Skip to main content

Market Beat: Εβδομάδα σημαντική για τη μεσοπρόθεσμη τάση με δύσκολο ξεκίνημα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η ατμόσφαιρα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει βαρύνει. Το αδιέξοδο στις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας οδηγεί τους επενδυτικούς οίκους σε επανεξέταση της στρατηγικής τους που θα γίνει με σχετικά μικρά βήματα. Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι δεν πιστεύουν ότι τελείωσε η προσπάθεια και των δυο πλευρών να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επιτυχώς. Απλά ο χρόνος που θα χρειαστεί μεγαλώνει γιατί πλέον εκτιμούν ως πιθανή μια παράταση μετά και το τέλος Ιουνίου. Είναι συνεπώς θολό το τοπίο και αναμένεται να διατηρήσει την νευρικότητα στις αγορές μετοχών η χαμηλή ορατότητα σε συνθήκες που και χωρίς τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν είναι «εξαιρετικές» για ανάληψη ρίσκου.

Η αδυναμία που αποτυπώθηκε στην μέτρηση των ΡΜΙ παγκόσμια, οι απογοητευτικές παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων και τα αδύναμα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές, δείχνουν ότι η ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο είναι οριακή. Εν τω μεταξύ, η γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται σε αρκετά μέτωπα, με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που απειλούν να ανατρέψουν την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, με διαμαρτυρίες στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) που περιπλέκουν τις επερχόμενες εκλογές στην ΕΕ, με την ενεργοποίηση από τη Βόρεια Κορέα ξανά του προγράμματος  εκτόξευσης πυραύλων. Σε αυτά από την Barclays προσθέτουν το γεγονός πως οι Τούρκοι ιθύνοντες αποφάσισαν να επαναλάβουν τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στη Βρετανία συνεχίζουν να αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει το Brexit. Σε όλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση τους για την παγκόσμια αγορά, προστέθηκε μια ένεση αβεβαιότητας από την απροσδόκητη ανανέωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε μια εποχή όπου μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε ευρέως ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

Οι εγχώριοι επενδυτές όμως φοβούνται μήπως αποδειχθεί πάλι ότι ήταν οι τελευταίοι στις συναλλαγές του 2019, που αισιοδοξήσανε και τοποθετηθήκαν την ώρα που «χρειαζόταν» μια γερή διόρθωση. Η αγωνία για να αποφύγουν έναν επαναλαμβανόμενο εγκλωβισμό, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Γιατί αν τελικά πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη η πολιτική διαμάχη ΗΠΑ Κίνας σε τέτοιο βαθμό που να προκληθεί παγκόσμιο ξεπούλημα, θα είναι η δέκατη φορά, τρίτη από αίτια εκτός Ελλάδας, που η διάθεση για ρίσκο θα τους στοιχίσει ακριβά, στα δέκα χρόνια ανόδου των μετοχικών αξιών διεθνώς.

Για τη στήλη και αρκετούς εγχώριους παράγοντες η πτώση περιγράφεται λακωνικά στο ξεκίνημα του  σχολίου του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec μετά το κλείσιμο της Παρασκευής: «Η αναζωπύρωση των εντάσεων στον εμπορικό πόλεμος Αμερικής – Κίνας, ήταν μια άριστη αφορμή να πάρει κάποιες βαθιές ανάσες η Αγορά, μετά από ένα ράλι τεσσάρων μηνών». Η εβδομάδα που πέρασε, ήταν η σκληρότερη στο τρέχον έτος και την προκάλεσε η επιστροφή της ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, με την αναζωπύρωση των εντάσεων στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας. Έφερε πτώση -4,95% στον ΓΔ, -4,75% στον 25άρη και -3,48% στον FTSEM διαμορφώνοντας απώλειες για τον Μάιο κατά -4,81% για τον μέσο όρο, -5,01% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και -3,64% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να είναι πλέον στο +20,01%, +18,46% και +14,83% αντίστοιχα.

Όσο για το «πούλα τον Μάη και φύγε ως το φθινόπωρο» το 2010 ήταν σωστή στάση. Το 2011 ακόμα πιο σωστή, αντίθετα καταστροφικό αποδείχθηκε το 2012, ενώ προσέφερε κάποια κέρδη η τακτική αυτή το 2013. Το 2014 όποιος πούλησε το Μάη καλό ήταν να επιστρέψει στην αγορά τον Φεβρουάριο του… 2016. Διαφορετικά θα έγραφε απώλειες, ανεξάρτητα από κανόνες και τακτικές. Το 2016 πάντως, ο κανόνας είχε ισχύ. Ενώ το 2017, όποιος ρευστοποιούσε τον Μάη και γυρνούσε στην αγορά το φθινόπωρο, δεν θα κέρδιζε, ούτε θα έχανε παρά την προμήθεια για τις κινήσεις του. Το 2018 τέλος, με τη «βοήθεια» της Fed, των δασμών από τη διακυβέρνηση Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα και τις συστημικές μας τράπεζες, το ξεφόρτωμα στο τέλος της άνοιξης και η επιστροφή στα μέσα Οκτωβρίου, θα έφερνε κέρδος.

