Skip to main content

Οριστικοποιείται η λίστα των πέντε φοροπαρεμβάσεων

Από την έντυπη έκδοση

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις και οι συνεννοήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών για το εύρος των νέων έκτακτων φοροελαφρύνσεων που θα εγκριθούν για τους φορολογούμενους οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια του 2020.

Η λίστα των παρεμβάσεων -την οποία παρουσίασε πρόσφατα η «Ν»- οριστικοποιείται αυτές τις μέρες και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη, χθες, ένα από τα μέτρα που είχαν ενταχθεί στη λίστα κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Προβλέπει την αναστολή της επιβολής τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, παρατείνεται για άλλο ένα έτος η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ για όσους αγρότες εντάχθηκαν την 1η-1-2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν στις 31-12-2019 την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος. Επιπλέον, αναστέλλεται η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ για όσους αγρότες εντάχθηκαν το 2015 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την παραπάνω πενταετία στις 31-12-2020.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Η λίστα των υπόλοιπων μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν περιλαμβάνει τον καθορισμό της χρονικής περιόδου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Περιλαμβάνει επίσης άλλες πέντε σημαντικές παρεμβάσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, οι οποίες έχουν ως στόχο να αποτραπούν υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων για όσους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια του 2020 υπέστησαν μεγάλες εισοδηματικές απώλειες εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόστηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον τρόπο χορήγησης φοροαπαλλαγής σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισέπραξαν ενοίκια, το τέλος επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή υπολειτούργησαν και τον τρόπο εξόφλησης των φόρων των φετινών εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος.

Έναρξη δηλώσεων

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον χρόνο έναρξης και λήξης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον αριθμό των δόσεων στις οποίες θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος, αλλά και το ύψος της έκπτωσης που θα έχουν οι φορολογούμενοι που επιλέξουν να αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό. Θα υπάρξουν επίσης ανακοινώσεις για το καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων και για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Πολύ σύντομα -αν όχι αυτή την εβδομάδα, την επόμενη- θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά το πότε ξεκινάει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή αν κάποιος πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μπροστά. Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και κάποια θέματα τεκμηρίων πάλι για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτή την ενότητα, που θα μπορούσα να την ονομάσω “φορολογικές δηλώσεις”, θα την αντιμετωπίσουμε με ολιστικό τρόπο και θα υπάρχουν ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη».

Πέντε παρεμβάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει την έναρξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λίγες μέρες μετά το Πάσχα, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και τη λήξη της περιόδου όχι στις 30 Ιουνίου, όπως προβλέπει η ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία, αλλά τουλάχιστον έναν μήνα μετά, στις 31 Ιουλίου 2021. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει και τις παρακάτω 5 παρεμβάσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων:

1) Χαλάρωση του μέτρου των e-αποδείξεων. Αποφασίστηκε ήδη η εκ των υστέρων τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει ότι τα φυσικά πρόσωπα ήταν υποχρεωμένα το 2020 να καλύψουν ποσοστό 20% έως 30% των ετησίων πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων τους για το έτος αυτό, με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω e-banking κ.λπ.) υπό την «απειλή» επιβολής φόρου 22% σε τυχόν μη καλυφθέν ποσό. Προκειμένου να μην «τιμωρηθούν» άδικα με το «πέναλτι» του 22% όσοι φορολογούμενοι λόγω αναστολής των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων ή μείωσης των οικονομικών τους δραστηριοτήτων και, συνακόλουθα, εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας, δεν κατάφεραν να καλύψουν με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών το απαιτούμενο ποσοστό, εξετάζονται ήδη τα ακόλουθα εναλλακτικά σενάρια τροποποιήσεων του μέτρου:

* Μείωση των ποσοστών 20% και 30% των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στα επίπεδα του 10%-15% ή 20% εάν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους το 2020 λόγω πανδημίας και καραντίνας ή εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους.

* Να μη «μετρήσουν» καθόλου οι μήνες του lockdown για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Με το σενάριο αυτό θα ισχύσει ένα νέο όριο για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί για ένα διάστημα 8 μηνών αντί 12 μηνών.

* Για συγκεκριμένες κατηγορίες πληγέντων φορολογουμένων, να μειωθεί ή να μην ισχύσει καθόλου το «πέναλτι» φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και της αξίας αυτών που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρωθεί.

* Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο των e-αποδείξεων.

2) Αλλαγές στις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης με στόχο να ελαφρυνθούν φορολογικά οι πληγέντες οικονομικά από την πανδημία. Αναμένεται να νομοθετηθεί η έμμεση απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για 3,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια του 2020 από την πανδημία. Στόχος είναι η αποτροπή της υπερφορολόγησης που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή των τεκμηρίων αυτών σε βάρος των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων τα οποία υπέστησαν το 2020 σημαντικές εισοδηματικές απώλειες εξαιτίας των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2020, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους εκ των φορολογουμένων περιλαμβάνονται στους πληγέντες οικονομικά από την πανδημία να επικαλεστούν τα πάσης φύσεως ποσά εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ως αποζημιώσεις για εισοδηματικές απώλειες, προκειμένου να καλύψουν τυχόν πρόσθετες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος που μπορεί να προκύψουν σε βάρος τους εξαιτίας της εφαρμογής των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης. Ουσιαστικά, βάσει αυτής της λογικής, οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης θα απενεργοποιηθούν εμμέσως, καθώς οι επιπλέον διαφορές εισοδήματος που θα προκύπτουν στις φορολογικές δηλώσεις τους, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, θα καλύπτονται αυτόματα με τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, των αποζημιώσεων για τα απολεσθέντα ενοίκια και ενδεχομένως και με ένα μέρος από τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισέπραξαν οι πληγέντες εντός του 2020 και εντός του πρώτου διμήνου του 2021 για την κάλυψη εισοδηματικών απωλειών του έτους 2020.

3) Απαλλαγή από την επιβολή φόρου εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020 με την κοινοποίηση εξωδίκων στους ενοικιαστές. Για τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, καθώς επίσης και για τους ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο ή μέρος των ενοικίων εξετάζεται να ισχύσει, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν, χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών που απαιτούν συναλλαγές με υπηρεσίες των δικαστηρίων, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η έκδοση και κοινοποίηση εξώδικης δηλώσεως από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή μέσω δικαστικού επιμελητή.

4) Μείωση ή ακόμη και αναστολή επιβολής του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια του 2020 υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ή να τις περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Για όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού εξετάζεται να ισχύσει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά τόσα δωδέκατα όσα και οι μήνες αναστολής λειτουργίας ή υπολειτουργίας τους εντός του 2020. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος να είναι κλιμακούμενη σε ποσοστό ανάλογο του ποσοστού μείωσης του τζίρου κάθε επιχείρησης και να φθάνει ακόμη και στο 100%.

5) Αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εξόφληση του πληρωτέου ποσού των φόρων που θα αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις (την περίοδο από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022), αντί σε 3 διμηνιαίες δόσεις (μέχρι τέλη Ιουλίου, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλη Νοεμβρίου), που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος θα επιλέγει την εφάπαξ εξόφληση της βεβαιωθείσας οφειλής θα παρέχεται έκπτωση, το ποσοστό της οποίας θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από το 2% στο οποίο είχε οριστεί πέρυσι