Skip to main content

Χ.Α.: Το ανοικτό αγοραστικό ενδιαφέρον ξεκαθάρισε την τάση μετά το πρώτο 15λεπτο

του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί του Χ.Α., στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαΐου κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ακριβώς διπλάσιους της περασμένης.

Κίνησαν τους βασικούς δείκτες της αγοράς μετά από τα πρώτα «νευρικά» λεπτά ανοδικά. Με άνοιγμα χωρίς αξιόλογο χάσμα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι βασικοί δείκτες οδηγήθηκαν αποφασιστικά ανοδικά και στις 12:36 εμφανίστηκε το πρώτο μέγιστο  μέρας, που ήταν οι 631 μονάδες για τον Γ.Δ. με άνοδο  +1,68% και οι 177,9 για τον 25άρη που αντιστοιχούσε σε μεταβολή +2,35%.

Οι δείκτες κατόπιν κινήθηκαν για λίγο πτωτικά και μετά τις 13:50 ο ΓΔ με την ανοδική κίνηση ξεκίνησε την αναζήτηση νεότερων υψηλών ημέρας και στις 14:04 έπιασαν τιμές πολύ πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης και κινούνται έκτοτε πλάγια με θετικές μεταβολές.

Από το πρωινό σχόλιο θυμίζουμε: «Τεχνικά ο Γ.Δ. έχει ήδη στείλει σήματα πως ετοιμάζεται για ψηλότερα επίπεδα και αυτό σχετίζεται με τη διατήρηση τιμών που είναι πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών και κάτω από την τιμή του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών. Αν περάσει και πάνω από τον εκθετικό, τιμές ανώτερες των τρεχουσών αναμένονται. Μπορεί ορισμένοι να μην σέβονται την στατιστική ανάλυση αλλά οι σύγχρονοι επαγγελματίες διαχειριστές την υπολογίζουν και μάλιστα πολύ περισσότερο από τη ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό. Το Χ.Α. είναι ο μόνος χώρος που οι ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει κεφάλαια την εποχή της ελεγχόμενης πτώχευσης και της διαρκούς ύφεσης. Είναι επίσης προεξοφλητικός μηχανισμός και θα λειτουργήσει ως τέτοιος όταν από τις Βρυξέλλες φανεί η πρόθεση των ισχυρών της Ευρωζώνης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ».

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με άνοδο και αφού  ταλαντευθήκαν για μισή ώρα συνέχισαν με σταθερών μεταβολών άνοδο. Πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και της έγκρισης από το Eurogroup τη Δευτέρα 24 Μαΐου.

Τα futures των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα υπάρξει επίπεδο προς ανοδικό άνοιγμα και στις αγορές μετοχών.

Στο μέσο της διαπραγμάτευσης και μετά την εγγραφή του ελάχιστου ημέρας στις 624,18 από 620,86 μονάδες για Γ.Δ. και 175,10 από 173,23 για τον 25άρη, (το ελάχιστο ήταν κοντά στην τιμή ανοίγματος)  οι δείκτες κινούνται ανοδικά και τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η υπεροχή των ανοδικών έναντι των πτωτικών κλάδων.

Η πτώση χαρακτηρίζει τις εταιρίες στις εταιρείες Χημικών -3,32%, Τεχνολογίας -0,99% με τις Τράπεζες στο +4,89%. 

Το τραπεζικό μπλοκ σήμερα επηρεάζει την αγορά σημαντικά, ενώ μεγάλα είναι τα κέρδη των εταιριών στις εταιρίες Προσωπικών Ειδών +3,01%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +1,91% και πάνω από +1% είναι οι μεταβολές των εταιριών στην Κοινή Ωφέλεια και την Τεχνολογία.

Ξεχωρίζουν για τα κέρδη τους ΑΛΦΑ +5,05%, ΕΥΡΩΒ +4,81%, ΕΤΕ +4,50%, και ΠΕΙΡ +4,29% από τα 18 ανοδικά blue chip με δύο αμετάβλητα στις 14:15.

Το Χ.Α. δεν συντονίστηκε ούτε σήμερα με την κατεύθυνση  των ευρωπαϊκών και διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία αφού έχει μεγάλη άνοδο σήμερα στο πρώτο μέρος, απέναντι στην σταθερή οριακή ανοδική τάση που εμφανίζουν οι δείκτες στην Ευρωζώνη. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν ανοδικές και μικρές για το βάρος τους, μεταβολές.

Γεγονός που δεν επηρεάζει τη διάθεση των θεσμικών στο Χ.Α. και η  εικόνα τους για τους δείκτες των μεγαλύτερων έχει ως εξής, για τον  DAX +0,08%, ο CAC +0,10% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι +0,51%. Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα πτωτικά στις ασιατικές συναλλαγές και στις 14:00 έχουνε μεταβολές +0,02% για τον S&P500 και -0,03% για τον Dow Jones Ind Av. Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Στις 14:20 ο τζίρος ήταν 50,830 από 28,344 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλάσιος από  της προηγούμενης συνόδου. Η αξία των πακέτων είναι 6,829 από 2,909 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι  49 από 38 και των πτωτικών 31 από 37 με αμετάβλητες τις 14 από 21.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το θετικό  πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για επίπεδο ξεκίνημα.

Η εικόνα της αγοράς μπορεί να αλλάξει μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.