Συνεπώς είναι πιο πιθανό στατιστικά να συμφέρει το ξαλάφρωμα του χαρτοφυλακίου, από το να αυξήσει κανείς τις θέσεις μέρες με αυξημένη νευρικότητα διεθνώς. Είναι η ψυχολογία που παίζει ρόλο και αυτήν έχουν μάθει να μετρούν οι αλγόριθμοι της τεχνικής ανάλυσης.  Αυτή τη βδομάδα λοιπόν το ζητούμενο, από πλευράς στατιστικής που αναφέρεται στην συμπεριφορά των επενδυτών, είναι η ανάκτηση τιμών πάνω από το επίπεδο των 750 μονάδων. Θεωρείται κρίσιμο για τους θεσμικούς και όλους τους επαγγελματίες επενδυτές γενικότερα, αν κρίνουμε από τις μάχες που έδωσαν για να μην ξεπεραστούν πτωτικά αυτά τα επίπεδα. Χάθηκαν, μετά το κλείσιμο της Τετάρτης και η αντίδραση την Παρασκευή δεν ήταν αρκετή για την ανάκτησή τους από τον μέσο όρο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Εκνεύρισε τους αγοραίους η αναβολή του «μερίσματος εμπορικής ειρήνης»

Το φρόνημα των θεσμικών είχε χάσει την ορμή του, από την πρώτη βδομάδα του Μαΐου, λόγω της διατήρησης ασαφειών στην επικοινωνία της Fed με τις αγορές. Η βουτιά των δεικτών της Wall Street  στις δυο πρώτες συνόδους του μήνα, ήταν αντίδραση σε αυτό που θεωρήθηκε ως μια ακόμα αλλαγή στάσης των αρμοδίων της FOMC. Οι σχολαστικοί αναλυτές μέτρησαν μόνο τρεις φορές τη λέξη «υπομονετικά» έναντι ένδεκα στην προηγούμενη ανακοίνωση του Μαρτίου, σχηματίζοντας την εντύπωση πως σύντομα μπορεί να υπάρξει μια μείωση των επιτοκίων, αντί μιας αύξησης που απλά είχε αναβληθεί. Η νευρικότητα αυξήθηκε από την λέξη που εμφανίστηκε εννέα φορές και αφορούσε στον όρο «προσωρινή – μεταβατική», αναφορικά με την πρόσφατη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, η οποία έφερε τη μεταβολή  κάτω του στόχου της Fed στο 2%.

Οι Κεντρικές Τράπεζες

Ο οικονομικός Τύπος και η χρηματιστηριακή αγορά αγνόησαν μια δήλωση του προέδρου Powell στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Παραδέχτηκε σθεναρά ότι ισχυρές διαρθρωτικές δυνάμεις συμπιέζουν τον πληθωρισμό και είναι πιθανό, τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Συμφώνησε σε γενικές γραμμές, ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθωρισμός έχει μετακινηθεί όλο και χαμηλότερα και, πράγματι, πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν προσπαθήσει να επιτύχουν στόχους σχετικά με την αύξηση του πληθωρισμού. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Fed, που θεωρεί πως έχει πλησιάσει τους στόχους εγγύτερα από τους περισσότερους άλλους. Είναι, κατά τη γνώμη του, ζήτημα δημογραφικών και άλλων μεγάλων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παγκόσμιων δυνάμεων οι οποίες είναι σε κάποιο βαθμό αποπληθωριστικές και δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις. Κατέληξε δε ως ακολούθως: «Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουμε αναθεωρήσει τις στρατηγικές, τα εργαλεία και τον τρόπο επικοινωνίας επί της νομισματικής πολιτικής μας φέτος. Για να σκεφτούμε αυτό το πρόβλημα». 

Οι κεντρικές τράπεζες συνεπώς περιμένουν τις εξελίξεις για τον πληθωρισμό και δεν είναι πλέον λίγοι οι επενδυτικοί οίκοι που εκτιμούν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη, ως το τέλος του 2020. Προσπαθούν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες να ανεβάσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που παραμένουν αδύναμες, παρά την πλήρη απασχόληση, την δημοσιονομική ώθηση και τις σταθερές νομισματικές συνθήκες. Στις ΗΠΑ, με τη βελτίωση της εγχώριας δραστηριότητας, τη μείωση των εξωτερικών κινδύνων και την προσδοκία ότι μεγάλο μέρος των αδύναμων πληθωριστικών πιέσεων είναι πιθανό να είναι «μεταβατικό», η Fed διατήρησε την πολιτική της “υπομονής” αλλά οι αγορές εκνευρίστηκαν.

