Skip to main content

Talk of the market: To βιβλίο, οι cornerstone investors και τα ενεργειακά blue chips 

Αντέδρασε χθες ο Γενικός Δείκτης και με εξαίρεση τη βουτιά της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς η εικόνα στο ταμπλό ήταν θετική. Έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,11%, με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται σε 94 εκατ. ευρώ από 70,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίαση. Σήμερα άνοιξε με θετικό πρόσημο ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ΔΕΗ και Motor Oil μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χθες μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. 

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το εύρος της τιμής έχει καθοριστεί μεταξύ 1 ευρώ και 1,15 ευρώ ενώ ανακοινώθηκαν τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδύσει κάθε Cornerstone Επενδυτής. Ειδικότερα, η Paulson & Co. Inc. θα συμμετέχει με 265 εκατ. ευρώ, η Helikon Investment Limited με 75 εκατ. ευρώ και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 40 εκατ. ευρώ. 

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

Εξελίξεις δρομολογεί στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη από τη CVC Capital Partners. Η SI Foods, βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και η CVC Capital Partners VII συμφώνησαν για από κοινού έλεγχο της SI Foods Holding Ltd, με την CVC να αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή και τους ιδιοκτήτες της SI Foods να παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ.

Σε κερδοφόρο τροχιά όμιλος και μητρική στο α’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Motor Oil. Η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται αισιόδοξη καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων του τείνουν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, τα περιθώρια διύλισης και οι όγκοι πωλήσεων παρουσιάζουν αυξητική τάση, έχουν εξασφαλιστεί νέες πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης με ευνοϊκότερα επιτόκια ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας εξακολουθεί να είναι περίπου διπλάσια από την αξία της καθαρής θέσης της. 

Σημειώνεται ότι η Motor Oil έχει εξασφαλίσει επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης περίπου 368 εκατ. ευρώ ενώ προωθεί επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Το 2020 το προσαρμοσμένο EBITDA και τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 331 εκατ. ευρώ (-27%) και 76 εκατ. ευρώ (-64%) αντίστοιχα. 

Σε θερμική μονάδα φυσικού αερίου μετατρέπεται η Πτολεμαΐδα V έως το 2025, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στους αναλυτές, στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2020. Εντωμεταξύ, ο κύκλος εργασιών στο δ’ τρίμηνο ανήλθε σε 1,129 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 15% σε ετήσια βάση, με προσαρμοσμένο EBITDA 190 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 20%. Στο σύνολο της χρήσης ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 4,649 δισ. ευρώ (-6%) και το προσαρμοσμένο EBITDA σε 886 εκατ. ευρώ (+ 165%).

Η Ελλάκτωρ γνωστοποίησε ότι χθες, Τρίτη 20.04.2021, η μέτοχος GreenHill Investments Limited κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της Ελλάκτωρ. Η εταιρεία θεωρεί ότι η υπό κρίση αίτηση είναι νόμω και ουσία αβάσιμη. Η συζήτηση για το αίτημα προσωρινής διαταγής έχει οριστεί για σήμερα Τετάρτη 21.04.2021 και ώρα 12:00 στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η Πλαίσιο Computers ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 354,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 11,8%, EBITDA 13,3 εκατ. ευρώ (-1,9%) και καθαρά κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ (+60%) για το 2020. Η εταιρεία πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΓΕΚ Τέρνα έλαβε γνωστοποίηση από την Reggeborgh Invest B.V. ότι στις 16/04/2021 επήλθε μείωση στα δικαιώματα ψήφου της κάτω από το όριο του 5%. Αριθμός μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου κατά την προηγούμενη γνωστοποίηση συναλλαγής ήταν 8.809.580, ήτοι ποσοστό 8,5179 % επί του μετοχικού κεφαλαίου.

naftemporiki.gr