Skip to main content

ΑΚΥΡΟ

Στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση της Δευτέρας είναι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που ζητούν στήριξη. Αυτό επισημαίνει άλλωστε και η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2020, η οποία θα παρουσιαστεί στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει η ΕΣΕΕ Τρίτη και Τετάρτη 6 και 7 Απριλίου αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα το πρόβλημα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές τονίζοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα αποτελέσουν τη βάση για μια ομαλή επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, όπως αυτή και αν θα ορίζεται εκ των υστέρων. 

Εντωμεταξύ, η εστίαση εξασφάλισε κεφάλαια κίνησης 330 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν μείνει εκτός περιμέτρου στήριξης, όπως οι franchisees και καταστήματα που άνοιξαν εν μέσω πανδημίας. Πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ που στοχεύσει στη στήριξη 34.000 επιχειρήσεων για τα έξοδα πρώτων υλών στους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης.

Πάσχα των Καθολικών την Κυριακή 4 Απριλίου 2021, που σημαίνει ότι το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό σήμερα και τη Δευτέρα, 2 και 5 Απριλίου αντίστοιχα. Στις ελληνικές τράπεζες, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται θα εκτελεστούν την Τρίτη, 6 Απριλίου, ως επόμενη εργάσιμη. Οι μεταφορές εντός των τραπεζών θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την 6η Απριλίου ενώ για την εκτέλεση μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 6 Απριλίου. Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ με σοβαρό ενδεχόμενο να αναβληθεί, με την επαναληπτική συνέλευση να προσδιορίζεται για τις 22 Απριλίου αλλά ακόμη κι αν διεξαχθεί θα οδηγήσει σε καταψήφιση της πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μετόχων.

Αντοχές ανέδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού Γιαν Κάρας. Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα επιχειρηματική στρατηγική Fast Forward, που βασίζεται σε έξι κύριους στρατηγικούς πυλώνες: την τοποθέτηση του πελάτη στο επίκεντρο, τη διατήρηση της ισχυρής θέσης του δικτύου καταστημάτων, την εξέλιξη και ενίσχυση του brand, με ψηφιακές εμπειρίες, την καθιέρωση του ΟΠΑΠ ως κορυφαίου παίκτη στη διαδικτυακή αγορά, την αξιοποίηση υπαρχουσών και νέων τεχνολογιών και την ενίσχυση της δέσμευσης των ανθρώπων, ώστε να εξελιχθεί η εταιρική κουλτούρα.

Η Attica Group, θυγατρική του ομίλου Marfin Investment Group (MIG), ανακοίνωσε ενοποιημένες πωλήσεις 290,40 εκατ. ευρώ έναντι 405,40 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019 με πτώση 28%Ο αριθμός των δρομολογίων των πλοίων μειώθηκε, λόγω της πανδημίας, κατά 27% ενώ ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 40,47 εκατ. ευρώ, με πτώση 48%. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 80,53 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης έναντι 105,33 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης και ο συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 430,54 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη λειτουργικής κερδοφορίας (adjusted EBITDA + 6,6%), παρά την παρούσα συγκυρία της πανδημίας και πωλήσεις 69,8 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά (-3,7%) εμφάνισε το 2020 ο όμιλος Inform Λύκος Συμμετοχών, που ανακοίνωσε επίσης μικτό περιθώριο 17,4% βελτιωμένο κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες. Οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν μόλις κατά 2,7 εκατ. ευρώ ή 3,7% σε σύγκριση με το 2019. 

Την παροχή εγγυήσεων υπέρ της συνδεδεμένης εταιρείας Optimus Energy Aνώνυμη Eταιρεία αποφάσισε η Τέρνα Ενεργειακή, για εγγυητικές επιστολές 604.792 ευρώ για την καλή εκτέλεση Συμβάσεων Εκπροσώπησης στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για εταιρική εγγύηση 1,6 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση απαιτήσεων της Εθνικής Τράπεζας.

naftemporiki.gr