Η τέχνη στα deals

Η  διοίκηση του Trump, ασκείται από μια κυβέρνηση με επικεφαλής ως επί το πλείστον διαπραγματευτές. Η μεγαλύτερη συμφωνία μπορεί να είναι αυτή που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με την Κίνα τους τελευταίους 10 μήνες, σχετικά με τα εμπορικά θέματα. Πρόσφατα φάνηκε ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καιρός να το πετύχουνε. Με άλλα λόγια, έδειξαν πως ήρθε τελικά η ώρα είτε για μια συμφωνία είτε όχι. Ο Πρόεδρος το κατέστησε σαφές με δύο tweets την προπερασμένη Κυριακή το πρωί, απειλώντας ότι δασμοί 25%, θα μπορούσαν σύντομα να χτυπήσουν και τα υπόλοιπα προϊόντα από τις κινεζικές εισαγωγές, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ορισμένοι σύμβουλοι του Προέδρου ανησυχούσαν ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι το Σεπτέμβριο, για να ολοκληρωθεί. Αυτό θα οδηγούσε σε έντονη απώλεια δυναμικής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενδεχομένως σε μια συμφωνία που η Κίνα θα μπορούσε να πιέσει τον Trump να δεχθεί μια συμφωνία περισσότερο κοντά στις προτιμήσεις της. Οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν τη Δευτέρα το απόγευμα, με την επιβεβαίωση ότι η κινεζική εμπορική αντιπροσωπεία ήταν προγραμματισμένο να φθάσει στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Αλλά συνέχισαν καθοδικά στην εξέλιξη της βδομάδας ως την Παρασκευή.

Τότε, και αφού τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση των δασμών, τα αμερικανικά χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τις αρχικές τους απώλειες διακόπτοντας μια τετραήμερη αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων. Πρώτα, χρειάστηκε ο  υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν να χαρακτηρίσει «εποικοδομητικές» τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Προσέθεσαν ώθηση, σειρά από tweets του Προέδρου Trump που ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν με την ακόλουθη άποψη: Τίποτε δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τη θέση για τις εξελίξεις που θα μετρήσουν στην επενδυτική στρατηγική. Η Κίνα βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται μια εμπορική συμφωνία περισσότερο από τις ΗΠΑ, αλλά μακροπρόθεσμα τη χρειάζονται περισσότερο οι ΗΠΑ. Και αυτό είναι μια καλή ισορροπία για την επενδυτική βιομηχανία.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου έφερε σε όλους τους δείκτες, που παρακολουθούμε για τη στήλη, απώλειες που μετέτρεψαν σε αρνητική και την επίδοσή τους στο μήνα. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -2,18%, ενώ στο 2019 αποδίδει +14,94%. Ο Dow, με απώλειες -2,12%, στο 2019 κερδίζει +11,21%. Ο S&P400 με απώλειες -2,39% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +16,26%, ενώ ο Russell 2000, με μεταβολή -2,54%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +16,64%. Ο δε Nasdaq, με -3,03%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του στο 2019, περιόρισε τα κέρδη του 2019 στο +19,32%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -2,40% στη βδομάδα, με κέρδη +7,06% στο 2019. Ο DAX έχασε -2,84%, με ετήσια επίδοση +14,21%, ο CAC είχε μεταβολή -3,99%, με απόδοση στο 2019 +12,61%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -3,10% και στο έτος αποδίδει +6,76%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -4,08%, στο 2019 αποδίδει +13,92%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -1,82%, με +7,25% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή -2,02%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +4,18%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +0,52%, στα 1286,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 +0,43%. Με υποχώρηση -0,24%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 61,71 δολάρια το βαρέλι.  Στο 2019 γράφει κέρδη +35,90%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -4,11%, στο 2019 εμφάνιζε άνοδο +6,65%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -4,02% και επίδοση για φέτος +3,28%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -3,85%, και στο 2019 αποδίδει +3,87%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -5,09% και στο 2019 κερδίζει +10,46%. Με μεταβολή -4,52% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +17,86%.

Καταστάσεις Αυξημένης Αβεβαιότητας

Η αδυναμία που αποτυπώθηκε στην μέτρηση των ΡΜΙ παγκόσμια, οι απογοητευτικές παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων και τα αδύναμα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές, δείχνουν ότι η ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο είναι οριακή. Εν τω μεταξύ, η γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται σε αρκετά μέτωπα, με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που απειλούν να ανατρέψουν την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, με διαμαρτυρίες στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) που περιπλέκουν τις επερχόμενες εκλογές στην ΕΕ, με την ενεργοποίηση από τη Βόρεια Κορέα ξανά του προγράμματος  εκτόξευσης πυραύλων. Σε αυτά από την Barclays προσθέτουν το γεγονός πως οι Τούρκοι ιθύνοντες αποφάσισαν να επαναλάβουν τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στη Βρετανία συνεχίζουν να αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει το Brexit. Σε όλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση τους για την παγκόσμια αγορά, προστέθηκε μια ένεση αβεβαιότητας από την απροσδόκητη ανανέωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε μια εποχή όπου μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε ευρέως ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην υλοποίηση της απειλής του Προέδρου Trump για την αύξηση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δις δολαρίων από 10% σε 25%, ενώ οι κινεζικές αρχές απειλούν με αντίποινα άμεσα. Η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης φαίνεται εύλογη, καθώς ο Πρόεδρος Trump απειλεί να επιβάλει δασμούς επίσης ύψους 25% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα ύψους 325 δις δολαρίων που δεν έχουν ακόμη αγγιχτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ορισμένες αναφορές αποδίδουν την αμερικανική κίνηση στην υποχώρηση των κινεζικών αρχών σε προηγούμενα συμφωνημένα στοιχεία της εξελισσόμενης εμπορικής συμφωνίας – συμπεριλαμβανομένων διατάξεων που θα απαιτούσαν από την Κίνα να προσαρμόσει τους εθνικούς της νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να περιορίσει τις αναγκαστικές μεταβιβάσεις τεχνολογίας στις κινεζικές εταιρείες.

