Skip to main content

Σε ελεύθερη πτώση οι ασιατικές αγορές

Ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος καταπόντισε και χθες τις ασιατικές αγορές, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να υποστηρίζει ότι η Κίνα «αθέτησε τη συμφωνία» και το Πεκίνο να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, εάν η Ουάσιγκτον αυξήσει την Παρασκευή τους δασμούς.

Με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου να φοβίζει τους επενδυτές, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά πέντε εβδομάδων, ενώ η στροφή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια ώθησε το γιέν σε υψηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχωρούσε πάνω από 1,5%, ενώ και στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε απώλειες σχεδόν 1,5%. Απώλειες πάνω από 2% και για τον Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έκανε βουτιά πάνω από 1%, στη μεγαλύτερη πτώση των έξι τελευταίων εβδομάδων. Απώλειες σχεδόν 2% και για τον MSCI Αναδυομένων αγορών.

Εάν η Ουάσιγκτον εφαρμόσει στην πράξη τις απειλές και αυξήσει την Παρασκευή τους δασμούς, τότε το Πεκίνο θα αναγκασθεί να περάσει στην αντεπίθεση, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Με δύο μόνο tweets την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε έντονες αναταράξεις στα χρηματιστήρια. Χρειάσθηκαν μόλις 102 λέξεις για να εξαλείψουν 1,36 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών αγορών αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Kάθε λέξη σε εκείνα τα «τιτιβίσματα» για τους δασμούς αφαιρούσε 13 δισ. δολάρια από την αξία των μετοχών.