Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016 ενισχύεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ώθηση από τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, βάσει των οποίων προλειαίνεται το έδαφος τόσο για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και για την τάχιστη εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Αυτή τη στιγμή (13.35), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,81% στις 627,20 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 3,76% στις 176,79 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 106,89 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 62 ενισχύονται, 15 υποχωρούν και 17 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρά κέρδη κατά 6,64% στις 41,43 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 5,82%, η Εθνική Τράπεζα κατά 5,10%, η Eurobank κατά11,31% και η Alpha Bank κατά 5,53%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Viohalco και του ΟΛΠ εμφανίζουν άνοδο άνω του 5%, ενώ στο 4% διαμορφώνονται τα κέρδη για τη ΔΕΗ και τον Ελλάκτορα. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Lamda Development, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίου ενισχύονται άνω του 2%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, χρονικό περιθώριο 15 ημερών έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με το «κουαρτέτο» επί όλων των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες η ελληνική πλευρά θα πρέπει όχι μόνο να καταλήξει στην υπογραφή του λεγόμενου staff level agreement με τους τέσσερις θεσμούς, αλλά και να ψηφίσει στη Βουλή όλα τα εναπομείναντα ανοικτά θέματα.
Η ανακοίνωση του Eurogroup απαρίθμησε ένα προς ένα τα λεγόμενα «prior actions», τα οποία θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή το αργότερο μέχρι τα ξημερώματα της 24ης Μαΐου. Με την ψήφιση των προαπαιτούμενων το Eurogroup θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει την αποδέσμευση δόσης προς την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το ποσό που θα εκταμιευτεί θα είναι μεγαλύτερο των 5,7 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι με την εκταμίευση που θα γίνει μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, εφόσον επέλθει η συμφωνία, δεν θα αποπληρωθούν μόνο δάνεια της χώρας, αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου.
Όσον αφορά το χρέος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος. Μερικές από τις ιδέες που παρουσίασε χθες ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης και ειδικός στα θέματα χρέους είναι:
- Η πρόβλεψη «παγώματος» των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα,
- H πρόβλεψη μέτρων που θα αποτρέπουν τις μαζικές αποπληρωμές χρέους μέσω του καθορισμού των περιόδων ωρίμανσης,
- H δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων ώστε να γίνεται εκμετάλλευση των ευνοϊκών περιόδων σε σχέση με τα διεθνή επιτόκια,
- Eυελιξία στην αντιμετώπιση πιθανών διακυμάνσεων του ΑΕΠ και των επιτοκίων.
Ωστόσο υπάρχει και οσμή παράτασης της επιτήρησης, καθώς προβλέπεται «η παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος».
Από την πλευρά του, να εφαρμόσει και όχι απλώς να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσεις κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στους «Financial Times», ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο για να επιτευχθεί ανάπτυξη στη χώρα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και ο περιορισμός του ρόλου του κράτους στην οικονομία. Ο κ. Σάλλας δήλωσε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο, αν και ο ρυθμός για το σύνολο του έτους θα είναι, όπως εκτίμησε, μηδενικός και θα αυξηθεί στο 2% το 2017.
Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε και τον Μάρτιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 4% έναντι αύξησης 5,4% τον Μάρτιο του 2015. Σημειώνεται ότι ο εποχικά διορθωμένος δείκτης υποχώρησε κατά 0,8%.
Η υποχώρηση οφείλεται κυρίως, στη μείωση της παραγωγής ορυχείων και λατομείων κατά 23,8% και της μεταποιητικής παραγωγής κατά 2,5%. Για το σύνολο του α’ τριμήνου, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,8% έναντι αύξησης 2,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Τέλος, σε αρνητικό έδαφος, για 38ο συνεχόμενο μήνα, διατηρήθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, σε ετήσια βάση, υποχώρησε κατά 1,3% έναντι πτώσης 2,1% τον Απρίλιο του 2015. Σε μηνιαίο επίπεδο αντίθετα, παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,5% τον Μάρτιο του 2016.
Κατά το δωδεκάμηνο Μαΐου 2015 – Απριλίου 2016, ο δείκτης τιμών κατέγραψε πτώση κατά 1,3% έναντι πτώσης 1,6% το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2014 – 2015. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παράλληλα, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι του Απριλίου του 2015 και αύξηση 0,7% έναντι του Μαρτίου του 2016. Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές στην ένδυση και υπόδηση υποχώρησαν κατά 2%, στην υγεία κατά 2,1% και στις μεταφορές κατά 4%. Αντίθετα, κατεγράφη άνοδος στη διατροφή (0,9%) και στα αλκοολούχα ποτά (1,9%).
naftemporiki.gr