Το Πεκίνο αισιοδοξεί με επιφύλαξη

Για την ώρα οι θεσμικοί φαίνεται να εκτιμούν ότι οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα πρέπει να ερμηνεύεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, αφού οι εμπορικές αρχές των ΗΠΑ προτιμούν να διατηρούν τους δασμούς, ως εργαλείο για την επιβολή των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Κίνα. Οι ανανεωμένες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας όχι μόνο θέτουν κινδύνους προς τα κάτω όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, αλλά υπογραμμίζουν επίσης ότι τέτοιες εντάσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν ακόμα και αν μια εμπορική συμφωνία ανευρεθεί στις προσεχείς εβδομάδες. Βεβαίως, οι συνέπειες αυτής της κλιμάκωσης για τις οικονομικές προοπτικές συνολικά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Ο αντιπρόεδρος Liu  δήλωσε στο Πεκίνο πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες συνομιλίες. Ο Liu εξέφρασε μια αισθητή αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δήλωσε ότι υπήρχαν «ζητήματα αρχής» στα οποία η Κίνα δεν θα μπορούσε να υποχωρήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμάκωσαν έναν πόλεμο στη μέση των τελευταίων συνομιλιών για τη διάσωση μιας εμπορικής συμφωνίας.

Ωστόσο σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο Κινέζος αρμόδιος δήλωσε ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Κίνας στις συνομιλίες: «Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταρρεύσει. Αντίθετα, νομίζω ότι τα μικρά εμπόδια είναι φυσιολογικά και αναπόφευκτα κατά τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά και των δύο χωρών. Κοιτάζοντας μπροστά, είμαστε ακόμα προσεκτικά αισιόδοξοι».

ΧΑ

Με σφοδρές πιέσεις από εξωτερικά αίτια το -4,95%

Η πέμπτη στις δεκαοκτώ πτωτική εβδομάδα του 2019 ήταν η σκληρότερη σε επίπεδο απωλειών και την προκάλεσε η επιστροφή της ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, με την αναζωπύρωση των εντάσεων στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας. Αλλά οι απώλειες κοντά στο -5% για τον ΓΔ, σε πέντε συνεδριάσεις, εκ των οποίων μόνο οι τρεις ήταν πτωτικές, ήταν αποτέλεσμα της ανόδου επί τέσσερις μήνες. Ίσως αξίζει να σημειώσουμε πως αντίστοιχου μεγέθους πτώση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες πολλών αναδυόμενων αγορών, ενώ οι απώλειες στις αγορές των αναπτυγμένων οικονομιών ήταν απλώς πάνω από -2% και χαμηλότερα από -4%.

Από την Κυριακή 5 Μαΐου οι αγορές γνώριζαν πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ετοίμαζε τα αρμόδια όργανα για την επιβολή της αύξησης από 10% σε 25% στους δασμούς επί των εισαγόμενων στις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων. Με αυτή την κίνηση μπήκε τέλος σε μια μακρά περίοδο επενδυτικής ανακούφισης, έναντι των κινδύνων που συνεπάγονται για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι εντάσεις γύρω από το εμπόριο μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Οι ρευστοποιήσεις ως πρώτη αντίδραση, σφράγισαν τη δυναμική κάθε χρηματιστηρίου στον κόσμο. Στην Αθήνα τη Δευτέρα είχαμε τον απόλυτο ορισμό της πτωτικής συνεδρίας. Ήτοι καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα που ήταν επίσης μέγιστο μέρας και εγγραφή ελάχιστου δυο λεπτά πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Κανένας κλαδικός δείκτης δεν εμφάνισε θετική μεταβολή και με τις Τράπεζες στο -3,98%, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,60% και έφθασε στις 754,20 από 774,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1954,37 από 2000,40 με μεταβολή -2,30%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,727 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,358 εκατ. Στην επόμενη σύνοδο με τον ίδιο περίπου τζίρο 42,607 εκατ. ευρώ, με τη βοήθεια από τις Τράπεζες και με ανοδικά 18 blue chip έναντι ενός τη Δευτέρα, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,63% στις 758,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1966,09.

