Skip to main content

ΧΑΑ: Στο στόχαστρο σταθερά οι τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις δέχονται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ω τζίρος πάντως παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, σε μία ένδειξη ότι οι περισσότεροι επενδυτές παρακολουθούν σχετικά αμήχανοι τις εξελίξεις και περιμένου να δουν εάν μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει ή όχι τη λύση των πρόωρων εκλογών. 

Σε δημοσίευμά τους υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο για την αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων» οι Financial Times προειδοποιούσαν χθες πως οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να φρενάρουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων. Αυτό με τη σειρά τους υπογράμμιζαν θα υπομονεύσει τις προσπάθειες των τραπεζών να ανοίξουν τις στρόφιγγες και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Παράλληλα η Morgan Stanley σε σημείωμά της σχολίαζε πως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές μπορεί να καθυστερήσουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.  Αρκετοί αναλυτές άλλων οίκων ωστόσο αξιολογούσαν ως θετικές για την αγορά τις πολιτικές εξελίξεις, υπό την έννοια ότι περιορίζουν την έντονη αβεβαιότητα. Τόνιζαν δε πως το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα ήταν το πιο θετικό, καθώς μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε υψηλούς τόνους δεν βοηθά κανέναν. 

Οι επενδυτές στην Αθήνα προσπαθούν να ζυγίσουν διαφορετικές εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις. Ο Γενικός Δείκτης, που βρέθηκε στο κόκκινο χθες, παραμένει και σήμερα σε τροχιά πτώσης. Υποχωρεί στις 11:50 πμ κατά 0,8% στις 624 μονάδες. Νωρίτερα είχε βρεθεί λίγο χαμηλότερα, στις 622 μονάδες. 

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση άνω του 3%, ύστερα από απώλειες 4% τη Δευτέρα. 

naftemporiki.gr