Skip to main content

Επενδυτικό «τεστ αντοχής» για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ

Από την έντυπη έκδοση

Ένα διήμερο-ορόσημο για τους δύο διαγωνισμούς για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ ξεκινά από σήμερα, στο πλαίσιο των σχεδίων που έχουν δρομολογηθεί για την «επόμενη μέρα» δύο εκ των σημαντικότερων εγχώριων ενεργειακών εταιρειών. Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες θα καταγραφούν οι πρώτες απτές ενδείξεις για το αν υπάρχει ή όχι ανταπόκριση υποψήφιων επενδυτών για την εξαγορά τουλάχιστον του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνεται εκτός απροόπτου η πρώτη φάση του διαγωνισμού που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ, με τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Ένα 24ωρο αργότερα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, με τη δημοσίευση από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση των 3 μονάδων και των λιγνιτωρυχείων από τα οποία αυτές τροφοδοτούνται.

Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, η σημερινή προθεσμία που προέκυψε έπειτα από την ολιγοήμερη παράταση της πρώτης φάσης θα αποτυπώσει κατά πόσο έλαβε «σάρκα και οστά» το ενδιαφέρον που, σύμφωνα με πληροφορίες, επέδειξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ξένοι ενεργειακοί όμιλοι και επενδυτικά σχήματα. Ενδιαφέρον που, στην περίπτωση όσων σχημάτων διεκδικήσουν να χριστούν στρατηγικός επενδυτής στα Ελληνικά Πετρέλαια, θα πρέπει να «μεταφραστεί» σε μία αρκετή υψηλή δεσμευτική προσφορά, με βάση την περιουσιακή βάση του Ομίλου, αλλά και το «ειδικό βάρος» του στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εξάλλου, ακόμη κι αν ληφθεί ως αποκλειστικό κριτήριο η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ, το 50,1% ισοδυναμεί με ένα ποσό περίπου 1,1 δισ. ευρώ, με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής. Μία εκτίμηση στην οποία δεν συνυπολογίζονται τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στα οικονομικά αποτελέσματά του, η δραστηριοποίησή του σε έξι χώρες και το ποσοστό των εξαγωγών του, αλλά και το γεγονός ότι πέρα από τη διύλιση και την εμπορία πετρελαιοειδών που αποτελούν την κύρια δραστηριότητά του, δίνει επίσης το «παρών» στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της Elpedison), τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο (μέσω της ΔΕΠΑ).

Για τη διαμόρφωση του πλειοψηφικού «πακέτου» που θα πουληθεί, το Δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) έχει εισφέρει το 20% των μετοχών που κατέχει, ενώ η Paneuropean Oil And Industrial Holdings του Ομίλου Λάτση το 30,1%. Επομένως, θα διατηρήσουν στον Όμιλο το 15,5% και το 15,4%. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο θα διατηρήσει στο ίδιο ύψος με σήμερα τη συμμετοχή του στις έρευνες υδρογονανθράκων που πραγματοποιούν τα ΕΛΠΕ, με τη δημιουργία μίας θυγατρικής του Ομίλου, στην οποία θα «περάσει» η αντίστοιχη δραστηριότητα.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, αύριο Πέμπτη θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση των δύο θυγατρικών εταιρειών, στις οποίες έχουν διαβιβασθεί τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία. Έτσι, στην κυριότητα της «Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη» έχει περιέλθει η λιγνιτική μονάδα «Μελίτη Ι», η άδεια κατασκευής δεύτερης μονάδας στον ίδιο σταθμό, τα παρακείμενα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, καθώς και το εργατικό δυναμικό. Κατ’ ανάλογο τρόπο, μέσω της εκχώρησης της «Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη», θα πωληθούν οι δύο μονάδες «Μεγαλόπολη ΙΙΙ» και «Μεγαλόπολη IV» στην Πελοπόννησο.

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν έως τις 21 Ιουνίου μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για κάθε μία θυγατρική, ή και για τις δύο, ενώ η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων επενδυτών θα γίνει στις 3 Ιουλίου, αφού νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει το Δ.Σ. της επιχείρησης για να εγκρίνει τη σχετική λίστα, δίνοντας το «πράσινο φως» σε όσους συμμετέχοντες πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης. Οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα μπορούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, που θα ακολουθήσει.  Σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις δύο αποκρατικοποιήσεις. Επισήμανε πως το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφιχτό και στις δύο περιπτώσεις, εκτίμησε ωστόσο πως θα προχωρήσουν κανονικά.