Την Τετάρτη οι μάχες για τη διατήρηση των 750 μονάδων έφεραν άνοδο του τζίρου στα 62,096 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 9,720 εκατ. Όταν όμως ο μέσος όρος πέρασε κάτω από τις 750 μονάδες οι πιέσεις εντάθηκαν και κυριάρχησαν ως τις δημοπρασίες. Με βουτιά του Τραπεζικού δείκτη -4,03%, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,10% και έφθασε στις 743,01 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1928,13 με μεταβολή -1,93%. Η σύνοδος της Πέμπτης με βάση όσα έγιναν τελικά χαρακτηρίζεται ως αυτή της αναζήτησης πυθμένα σε μια γρήγορη διόρθωση σε μια άνοδο που έφερε τον ΓΔ ως τις 785 μονάδες από τις 600,12 στην αρχή του έτους στις 23 Απριλίου. Παρέμεινε κατόπιν, με κλεισίματα πάνω από τις 770 επί πέντε συνεδριάσεις, αλλά η αδυναμία υπέρβασης των 780 έφερε την διάθεση για φυγή από το ρίσκο. Με κορύφωση που όρισε κατώτερο μέρας και εβδομάδας τις 723,35 μονάδες, στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Με τζίρο στα 53,447 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,634, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,94% και έφθασε στις 728,62 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1897,09 με μεταβολή -1,61%.

Η αντίδραση της Παρασκευής ήρθε με μια καθαρά ανοδική συνεδρία με ανώτερο μέρας τις 743,25 μονάδες ενώ της εβδομάδας σημειώθηκε τη Δευτέρα και ήταν οι 768,6. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,58% από -2,92% την προηγούμενη). Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 24). Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,01% και έφθασε στις 736,01 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1905,32 με μεταβολή +0,43%.

Η εβδομάδα έφερε πτώση -4,95% στον ΓΔ, -4,75% στον 25άρη και -3,48% στον FTSEM διαμορφώνοντας απώλειες για τον Μάιο κατά -4,81% για τον μέσο όρο, -5,01% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και -3,64% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να είναι πλέον στο +20,01%, +18,46% και +14,83% αντίστοιχα.

Η εικόνα της μεταβολής των blue chip επιβαρύνθηκε υπολογίσιμα, αφού το κατώτερο εβδομάδας σε 15 από τα 25 έγινε και χαμηλό τελευταίων 30 ημερών και για τρία, αποτέλεσε minimum τελευταίων τριών μηνών. Ενώ μόνο για την ΤΙΤΚ κατέστη και ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών. Τα ανοδικά blue chip της βδομάδας ήταν μόνο η ΕΤΕ στο +3,03% και για να συμπληρωθεί μια πεντάδα μετοχών που αντιστάθηκαν στις γενικευμένες πιέσεις θα αναφέρουμε επίσης την ΣΑΡ που έχασε -0,82% την ΔΕΗ στο -1,07% την ΑΔΜΗΕ στο -1,29% και την ΕΕΕ στο -1,77%.

Τα 20 blue chip που απομένουν χωρίζονται σε αυτά που έπεσαν από -2,7% ως -3,7% και ήταν ΤΕΝΕΡΓ -2,61%, ΛΑΜΔΑ -3,41%, ΟΛΠ -3,60% και ΕΥΔΑΠ -3,62%. Τα υπόλοιπα 16 έχασαν περισσότερο από τους βασικούς δείκτες, υπογραμμίζοντας τη γενίκευση των πιέσεων. Ήταν με σειρά  κατάταξης τις απώλειές τους : ΠΕΙΡ -15,87%, ΒΙΟ -8,62%, ΦΡΚΛ -8,36%, ΑΛΦΑ -8,31%, ΤΙΤΚ -7,05%, ΕΥΡΩΒ -6,91%, ΜΟΗ -6,61%, ΑΡΑΙΓ -6,43%, ΕΛΠΕ -6,39%, ΓΡΙΒ -6,22%, ΜΠΕΛΑ -6,15%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,74%, ΟΠΑΠ -5,56%, ΟΤΕ -5,50%, και ΜΥΤΙΛ -5,27%. Είμαστε εν όψει ανακοινώσεων από την MSCI, αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών, οι οποίες θα γίνουν σήμερα. Έχει ήδη γνωστοποιηθεί πως η ΕΥΡΩΒ, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη ΓΡΙΒ θα ενταχθεί στον MSCI Global Standard, από τον MSCI Global Small Cap, με την ένταξη να αναμένεται μετά τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης της ΓΡΙΒ. Ενώ με μεγάλες πιθανότητες παίζει η επιστροφή της ΕΤΕ στην σύνθεση του βασικού δείκτη.  Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου ξεκινά με ουδέτερες προσδοκίες

Στη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση του 25άρη, με βήμα -4,75% έναντι -0,08% την προηγούμενη. Είχαμε εξ αυτού μεγάλη αύξηση, κατά 264%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του. Η μείωση κατά -9,30%, των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την ανατροπή της στρατηγικής των traders  λόγω απότομης πτώσης από τα υψηλά έτους. Ο 25άρης σταμάτησε στις 1905,32 μονάδες έχοντας υψηλά έτους στις 2019,35.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 7.236 συμβόλαια, καταλήγοντας με 7.545 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου διαμορφώθηκε στα 1103 ΣΜΕ από 437 την πρώτη εβδομάδα του Μάη. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 7183 από 8068 και της επόμενης ανήλθαν σε 348 από 251 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου δημιούργησε και 14 ανοικτά συμβόλαια για αυτή τη σειρά.

