Skip to main content

Market Beat: Η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές υποστηρίζει την τρέχουσα άνοδο

Του Κώστα Ιωαννίδη

Αυτό που χθες αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο δεν αναφέρθηκε από τους εγχώριους αναλυτές ως κύρια αιτία της αγοραστικής διάθεσης των θεσμικών αλλά τελικά η ροή των ειδήσεων από τη συνάντηση κορυφής για το μεταναστευτικό έκανε δουλειά. 

Χθες το πρωί, μελετώντας τις εκθέσεις των ξένων Οίκων γύρω από την κίνηση στις αγορές κρατικών ομολόγων «ανακαλύψαμε» πως η ξαφνική άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων Βρετανίας Γερμανίας και ΗΠΑ αποδόθηκε στην εκτίμησή τους πως οι πιστωτές ετοιμάζονται να κάνουν παραχωρήσεις στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Όντως την Τετάρτη και στο ΧΑ ξεκίνησε ένα rebound που φάνηκε πως προκλήθηκε από στατιστικά αίτια. Αλλά τελικά ήταν μάλλον αποτέλεσμα της φήμης που διέτρεχε στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, πριν από εμάς και αφορούσε εμάς.

Αν λοιπόν υπάρχει προεξόφληση μιας θετικής κατάληξης στην ελληνική κρίση αυτή θα συνεχιστεί ως τις παραμονές της επίσημης ανακοίνωσης της. Σήμερα πάντως οι αναλυτές της ασιατικής κεφαλαιαγοράς σημείωναν πως το ευρώ, αγόρασε 1,0810 δολάρια, καθώς το κοινό νόμισμα πήρε ώθηση από το χαμηλό του στα 1,0666 δολάρια στη διάρκεια της νύχτας, από σημάδια ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην εξασφάλιση νέων πόρων. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποκλειστεί η πιθανότητα να τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα, πριν φτάσει σε μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Είναι συνεπώς θέμα οπτικής των θεσμικών το πώς θα αντιδράσουν σε αυτή τη δήλωση του σημαντικότερου πολιτικού προσώπου της ευρωζώνης.

Χθες για δεύτερη μέρα στη σειρά το κλείσιμο έγινε στο μέγιστο μέρας και για πρώτη, μετά από πολλές βδομάδες, δεν υπήρξε κλαδικός δείκτης με απώλειες. Αλλά τα μικρότερα κέρδη είχαν οι κλάδοι που έβαζαν πλάτη στις συνεδριάσεις με τις μεγάλες πιέσεις στις Τράπεζες. Οι θεσμικοί όμως θέλησαν να σιγουρέψουν της δυναμική που σχηματίστηκε από την Τετάρτη και με τη βοήθεια των δημοπρασιών, έδωσαν ώθηση στο δείκτη ώστε να τον φέρουν στις 220 μονάδες.  

Η στάση τους μπορεί να αποδοθεί σε συλλογισμούς και όχι σε γεγονότα. Η συνάντηση Μέρκελ Τσίπρα έγινε και με διάρκεια που ήταν ικανοποιητική. Ειδήσεις από αυτή δεν ήλθαν.

Το κλίμα διεθνώς είναι μικτό καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η παγκόσμια ανάπτυξη αδυνατίζει και επιβραδύνονται οικονομίες στην κορυφή της κατάταξης με βάση το μέγεθος τους. Χθες είχαμε τις δημοσιεύσεις των μετρήσεων του δείκτη ΡΜΙ για τη μεταποίηση και σχεδόν παντού μετρήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες των αγορών.  Ωστόσο η στήλη εκτιμά πως το ΧΑ κινήθηκε ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες αγορές μήνες τώρα και δεν θα αλλάξει η πλειονότητα των θεσμικών αυτή τη στάση. Άρα όσο η ροή των ειδήσεων θα φέρνει λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης τόσο θα απομακρύνονται οι βασικοί δείκτες από το πρόσφατο χαμηλό της Τρίτης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών έκλεισε ο δείκτης Nasdaq, δίνοντας ώθηση και στους άλλους δύο αμερικανικούς δείκτες, με αφορμή τα θετικότερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 18.058,69 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,42% στις 5.056,06 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,24% στις 2.112,93 μονάδες.

