Skip to main content

Ράλι 3% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016 εκτινάχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ώθηση από τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, βάσει των οποίων προλειαίνεται το έδαφος τόσο για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και για την τάχιστη εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο 3,15% και τις 629,29 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 3,94% στις 177,10 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 196,47 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 81 ενισχύθηκαν, 20 υποχώρησαν και 19 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ισχυρά κέρδη κατά 6,72% στις 41,46 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,36%, η Εθνική Τράπεζα κατά 3,74%, η Eurobank κατά 13,60% και η Alpha Bank κατά 5,99%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΛΠ εμφάνισε άνοδο άνω του 7%, ενώ στο 6% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τη ΔΕΗ. Ανοδικά κατά 5% κινήθηκε και η Ελλάκτωρ. Η μετοχή της MIG παράλληλα, έκλεισε στο +4,96%, της ΕΥΔΑΠ στο +3,83%, του Μυτιληναίου στο +2,79% και του ΟΠΑΠ στο +2,37%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, εκτίμησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αννίκα Μπράιτχαρτ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξής Τύπου. «Οι θεσμοί και ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αμέσως μετά, το Eurogroup  είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επόμενη εκταμίευση» δήλωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup. «Πρόκειται για σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» σημείωσε σχετικά. Αυτό που απομένει, σύμφωνα με την ίδια, είναι η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέτρων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά το χρέος, η Μπράιτχαρντ επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της στις συζητήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι εναπόκειται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τους πιστωτές της Ελλάδας να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Σχετικά με το  ΔΝΤ  τέλος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία, «η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, να εφαρμόσει και όχι απλώς να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσεις κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στους «Financial Times», ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο για να επιτευχθεί ανάπτυξη στη χώρα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και ο περιορισμός του ρόλου του κράτους στην οικονομία. Ο κ. Σάλλας δήλωσε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο, αν και ο ρυθμός για το σύνολο του έτους θα είναι, όπως εκτίμησε, μηδενικός και θα αυξηθεί στο 2% το 2017.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε και τον Μάρτιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 4% έναντι αύξησης 5,4% τον Μάρτιο του 2015. Σημειώνεται ότι ο εποχικά διορθωμένος δείκτης υποχώρησε κατά 0,8%.

Η υποχώρηση οφείλεται κυρίως, στη μείωση της παραγωγής ορυχείων και λατομείων κατά 23,8% και της μεταποιητικής παραγωγής κατά 2,5%. Για το σύνολο του α’ τριμήνου, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,8% έναντι αύξησης 2,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τέλος, σε αρνητικό έδαφος, για 38ο συνεχόμενο μήνα, διατηρήθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, σε ετήσια βάση, υποχώρησε κατά 1,3% έναντι πτώσης 2,1% τον Απρίλιο του 2015. Σε μηνιαίο επίπεδο αντίθετα, παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,5% τον Μάρτιο του 2016.

Κατά το δωδεκάμηνο Μαΐου 2015 – Απριλίου 2016, ο δείκτης τιμών κατέγραψε πτώση κατά 1,3% έναντι πτώσης 1,6% το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2014 – 2015. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παράλληλα, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι του Απριλίου του 2015 και αύξηση 0,7% έναντι του Μαρτίου του 2016. Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές στην ένδυση και υπόδηση υποχώρησαν κατά 2%, στην υγεία κατά 2,1% και στις μεταφορές κατά 4%. Αντίθετα, κατεγράφη άνοδος στη διατροφή (0,9%) και στα αλκοολούχα ποτά (1,9%).

naftemporiki.gr