Skip to main content

Ιταλία: Ανάπτυξη 4,1% για φέτος προβλέπει η Ένωση Βιομηχάνων

Η ιταλική οικονομία που πλήττεται από την πανδημία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 4,1% φέτος και 4,2% το 2022 σε μια «αβέβαιη ανάβαση από την άβυσσο», δήλωσε το Σάββατο το επιχειρηματικό λόμπι της χώρας Confindustria.

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ μεταπολεμικά 8,9% πέρυσι και η Confindustria είπε ότι ακόμη και τέτοιες «ιστορικά υψηλές» εκτιμήσεις ανάπτυξης δεν θα αντισταθμίσουν τις απώλειες του περασμένου έτους.

«Στα τέλη του 2022 η οικονομία θα έχει μόλις  γεφυρώσει το κενό που άνοιξε το 2020 από την πανδημία», δήλωσε η Confindustria καθώς ανακοίνωσε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της.

Η ιταλική Ένωση Βιομηχάνων προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις της βασίστηκαν στις προσδοκίες για πρόοδο όσον αφορά τους εμβολιασμούς τόσο στην Ιταλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) είναι υψηλοί, τόσο ανοδικά όσο και αρνητικά», πρόσθεσε η έκθεση.

Η ομάδα δήλωσε ότι μείωσε τις αρχικές εκτιμήσεις ανάπτυξης για την Ιταλία, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, κατά 0,7 εκατοστιαίες μονάδες για το τρέχον έτος λόγω της ασθενέστερης από το αναμενόμενο ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Είπε ότι είδε το έλλειμμα της Ιταλίας στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 4,8% το 2022. Οι αυξήσεις των κρατικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας οδήγησαν το έλλειμμα της χώρας στο 9,5% του ΑΕΠ στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερους από 113.000 θανάτους λόγω της COVID-19, το έβδομο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,1% φέτος και 4,3% το 2022, ανέφεραν τρεις πηγές κοντά στο θέμα στο Reuters τον Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Τράπεζα της Ιταλίας βλέπουν σήμερα την ανάπτυξη της Ιταλίας κάτω από 4% φέτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters