προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η δημοσίευση των δύο καταλόγων των 100 προϊόντων από κάθε πλευρά που ο άλλος θα προστατεύσει στην επικράτειά του μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη διαθέτουν τώρα δύο μήνες για να σχολιάσουν τα προϊόντα που έχουν επιλεγεί και από τα δύο μέρη και, εάν είναι απαραίτητο, να εγείρουν τυχόν ανησυχίες είτε με την Ε.Ε. είτε με τις κινεζικές αρχές.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Γεωργία Φιλ Χόγκαν ανέφερε σχετικά: «Τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης της Ε.Ε. αποτελούν μια πραγματική ιστορία επιτυχίας, με αυξανόμενες παγκόσμιες πωλήσεις παγκοσμίως. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονται το σύστημα ταξινόμησης γεωγραφικών ενδείξεων – λόγω της ποιότητας των προϊόντων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα υψηλότερο όφελος για τον αγρότη. Η στενή συνεργασία με τους παγκόσμιους εμπορικούς μας εταίρους όπως η Κίνα είναι μια νίκη: ωφελεί τον αγρότη μας και τις αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ δημιουργεί ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ παρόμοιων επιχειρηματιών· και φυσικά, ωφελεί τους καταναλωτές και από τις δύο πλευρές της συμφωνίας».