Skip to main content

Εντείνονται οι αναταράξεις στις τουρκικές αγορές

Η επομένη της απόφασης για επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη πυροδοτεί φυγή των επενδυτών από το τουρκικό ενεργητικό. Σε κλοιό πιέσεων έχουν βρεθεί οι μετοχές και η λίρα, που επιστρέφει σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Στα ύψη εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού της χώρας. 

Το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε σήμερα έως και τις 6,20 λίρες ανά δολάριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Οκτωβρίου 2018, όταν είχε αρχίσει μόλις να περιορίζεται η δριμεία κρίση, που έπληξε περυσι το καλοκαίρι τις τουρκικές αγορές. Η λίρα έχει χάσει το 14% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ύστερα από πτώση 30% το 2018. 

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με το «καλημέρα» ο δείκτης BIST 100 καταγράφει πτώση 1,9% και διολισθαίνει σε ναδίρ τεσσάρων εβδομάδων. Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες 2,65%, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. 

Στην αγορά χρέους, τα αποτιμώμενα σε δολάρια κρατικά ομόλογα βιώνουν το μεγαλύτερο ξεπούλημα εδώ και μήνες. Τα ομόλογα με λήξη 2030, 2038, 2014 και 2043 βλέπουν τις τιμές τους να υποχωρούν κατά 1,6 με 1,8 σεντ σύμφωνα με την Tradeweb και τις αποδόσεις να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο. Με τον Ταγίπ Ερντογάν να πετυχαίνει την κήρυξη επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη για τις 23 Ιουνίου, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις. Σοβαρές ανησυχίες για υπονόμευση της ελεύθερης εκλογικής διαδικασίας εγείρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και ζητεί διεθνείς παρατηρητές.  

Ωστόσο και οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται επιπτώσεις πολύ πέραν των πολιτικών. «Η επανάληψη των εκλογών είναι εξαιρετικά κακό νέο για την οικονομία» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Reuters ο Τιμ Ας, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management. «Πιθανότατα θα έχουμε περισσότερες ανορθόδοξες πολιτικές και συνεχιζόμενη τάση στροφής στο δολάριο» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η κεντρική τράπεζα παρενέβη προς στήριξη της λίρας, αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. 

naftemporiki.gr