Στα calls λήξης Μαΐου την Παρασκευή ο όγκος ήταν 29 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1875 ως τις 2000 μονάδες Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 193 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 90 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1875 ως τις 1925 μονάδες.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS ανέφερε την Παρασκευή για τον δείκτη των Παραγώγων:

«Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, μετά και τη καθοδική ρήξη των 1930 μονάδων, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποχαιρέτησε το ανοδικό κανάλι μεσοπρόθεσμης τάσης, ανοίγοντας, πλέον, οπτική επαφή με τη στήριξη των 1855 μονάδων. Άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι ο χαρακτηρισμός ως “κίβδηλης” της αποτυπωμένης διάσπασης, με την γρήγορη, δίχως δεύτερη σκέψη, επανείσοδο του FTSE25 μέσα στο επίπεδο των 1953 με 1970 μονάδων.

Τέλος όσον αφορά το Τραπεζικό δείκτη, η επικίνδυνη πλευρική κίνηση κρούσης με τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, έδωσε τη καθοδική λύση, που αναμέναμε στις 645 μονάδες, προκαλώντας στη συνέχεια βίαιη βύθιση προς το “μαξιλάρι” στήριξης των 565 με 550 μονάδων. Ως θετική ανατροπή της βραχυχρόνιας τάσης, θα χαρακτηρίζαμε μια ανοδική κίνηση ‘γεμίσματος’ του χάσματος της περασμένης Δευτέρας μεταξύ των 634 με 626 μονάδων».

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec γύρω από την τεχνική προσέγγιση της δυναμικής του χρηματιστηρίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

Τεχνικά, η πίεση των τιμών ήταν σφοδρή και ανάλογη του μεγέθους της ανόδου που είχε προηγηθεί κατά τους τέσσερις προηγούμενους μήνες. Η ταχύτητα της πτώσης έκοψε μέσα σε τρεις συνεδριάσεις καθοδικά MACD, κινητό μέσο 30 ημερών, πλαγιοανοδικό κανάλι στήριξης και κινητό μέσο 50 ημερών, για να επανέλθει στην συνεδρίαση της Παρασκευής οριακά υψηλότερα των 50 ημέρων.

Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν μετά από την τρίμηνη παραμονή τους σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, φλερτάροντας πλέον με τα όρια των υποτιμημένων ζωνών. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι απίθανα σε ανοδικές Αγορές, καθώς οι διορθώσεις, μετά από πολύμηνες ανόδους, είθισται να είναι γρήγορες, απότομες και να προκαλούν αμφιβολίες για το μέλλον της ανόδου.

Η διόρθωση θα θεωρηθεί περαιωμένη σε κλείσιμο πάνω από τις 755 μονάδες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η “ταλαιπωρία” του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί, προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 710 μονάδων, που αποτελούν μια πιο στιβαρή βάση στήριξης από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Ο Μάιος μας έφερε πτώση στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Με το κλείσιμο της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έπεφτε 5,5%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης 9,4%. Φυσικά την Παρασκευή είδαμε μια ανοδική αντίδραση, αλλά τα ποσοστά πτώσης είναι σημαντικά για τους Ενασχολούμενους με το Χ.Α.

Από τεχνική άποψη, τα τελευταία 10 χρόνια ότι τάση πάρει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου, τη διατηρεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, ενώ το τέλος Ιουλίου μας βρίσκει με κυρίαρχη την τάση του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου. Υπάρχουν φυσικά αντιδράσεις και ανατροπές και το 2013 ήταν μια χρονιά που τα παραπάνω δεν ίσχυσαν καθόλου.

Πάντως με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, αν η έντονα ανοδική αντίδραση της Παρασκευής δεν συνεχιστεί και τη Δευτέρα και αν δεν μας φέρει πάλι στις 750 μονάδες, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τότε πρέπει να περιμένουμε η πτωτική τάση να διατηρηθεί μέχρι το τέλος Μαϊου και τα πράγματα να μην βελτιωθούν πολύ για το Καλοκαίρι.

Σε διεθνές επίπεδο, μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής – Κίνας, ενώ και τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια δεν πάνε καλά. Στην Ελλάδα είμαστε στις τελευταίες βδομάδες μιας εξαιρετικά πολωτικής προεκλογικής περιόδου, που δυστυχώς αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις πολλαπλές εκλογές του Μαϊου, ενόψει των Εθνικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν.

Οι Επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, αλλά και να έχουν τα αυτιά και τα μάτια ανοικτά. Σε προεκλογικές περιόδους γίνονται “χάρες” που επηρεάζουν τομείς τις Οικονομίας. Οπότε δεν αποκλείεται να δούμε κλάδους της Οικονομίας καθώς και τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους να διαφοροποιούνται από τη γενική τάση.

Παραμένω στην άποψη ότι τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2018, αλλά και το γύρισμα της Οικονομίας σε πιο αναπτυξιακά μέτρα, ακόμα και από την παρούσα Κυβέρνηση, μπορεί να προσφέρουν αποδόσεις σε όσους επιλέξουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Κατά τη διάρκεια του Μαϊου, καλό είναι να υπάρχει ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Στο Γενικό Δείκτη παρά τη ‘καδμεία νίκη’ των αγοραστών (η φράση χρησιμοποιείται στην περίπτωση όπου μια νίκη συνεπάγεται τέτοιες επιπτώσεις, που καταλήγει να ισοδυναμεί με ήττα), να εισέλθουν μέσα στη ζώνη αντίστασης των 770 με 780 μονάδων, οι απώλειές τους ήταν τελικά τόσο βαριές που δε μπόρεσαν, παρά την πλάγια σταθεροποιητική κίνηση, να επιτύχουν διαγραμματική προέλαση άνω των 780 μονάδων.

