Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Τι πρέπει να κάνουν όσοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας για να λάβουν το επίδομα του Μαΐου; Τι συμβαίνει με όσους μισθωούς και ελεύθερους επαγγελματίες είχαν κάνει αίτηση για τα 800 ευρώ αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα; Είναι νόμιμες οι απολύσεις εν μέσω πανδημίας; Και τι γίνεται εάν θέλει ο εργαζόμενος να παραιτηθεί; Το naftemporiki.gr απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών του. 

Παρατείνεται η αναστολή της σύμβασής μου έως τα τέλη Μαΐου; Χρειάζεται να κάνω νέα αίτηση για λάβω το επίδομα των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στον μήνα ή πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό; 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία την ηλεκτρονική διεύθυνση mybussinesssupport.gr, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet για την είσπραξη των 534 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στο τέλος Μαΐου. Σημειώνεται πως εάν η πρώτη αίτηση αναστολής ίσχυε από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Μαΐου, τότε το ύψος του επιδόματος θα είναι αναλόγως για περίπου μισό μήνα και όχι 534 ευρώ. 

Είμαι μισθωτός εργαζόμενος σε αναστολή. Έχω κάνει την αίτηση για τα 800 ευρώ από τις 5 Απριλίου και δεν έχουν πιστωθεί ακόμη τα χρήματα.

Κανονικά ακόμη και για όσους έκαναν την αίτηση μετά τις 10 Απριλίου, τα χρήματα θα έπρεπε να έχουν πιστωθεί έως 7 Μαΐου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας. Θα πρέπει να ελέγξετε
α) Εάν η αίτηση είχε υποβληθεί οριστικά.  Σύμφωνα με μαρτυρίες αρκετοί δικαιούχοι χρειάστηκε να καταχωρήσουν ξανά και ξανά τα στοιχεία τους και να πατήσουν αρκετές φορές «υποβολή» έως ότου την «πάρει» το σύστημα. Όταν αυτό γίνει εμφανίζεται στην οθόνη το μήνυμα «Η δήλωση έχει υποβληθεί» με το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του δικαιούχου.

β) Εάν δηλώσατε σωστό IBAN. Σε αρκετές περιπτώσεις το σύστημα δεν αναγνώριζε τον αριθμό του λογαριασμού.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχω κάνει αίτηση για τα 800 ευρώ εδώ και καιρό, αλλά δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον έχουν συμπληρώσει σωστά και έχουν κάνει οριστική υποβολή της αίτησης, η καθυστέρηση σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει με τον έλεγχο που γίνεται από τις αρχές. Γίνονται διασταυρώσεις, καθώς αρκετοί επαγγελματίες που είχαν υποβάλλει την αίτηση δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις. Υπήρχαν μάλιστα κι αυτοί οι οποίοι έκαναν δήλωση, αλλά διαπιστώθηκε πως έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους εδώ και χρόνια.

Είμαι δικηγόρος, αλλά δεν έχω ενεργό ΚΑΔ. Δικαιούμαι την ενίσχυση των 600 ευρώ;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαιώνει ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι. Όπως εξηγεί δεν ισχύει η υποχρέωση ενεργού ΚΑΔ στην εφορία, αλλά εκείνη του ενεργού μέλους στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. Nα σημειωθεί ότι με σημερινή απόφαση παρατείνεται η προθεσμία των αιτήσεων για την ενίσχυση έως τις 15 Μαΐου. 

Απολύθηκα στις 10 Απριλίου. Ωστόσο διαβάζω ότι είναι παράνομες οι απολύσεις εν μέσω πανδημίας. Τι ισχύει;

Η απόλυση θεωρείται άκυρη εάν λάβει χώρα ενόσω ο εργαζόμενος βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης. Άκυρη είναι επίσης και η απόλυση για όσους παραμένουν εργαζόμενοι σε επιχείρηση, που ανέστειλε μέρος των συμβάσεων άλλων εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιστρέψει στη θέση του, αφού απαγορεύθηκαν οι απολύσεις όταν η επιχείρηση έχει αναστείλει τη λειτουργία της ή όταν πλήττεται και αναστέλλει την ισχύ ορισμένων συμβάσεων εργασίας για 45 μέρες. Εάν η επιχείρηση δεν ανήκει σε μία από τις δύο κατηγορίες η απόλυση είναι νόμιμη.

Η εταιρεία που εργάζομαι είναι σε αναστολή με υπουργική απόφαση. Εγώ είχα τεθεί σε καθεστώς αναστολής, που έληγε στις 30/4/20. Είχα όμως βρει νέα εργασία σε άλλο τομέα και ζήτησα να γίνει η παραίτηση μου στις 30/4/20 που έληγε και η αναστολή μου (Είχα μάλιστα ενημερώσει για την αποχώρηση μου 2 μήνες πριν). Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να παραιτηθώ, διότι από την εταιρεία μου λένε ότι δεν μπορώ να δηλώσω παραίτηση και υπάρχει κίνδυνος πλέον να χάσω την νέα μου δουλειά.

Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για παραίτηση, αποχώρηση εργαζομένου, ακόμη και εάν είναι σε αναστολή. Ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ο εργαζόμενος μπορεί να προβεί κανονικά σε οικειοθελή αποχώρηση. Το πρόβλημα που ανακύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις έχει να κάνει με το επίδομα των 800 ευρώ εάν καλύπτει χρονικό διάστημα και μετά την παραίτηση- πρόσληψη σε νέα εταιρεία. Από τη στιγμή που θα υποβληθεί στο Εργάνη η παραίτησή θα μπορούσε να κοπεί ή να ζητηθεί πίσω.

Είμαι μόνιμος κάτοικος νησιού. Πρέπει να μεταβώ στην Αθήνα για εξετάσεις σε νοσοκομείο. Μπορώ;

Ναι, έχετε τη δυνατότητα να μεταβείτε στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους, εφόσον υπάρχει και σχετική βεβαίωση από γιατρό. Θα πρέπει επίσης να έχετε μαζί σας την βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που την βρίσκετε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ή αντίγραφο του Ε1, για την επιστροφή της στη μόνιμη κατοικία σας στο νησί.

Οι  μετακινήσεις προς την επαρχία θα επιτραπούν από 18 Μαΐου. Ωστόσο η προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης λήγει στις 15 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι χάνω αυτό το προνόμιο για την κατοικία που έχω στην επαρχία;

Το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Δεν έχει προβλεφθεί άλλη παράταση πέραν της 15ης Μαΐου για τις αιτήσεις, οπότε το δικαιούστε μόνο για την κατοικία στην οποία διαμένετε τώρα.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