Skip to main content

Βαρύ πλήγμα στις αγορές φοβάται η FED- Ποιοι κλάδοι θα υποφέρουν περισσότερο

Εάν η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν τεθεί υπό έλεγχο οι αγορές μετοχών, αλλά και άλλα στοιχεία ενεργητικού θα πρέπει να ετοιμάζονται ισχυρότατο πλήγμα. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται από την Federal Reserve και προστίθεται στα καμπανάκια που χτυπάει μερίδα ειδικών για «φούσκα» έτοιμη να σκάσει. Οι αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού χάρη στην εξαιρετικά υποστηρικτική νομισματική πολιτική και κόντρα στα ζοφερά δεδομένα για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στα ύψη. 

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Fed επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί για το αεμρικανικό τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία και προειδοποιεί για μαζικές απώλειες στις αγορές, εάν η εξέλιξη της πανδημίας δεν δικαιώσει τις προσδοκίες για περιορισμό της. Η πλέον ευάλωτη αγορά σύμφωνα με την αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι αυτή των επαγγελματικών ακινήτων. 

«Οι τιμές ενεργητικού παραμένουν ευάλωτες σε αξιοσημείωτες πτώσεις εάν η πανδημία έχει απροσδόκητη εξέλιξη και το οικονομικό σοκ αποδειχθεί πιο ισχυρό ή έχουμε ενδείξεις πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» αναφέρει στην έκθεσή της. Εξηγεί ότι ειδικά στην αγορά των επαγγελματικών ακινητων οι τιμές ήταν ήδη πολύ υψηλές για τα δεδομένα της οικονομίας και πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μετά την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού οι κλάδοι φιλοξενίας, εστίασης, αλλά και το λιανεμπόριο έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα, το οποίο αντανακλάται και στο real estate. 

Aν και το ρυθμιστικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει καταστήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ανθεκτικό, το σοκ από την πανδημία δεν μπορεί να αποφευχθεί. 

Η Fed έχει ένα μήνυμα και για τις κυβερνήσεις. Η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αν και δαπανηρή, αξίζει τον κόπο εάν περιλαμβάνει μέτρα που αποτρέπουν την μακροπρόθεσμη οικονομική ζημιά και βοηθούν στην δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. 

naftemporiki.gr