Skip to main content

Συγκρατημένες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπιες απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, κατόπιν και των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.

Αυτή τη στιγμή (13.50), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,99% στις 626,48 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 1,42% στις 175,49 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 31,53 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 35 ενισχύονται, 45 υποχωρούν και 21 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,02% στις 42,00 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,71%, η Εθνική Τράπεζα κατά 0,66%, και η Alpha Bank κατά 0,44%. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 0,95% και της Attica Bank κατά 18%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Aegean εμφανίζει απώλειες άνω του 5%, ενώ κοντά στο 4% διαμορφώνονται οι απώλειες για την Coca – Cola HBC και τη Viohalco. Πτώση κατά 2% σημειώνουν και οι μετοχές των Jumbo – Τέρνα Ενεργειακή.

Χθες βράδυ, από τον δείκτη MSCI Global Standard διεγράφη χθες βράδυ η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία – μαζί με τις μετοχές της Attica Bank και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) – εντάχθηκε στον δείκτη MSCI Global Small Cap. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 31η Μαΐου του 2016. Στον δείκτη MSCI Global Standard παραμένουν εκ μέρους της Ελλάδας, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank,  Folli-Follie Group, Jumbo και Τιτάν.

Στο μεταξύ, συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία τόσο της Eurostat, όσο και της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,40% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,30% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν ύφεση κατά 0,7% και 1,4% αντίστοιχα.  

Στα της διαπραγμάτευσης, «έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στις χθεσινές μαραθώνιες συζητήσεις στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup (EWG), που συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στις χθεσινές συζητήσεις διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων τόσο στο βασικό πακέτο της αξιολόγησης των 5,4 δισ. ευρώ, όσο και στο εφεδρικό των 3,6% και συγκεκριμένα στο θέμα της αυτόματης ενεργοποίησης του μηχανισμού για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ υπάρχει συμφωνία για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το εφεδρικό πακέτο, προφανώς γιατί ο διεθνής οργανισμός περιμένει να δει τις τελικές κινήσεις της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους.

Στη συνεδρίαση του EWG χθες συζητήθηκε η δέσμη μέτρων που έχει υποβάλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), η οποία προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 έτη της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Για τα παραπάνω θέματα δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, ενώ κυρίως για την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ΕΜΣ υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις από τουλάχιστον τέσσερις βόρειες χώρες, οι οποίες επικαλούνται εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα να περάσουν μια τέτοια απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οι διαφορές είναι προς το παρόν μεγάλες για το χρέος, γιατί ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Την ίδια ώρα, τον διαχωρισμό του «νέου χρήματος» που εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα και την απαλλαγή του από τους περιορισμούς των capital controls φαίνεται να υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχουν υποβάλει σχεδόν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οι τράπεζες και την επαναφέρουν, όπως επισήμανε η «Ν», εν όψει ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με τη λογική ότι θα έδινε κίνητρο για την επαναφορά κεφαλαίων στο σύστημα.

Η κάθε απόφαση για χαλάρωση των capital controls λαμβάνεται μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις συνολικές συνθήκες στις τράπεζες και την οικονομία. Κρίσιμη παράμετρος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και εύλογα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί μια βάση για τη βελτίωση των συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άρση των capital controls θα είναι σταδιακή, με βήματα χαλάρωσης αλλά πάντοτε εξαιρετικά προσεκτικά.

Παράλληλα, «τσουνάμι» ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών φέρνει από τον Ιούνιο το νέο «πακέτο» αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, το οποίο θα κοστίσει στους φορολογούμενους 1,8 δισ. ευρώ, επιφέροντας περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων, πτώση της κατανάλωσης, αλλά και του τζίρου των επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία που «κλείδωσαν» και στο χθεσινό Euro Working Group θα περιληφθούν στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο με τα συνολικά πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή έως και τις 22 Μαΐου, ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να δοθεί το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Δεδομένο είναι ότι τα νέα μέτρα, σε συνδυασμό με αυτά που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νόμο, θα επιτείνουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ήδη η αγορά και θα «βυθίσουν» ακόμη βαθύτερα στην ύφεση την οικονομία, καθιστώντας έτσι δυσχερέστερη και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή απομείωση του χρέους.

naftemporiki.gr