Το αποτέλεσμα αυτής της έντονης αδυναμίας διαπερατότητας, φάνηκε πολύ σύντομα με τη καθοδική επανένταξη του Γενικού Δείκτη μέσα στο κανάλι του Μαρτίου, έχοντας πλέον ως κάτω όριο στήριξης τις 722 μονάδες. Σημείο, όπου οι πωλητές φλέρταραν εντόνως κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πιθανή καθοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου, θα δώσει πτωτικά το μήκος του τρωθέντος καναλιού, δίνοντας έτσι διαγραμματικά ως στόχο την περιοχή, που εκτείνεται μεταξύ των 700 με 690 μονάδων.

Η εμφανής όμως άρνηση ενός πτωτικού περάσματος από τις 722 μονάδες, θα αναπτερώσει το ηθικό των αγοραστών, δίνοντας άλλη μια ευκαιρία αντιπαράθεσης με τις 760 μονάδες.

Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποχαιρέτησε το ανοδικό κανάλι μεσοπρόθεσμης τάσης, ανοίγοντας, πλέον, μετά και τη καθοδική ρήξη των 1930 μονάδων, οπτική επαφή με τη στήριξη των 1855 μονάδων. Άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι ο χαρακτηρισμός ως “κίβδηλης” της αποτυπωμένης διάσπασης, με την γρήγορη, δίχως δεύτερη σκέψη, επανείσοδο του FTSE25 μέσα στο επίπεδο των 1953 με 1970 μονάδων.

Τέλος όσον αφορά το Τραπεζικό δείκτη, η επικίνδυνη πλευρική κίνηση κρούσης με τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, έδωσε τη καθοδική λύση, που αναμέναμε στις 645 μονάδες, προκαλώντας στη συνέχεια βίαιη βύθιση προς το “μαξιλάρι” στήριξης των 565 με 550 μονάδων. Ως θετική ανατροπή της βραχυχρόνιας τάσης, θα χαρακτηρίζαμε μια ανοδική κίνηση ‘γεμίσματος’ του χάσματος της περασμένης Δευτέρας μεταξύ των 634 με 626 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής – Κίνας, δεν ήταν παρά μια άριστη αφορμή να πάρει κάποιες βαθιές ανάσες η Αγορά, μετά από ένα ράλι τεσσάρων μηνών. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έφθασε στην μέγιστη τιμή του Γενικού Δείκτη να γράφει κέρδη έως και 28% από την αρχή του έτους, οδηγώντας την κούρσα των αποδόσεων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και με βάση τα αποτελέσματα των εταιρειών του 2018, θα μπορούσε να ισχύσει το “πολύ γρήγορα – πολύ πάνω”.

Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, σε αντίστοιχες συγκυρίες, έτσι και τώρα οι Επενδυτές κινούνται στην λογική της τάσης, κλειδώνοντας κάποιες αποδόσεις και αναζητώντας χαμηλότερα σημεία εισόδου που δημιουργεί το “γρήγορο χρήμα”, το οποίο, ως επί το πλείστον, είναι και πιο “αδύναμο” να αντέξει συνθήκες έντονων και συνεχών διακυμάνσεων.

Ωστόσο σε αντίθεση με το ξεκίνημα της χρονιάς, υπάρχουν, πλέον, νέες υπολογίσιμες δυνάμεις. Ο Απρίλιος έδειξε ότι υπάρχουν και εγχώριες δυνάμεις που μπορούν να “βάλουν πλάτη” σε μια τάση ακόμα και μετά από μια πολύμηνη άνοδο: Οι Έλληνες ήταν αγοραστές με εισροές 19 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, τα οποία μάλιστα προήλθαν σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση της δραστηριοποίησης των κωδικών Ιδιωτών, οι οποίοι, πληθυσμιακά, ξεπέρασαν τις 25.000. Το πλήθος των κωδικών που πήραν μέρος στην Αγορά, έστω και με μία πράξη, είναι το καλύτερο από τον Ιούνιο του 2017.

Αντίστοιχα υψηλές ήταν και οι εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού, οι οποίες έφθασαν τα 18 εκατ. ευρώ και η οποία είναι η καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριου του 2018, όταν είχαν εισρεύσει στα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού 28 εκατ. ευρώ.

Η ειδησεογραφία συνεχίζει να τροφοδοτείται με επιχειρηματικά νέα και αποτελέσματα, δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την λήξη της διορίας για την δημοσίευση της χρήσης, ήρθαν τα καλά νέα από τα τρίμηνα της Coca Cola και του Μυτιληναίου. Επιπλέον μετά από καιρό υπάρχει μια πιο θετική προσέγγιση των Τραπεζικών μετοχών, που είτε από την ένταξη τους στον MSCI, είτε ενόψει των εγκρίσεων των πλάνων τιτλοποίησης, έχουν πείσει κάποια συντηρητικά χαρτοφυλάκια να κάνουν κάποιες δειλές κινήσεις τοποθετήσεων.

