Skip to main content

Σε bear market οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές- Απώλειες 20% σε ένα μήνα

Τα επίμονα προβλήματα της Carige, αλλά και οι ανησυχίες για νέα σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αισθητά ενισχυμένη στις Ευρωεκλογές, θέτουν σε κλοιό πιέσεων τις ιταλικές τράπεζες. Ύστερα από συνεχείς απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται και επισήμως πια σε bear market (πτωτική αγορά).  Πρόκειται για μία πλήρη και απότομη μεταστροφή του κλίματος σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους. 

Ο τραπεζικός δείκτης στο  Χρηματιστήριο του Μιλάνου έχει ήδη υποχωρήσει 20% από τα υψηλά στα οποία βρισκόταν στα μέσα Απριλίου. Το πρώτο τετράμηνο είχαν παρουσιάσει επιδόσεις πολύ πιο εντυπωσιακές από τις περισσότερες ανταγωνίστριές τους στην Ευρώπη, εν μέσω ευρύτερου κλίματος ευφορίας. 

Ο Μάιος όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρός για τους τίτλος των ιταλικών τραπεζών. Τις πιέσεις εντείνουν μεταξύ άλλων οι ανησυχίες για την Carige. Μία ημέρα αφότου ζήτησε κατάργηση των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος, ο Μάτεο Σαλβίνι έβαλε κατά των ευρωπαϊκών κανόνων για τις τραπεζικές διασώσεις και δήλωσε έτοιμος για μία κρατική διάσωση της δοκιμαζόμενης ιταλικής τράπεζας, που βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή. 

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκες πηγές, οι αρχές εποπτείας της Ε.Ε. πιστεύουν ότι σε περίπτωση που τελικά δεν βρεθεί επενδυτής να καλύψει την κεφαλαιακή «τρύπα» της τράπεζας, αυτή θα πρέπει να κλείσει. 

naftemporiki.gr