Skip to main content

Στο κόκκινο ομόλογα και Χ.Α.

Οι ιταλικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο σύντομα είναι εφικτή μία συμφωνία των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οδηγούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε μεγάλη άνοδο. Οι πιέσεις αναμένεται να διατηρηθούν όσο επιμένουν και οι ανησυχίες, ρίχοντας τη σκιά τους και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Για την πορεία των αποδόσεων το προσεχές διάστημα, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου. Αν αυτή αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς, το κλίμα θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αν, ωστόσο, τα πράγματα κολλήσουν και πάλι στις διαφωνίες Βερολίνου με Παρίσι και ΔΝΤ, δύσκολα θα βρουν αλλού στηρίγματα οι ελληνικοί τίτλοι. 

Σήμερα σε μία συνεδρίαση στην ΗΔΑΤ, στην οποία η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, οι πιέσεις στο νέο δεκαετές ομολόγο, λήξεως 30-01-2028 εντάθηκαν, με την απόδοση να σκαραφαλώνει στο 4,52% έναντι χθεσινού κλείσματος στο 4,38%. Το αποτέλεσμα ήταν το spread να διευρυνθεί στις 392 μονάδες βάσης από 377 μονάδες την Πέμπτη. 

Την ίδια ώρα αύξηση 3-6 μονάδων βάσης παρουσίασαν οι αποδόσεις γαλλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων. Σφυροκόπημα δέχθηκαν εκ νέου τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να ανέρχεται στο 4,22%, αυξημένη κατά 30 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και υπήρξε προσπάθεια ανοδική αντίδρασης, ο γενικός δείκτης υποχώρησε τελικά σε αρνητικό έδαφος. Έκλεισε με πτώση 0,43% στις 782,80 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 68,71 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης είχε σκαρφαλώσει έως και τις 796,56 μονάδες. 

naftemporiki.gr