Στάση αναμονής διατηρούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι εξελίξεις σε επίπεδο αξιολόγησης και χρέους, αναμένεται να κρίνουν τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.
Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,14% στις 623,59 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,25% στις 174,56 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 3,57 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 22 ενισχύονται, 19 υποχωρούν και 14 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,29% στις 41,07 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,34%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,35% και η Eurobank κατά 1,89%. Αντίθετα, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,45% και η Attica Bank κατά 1,61%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζει απώλειες κατά 2% ενώ άνω του 1% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Grivalia Properties, Viohalco και Aegean. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα κινείται ανοδικά κατά 1,70%, η ΔΕΗ κατά 1,35% και ο Τιτάν κατά 1,40%.
Από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών, προκύπτει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec υποστηρίζει: Η γρήγορη άνοδος των Ελληνικών ομολόγων αποτέλεσε την βασική αφορμή διάχυσης της ανόδου και στο μη Τραπεζικό κομμάτι της Αγοράς. Η αναθεώρηση των ασφάλιστρων κινδύνου των Ελληνικών αξιών δίνει, πλέον, περισσότερους λόγους αύξησης της έκθεσης των χαρτοφυλακίων σε Ελληνικό ρίσκο και δη στις εταιρείες που έχουν ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα.
Τα χαρακτηριστικά των εταιρειών που μπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν να κάνουν με ισχυρές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές, υψηλή καθαρή θέση και περιορισμένο σχετικά δανεισμό. Σε ανάλογο ρυθμό και ο Τραπεζικός Τομέας, για τον οποίο, πλέον, η ημερομηνία της 2ας Ιουνίου αποκτά ισχυρό ενδιαφέρον, ορόσημο για την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης απευθείας από την ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρεί: Μετά το θετικό διαγραμματικό πάτημα στο ψυχολογικό όριο αντίστασης των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τις δυνάμεις του πάνω στην επόμενη ισχυρή αντίσταση των 635 με 650 μονάδων, δίχως μέχρι τώρα να έχει την κυρίαρχη είδηση, που θα τον σπρώξει άνω του εν λόγω επιπέδου. Η ενεργοποίηση της είδησης είναι πολύ πιθανό να ωθήσει το Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 680 μονάδων, βάζοντας ως τελικό στόχο την κορυφή του περασμένου Οκτωβρίου στις 730 μονάδες περίπου.
Την ίδια ώρα, πεπεισμένος για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο επόμενο έτος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη Real News. Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για έξοδο από το μνημόνιο πριν την προγραμματισμένη λήξη του. «Θα επιστρέψουμε στις αγορές το 2017» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Παράλληλα, Συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία τόσο της Eurostat, όσο και της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,40% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,30% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν ύφεση κατά 0,7% και 1,4% αντίστοιχα. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε ετήσια πτώση της τάξης του 1,2%. Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1,5% έναντι του α’ τριμήνου του 2015.
Μία συμφωνία για την Ελλάδα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, το οποίο θα πρέπει να ελαφρυνθεί, δήλωσε στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο France Info, ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι η συμφωνία που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αφορά επίσης το ζήτημα του ελληνικού χρέους. «
Καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας χαρακτήρισε τέλος, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην επίσημη παρουσίαση της πορείας των εργασιών για τη δημιουργία του νέου επιχειρηματικού πάρκου Χανίων. «Η χώρα λογικά μετά την αναμενόμενη επίτευξη συμφωνίας θα μπορεί να μπει σε μια διαδικασία θετικού πρόσημου. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι σημαντικό και καθοριστικό, αυτό που μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία», επεσήμανε ο κ Σταθάκης.
naftemporiki.gr