Skip to main content

Mε νέα δήλωση ο Σαλβίνι απογειώνει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Σε μία ραγδαία μεταστροφή του κλίματος σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα, η Ιταλία βλέπει και πάλι το κόστος δανεισμού της στις αγορές χρέους να κινείται σε υψηλά δύο μηνών. Η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων άρχισε πριν από λίγες ημέρες και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ορμή εν μέσω ανησυχιών για νέα σφοδρή κόντρα με τις Βρυξέλλες. 

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ έχει αποφύγει τις κυρώσεις, καταλήγοντας σε συμφωνία για μείωση του ελλείμματός της φέτος στο 2,04% του ΑΕΠ. Ωστόσο οι προβλέψεις των ειδικών για στασιμότητα ή ακόμη και ύφεση της ιταλικής οικονομίας, τα διαρκή «όχι» των επικεφαλής των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, να αυξήσει τον ΦΠΑ, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις, κάνουν την αγορά να πιστεύει ότι όχι μόνο δεν θα τηρηθεί ο στόχος, αλλά ενδεχομένως το ιταλικό έλλειμμα να υπερβεί το 3% του ΑΕΠ. 

Σήμερα ήταν η προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ότι η Ιταλία δεν θα συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να δώσει ώθηση στην απασχόληση, που ανέβασε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει άνοδο 6 μονάδων βάσης, στο 2,755% και του πενταετούς αύξηση 8 μονάδων βάσης. 

Το spread ανάμεσα στα δεκαετή ομόλογα Ιταλίας και Γερμανίας έχει ανοίξει στις 282,6 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις μήνες. 

Και άλλες χώρες έχουν επανειλημμένα στο παρελθόν υπερβεί το στόχο του 3% για το έλλειμμα. Ωστόσο στην περίπτωση της Ιταλίας, τα σχέδια Λέγκας και Κινήματων Πέντε Αστέρων δεν πείθουν ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά εκτιμάται ότι απλώς επιδεινώνουν τα δημοσιονομικά. 

naftemporiki.gr