Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Τι γίνεται με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής; Παρατείνεται υποχρεωτικά η σύμβασή τους ή όχι; Προσμετράτει η λήξη της σύμβασης στις απολύσεις; Ποιοι πρέπει να κάνουν και ποιοι όχι νέα αίτηση για τα 534 ευρώ και πότε πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού; Το naftemporiki.gr απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών του. 

Καφετέρια κλειστή με κρατική εντολή έβαλε σε αναστολή εργαζομένους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που έληγε στις 30/04. Όταν επαναλειτουργήσει στις 25/5/20 έχει το δικαίωμα λήξης της σύμβασης; Ή πρέπει να παραταθεί η σύμβαση;

Η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου λύεται αυτοδικαίως με την πάροδο του συμφωνηθέντος χρόνου. Επομένως και σε αυτή την περίπτωση αναστέλλεται η ισχύς των μέχρι την ημερομηνία κα λήξης τους. Δεν υπάρχει υποχρέωση για ανανέωση/ παράτασή τους.

Το κράτος προσμετρά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που λήγουν, στις απολύσεις (που απαγορεύονται για όσες εταιρείες έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης για αναστολή συμβάσεων) ;

Η λύση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου λόγω συμπλήρωσης του συμφωνηθέντος χρόνου διάρκειάς τους δεν θεωρείται απόλυση. Ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση μειώνεται ο αριθμός του προσωπικού της επιχείρησης. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτό είναι κάτι απαγορεύεται βάσει των ΠΝΠ, που έχουν εκδοθεί. Εργατολόγοι σημειώνουν πάντως ότι στόχος του νομοθέτη ήταν η απαγόρευση των απολύσεων και επομένως δεν μπορούν να συνυπολογιστούν και οι συμβάσεις που ούτως ή άλλως θα έληγαν.

Εργαζόμουν σε νυχτερινό κέντρο που έκλεισε με κρατική εντολή στις 13 Μαρτίου. Ο εργοδότης δήλωσε ότι έγινε οικειοθελής αποχώρηση, αλλά πήρα κανονικά το επίδομα των 800 ευρώ. Θα το λάβω και τα 534 ευρώ τον Μάιο;

Όχι δεν το λαμβάνετε. Το επίδομα των 800 ευρώ δεν δόθηκε μόνο στους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή σύμβασης, αλλά και σε όσους απολύθηκαν ή υποχρεώθηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση το διάστημα από 1ης έως 20 Μαρτίου. Για αυτό και το λάβατε. Το επίδομα των 534 ευρώ χορηγείται μόνο σε όσους παραμένουν στις επιχειρήσεις και παρατείνεται η αναστολή της σύμβασής τους από τον εργοδότη.

Κάνουν εκ νέου αίτηση οι δικαιούχοι των 534 ευρώ;

Αν πρόκειται για εργαζομένους, τότε δεν απαιτείται νέα αίτηση, αφού αρκεί η δήλωση του εργοδότη στο Εργάνη ότι παρατείνεται η αναστολή. Ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν νέα δήλωση.

Πότε θα γίνει η καταβολή των ενισχύσεων των 800 και 534 ευρώ;

Έως το τέλος της εβδομάδας θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς η αποζημίωση των 800 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως και το επίδομα των 600 ευρώ σε επιστήμονες, που δεν το έχουν λάβει ακόμη.

Στο τέλος του μήνα θα λάβουν τα 800 ευρώ όσοι δεν τα είδαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους έως σήμερα λόγω λάθους στο ΙΒΑΝ ή διασταυρώσεων.

Από 5 έως 10 Ιουνίου θα λάβουν τα 534 ευρώ (ή το ποσοστό του ποσού που τους αναλογεί) όσοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας επειδή οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι κλειστές.

Από 10 έως 12 Ιουνίου θα πιστωθεί η αποζημίωση σε όσους παραμένουν σε αναστολή σύμβασης σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν τον Μάιο ή εντάσσονται στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