Skip to main content

Στα ύψη το πετρέλαιο, νευρικές οι αγορές μετοχών

Κοντά σε υψηλά τετραετίας απογειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έντονη νευρικότητα επικρατεί στις αγορές μετοχών. Η εικόνα ήταν μεικτή νωρίς το πρωί στην Ασία, ενώ η έναρξη των συνεδριάσεων στην Ευρώπη βρίσκει τους δείκτες να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη.

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου καταγράφει άνοδο 2,5% στα 76,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού με άνοδο 2,3% διαμορφώνεται στα 70,6 δολάρια το βαρέλι. 

Το Ιράν, τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον ΟΠΕΚ, τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά με 3,8 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως. Καλύπτει δηλαδή το 4% των παγκόσμιων προμηθειών. Το ποσοστό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ακόμη ένα άλλοτε ισχυρό μέλος του ΟΠΕΚ, η Βενεζουέλα, βλέπει την παραγωγή του να καταρρέει.

Με τη συμφωνία του καρτέλ με τη Ρωσία για μείωση της προσφοράς να έχει ήδη επαναφέρει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, ένας αποκλεισμός του Ιράν από την παγκόσμια αγορά μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε έλλειμμα και να εκτινάξει τις τιμές.     

Στις αγορές μετοχών ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατέγραψε πτώση 0,4%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε οριακή άνοδο. Στην Ευρώπη ελαφρά άνοδο παρουσιάζει ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη αμφιταλαντεύονται ο DAX στη Φραγκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι. 

naftemporiki.gr