Skip to main content

Τραπεζικά χαμόγελα στο Χ.Α., λιγότερες πιέσεις στα ομόλογα

Μετά το πτωτικό σερί σήμερα έχουμε αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δίνουν δυναμικά το «παρών» και να οδηγούν και πάλι τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 740 μονάδες. Μεγάλος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης οι τράπεζες, που είχαν δει τις μετοχές τους να δέχονται σφυροκόπημα τις προηγούμενες ημέρες. 

Η ανάκαμψη των ελληνικών μετοχών έρχεται παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν με δηλώσεις τους στο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης για τις παροχές και το κατά πόσο αυτές συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Αθήνας έναντι των πιστωτών και κόντρα στη «γκρίνια» της αγοράς για το γεγονός ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν ήταν τελικά όσο γενναιόδωρη αρχικά φαινόταν. 

Η ελληνική αγορά φαίνεται να ακολουθεί την τάση ανάκαμψης που επικρατεί διεθνώς. Αν και από σήμερα αυξήθηκαν οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, έχουμε άνοδο σε Ασία και Ευρώπη και δεν αποκλείεται να λάβει τη σκυτάλη αργότερα και η Wall Street. Πρόκειται για μία θετική «διόρθωση», ύστερα από απώλειες 2,1 τρισ. δολ. στην αξία του παγκόσμιου δείκτη μετοχών.  

Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει άνοδο 1,7% στις 741,07 μονάδες. Νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως και 2% στις 743,15 μονάδες. 

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξης του 4,6% καλύπτοντας έτσι ένα μέρος των απωλειών των προηγούμενων συνεδριάσεων.  Εκτός τραπεζών, σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει επίσης ο κλάδος ακίνητης περιουσίας, που ενισχύεται 2,8%, όπως και εκείνος των εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με άνοδο περίπου 2,5%. 

Στο +2% και ο κλάδος βιομηχανικών προϊόντων, ενώ άνοδο περίπου 1,6% παρουσιάζουν εκείνοι της τεχνολογίας των ταξιδιών- αναψυχής. Σε μία ένδειξη του θετικού κλίματος, που επικρατεί, μόλις τρεις κλάδοι κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Πρόκειται για εκείνους των χημικών (-1%), των πρώτων υλών (-0,7%) και των τροφίμων (-0,3%). 

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω η αξία των συναλλαγών προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα στην αγορά κρατικού χρέους έχουμε μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετους διαμορφώνεται στο 3,50%, ενώ νωρίτερα το πρωί ήταν στο 3,54% και χθες είχε κλείσει στο 3,52%. Εξακολουθεί να απέχει αρκετά από το ναδίρ 13 ετών στο οποίο είχε υποχωρήσει μόλις πριν από έναν μήνα. 

Οι πιέσεις των τελευταίων ημερών στα ελληνικά ομόλογα βάζουν ένα ερωτηματικό στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στην αγορά, με την έκδοση ενός 7ετους ομολόγου μέσα στο Μάιο. 

naftemporiki.gr