Η ατζέντα στο “από εδώ και πέρα” θα γίνεται όλο και πιο προεκλογική, αποτιμώντας εξαγγελίες και την διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου Κόμματος. Η αυτοδυναμία, ή τα ενδεχόμενα Συγκυβέρνησης με διάφορους συνδυασμούς, θα αποτυπωθούν στις τιμές μετά τις Ευρωεκλογές, όπου πλέον θα υπάρχει ένα ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο δείγμα προς ανάλυση.

Τεχνικά, η πίεση των τιμών ήταν σφοδρή και ανάλογη του μεγέθους της ανόδου που είχε προηγηθεί κατά τους τέσσερις προηγούμενους μήνες. Η ταχύτητα της πτώσης έκοψε μέσα σε τρεις συνεδριάσεις καθοδικά MACD, κινητό μέσο 30 ημερών, πλαγιοανοδικό κανάλι στήριξης και κινητό μέσο 50 ημερών, για να επανέλθει στην συνεδρίαση της Παρασκευής οριακά υψηλότερα των 50 ημέρων.

Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν μετά από την τρίμηνη παραμονή τους σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, φλερτάροντας πλέον με τα όρια των υποτιμημένων ζωνών. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι απίθανα σε ανοδικές Αγορές, καθώς οι διορθώσεις, μετά από πολύμηνες ανόδους, είθισται να είναι γρήγορες, απότομες και να προκαλούν αμφιβολίες για το μέλλον της ανόδου.

Η διόρθωση θα θεωρηθεί περαιωμένη σε κλείσιμο πάνω από τις 755 μονάδες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η “ταλαιπωρία” του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί, προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 710 μονάδων, που αποτελούν μια πιο στιβαρή βάση στήριξης από τα τρέχοντα επίπεδα.

Συμπερασματικά, η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να διατηρήσει το νευρικό τέμπο της προηγούμενης, ακολουθώντας τις τάσεις στο εξωτερικό, οι οποίες ξαναπήραν το “πάνω χέρι” στην διαμόρφωση της εγχώριας ψυχολογίας. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι τέτοιες διορθώσεις προσφέρονται ως επίπεδα εισόδου σε ανοδικές Αγορές, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και η τακτική των σταδιακών τοποθετήσεων θεωρείται ως η βέλτιστη για την διαμόρφωση των τιμών κτήσεων μεσοσταθμικά.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI(13/5), όπου με μεγάλες πιθανότητες παίζει η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στην σύνθεση του βασικού δείκτη. Από πλευράς αποτελεσμάτων η Εθνική συνεχίζει την ροή ανακοινώσεων για το α’ τρίμηνο του 2019, το απόγευμα της Τρίτης 14/5. Την επόμενη ημέρα είναι η σειρά της Mermeren Kombinat να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα θα ανακοινώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου είναι και πάλι σειρά της Εθνικής Τράπεζας να ξαναβγεί στο προσκήνιο, αυτή την φορά ανακοινώνοντας στο Λονδίνο το επιχειρηματικό πλάνο για την επόμενη τριετία, με έμφαση στην μείωση των NPΕs, υψηλότερη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τις κεφαλαιακές δράσεις που αφορούν το χρονοδιάγραμμα για Εθνική Ασφαλιστική και Πανγαία. Την Παρασκευή 17 Μαΐου, κλείνουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Μάιο.

Σήμερα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ και οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 13/5 λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα μπορέσουν να διασώσουν τη διαπραγμάτευση για το εμπόριο ώστε να καταλήξει σε συμφωνία, αφού η Ουάσιγκτον αύξησε σημαντικά τους δασμούς και το Πεκίνο δεσμεύθηκε να αντιδράσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρέθηκαν σε αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις την Κυριακή, καθώς η Ουάσιγκτον ζήτησε υποσχέσεις για συγκεκριμένες αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία και το Πεκίνο δήλωσε ότι δεν θα καταπιεί κανένα «πικρό φρούτο» που θα έβλαπτε τα συμφέροντά της.

Οι επενδυτές αναμένουν απειλητικά “αντίμετρα” από την Κίνα για αντίποινα μετά την αύξηση των δασμών της Ουάσιγκτον την Παρασκευή σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση ακολούθησε τις κατηγορίες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump ότι το Πεκίνο «έσπασε τη συμφωνία» με την άρση προηγούμενων δεσμεύσεων.

Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 έχαναν -1,0%.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στις 09:00 δική μας ώρα, υποχώρησε 0,64%, πλησιάζοντας το χαμηλό διμήνου που σημειώθηκε την Πέμπτη.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν, με το δείκτη Shanghai Composite να χάνει -1,6% και στις 09:00 δική μας ώρα -1,02%, δείχνοντας μείωση σε ορισμένες απώλειες. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν για διακοπές.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε έως και 1,0% για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου. Τελευταία ( στις 09:00 δική μας ώρα) έχανε -0,78%.