Στο ταμπλό, η EBay ενισχύθηκε κατά 3,8%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν στα 0,77 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 0,70 δολάρια. Επίσης, τα έσοδα ανήλθαν στα 4,45 δισ. δολάρια, ενώ αναμενόταν να διαμορφωθούν στα 4,42 δισ. δολάρια.

Στο +2,95% βρέθηκε η IBM, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, μειωμένα κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα λειτουργικά κέρδη, ωστόσο, αυξήθηκαν 4% στα 2,9 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ήταν ενισχυμένα κατά 9%, στα 2,91 δολάρια, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 2,8 δολαρίων.

Στον αντίποδα, η Facebook σημείωσε απώλειες 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 20,2%, στα 512 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο κύκλος εργασιών, ωστόσο, ενισχύθηκε κατά 41,6%, φτάνοντας στα 3,543 δισ. δολάρια.

Απώλειες 3,3% και για την General Motors, η οποία ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των χαμηλότερων επιδόσεων σε Βραζιλία και Ρωσία. Οι επιδόσεις επηρεάστηκαν από την άνοδο του δολαρίου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατά 1.000, στις 295.000, καταγράφηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 18 Απριλίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα υποχωρούσαν στις 288.000. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για νέες αιτήσεις αυξήθηκε κατά 1.750, στις 284.500 αιτήσεις.

ΕΥΡΩΠΗ

Αφορμή για διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών αποτέλεσαν χθες τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών της Ευρωζώνης και ορισμένα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τους Ευρωπαίους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 7.053,67 μονάδες, ο γερμανικόςDAX κατέγραψε απώλειες 1,21% στις 11.723,58 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,62% στις 5.178,91 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,44% στις 407,18 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες έως και 1%.

Στο ταμπλό, η Ericsson υποχώρησε κατά 10%, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1,32 δισ. σουηδικές κορόνες, ή 0,40 κορόνες ανά μετοχή, έναντι προβλέψεων για κέρδη ύψους 2,23 δισ. κορόνων, ή 0,68 κορόνων ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, η Michelin ενισχύθηκε κατά 6,4%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν στα 5,02 δισ. ευρώ, από 4,76 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Επίσης, η εταιρεία επιβεβαίωσε τους στόχους για την πορεία των μεγεθών στο σύνολο του έτους.

Επίσης, η Logitech σημείωσε κέρδη 5,4%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του έτους χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, ανήλθαν στα 0,81 δολάρια ανά μετοχή, από 0,46 δολάρια ένα χρόνο πριν. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1% στα 2,11 δισ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 53,5 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, από 54 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες. Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK στη Γερμανία οδεύει στις 10,1 μονάδες τον Μάιο από 10,0 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό του στις 10,2 μονάδες.

ΧΑ

Με ένα μίνι ράλι, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε και την Πέμπτη να κλείσει με σημαντικά κέρδη, ξεπερνώντας την αρχική μεταβλητότητα που προκάλεσε η ενδοσυνεδριακή διόρθωση του τραπεζικού κλάδου. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,39% στις 736,60 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 736,60 μονάδες και η χαμηλότερη στις 717,39. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 22,17% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 70,02 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 14,05 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης εκδηλώθηκαν αντίρροπες τάσεις στην αγορά, η οποία έβρισκε στηρίγματα στις δεικτοβαρείς μετοχές. Η χθεσινή ανοδική αντίδραση έδειχνε δύσκολα ότι θα συνεχιζόταν, μέχρι τη στιγμή που η μετοχή της Πειραιώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η κίνησή της να διαγράψει οφειλές των οικονομικά αδύναμων πελατών της εκλήφθηκε ως θετική από την αγορά, η οποία βλέπει ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια για απομειώσεις στην τράπεζα (μειώνοντας έστω ένα μικρό μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων), με ευεργετικά αποτελέσματα για μερίδα των πελατών. 

Η αγορά επανειλημμένως έχει δείξει ότι αναζητά τα θετικά σημάδια, που θα αποτελέσουν και τους λόγους υπεράσπισης των θέσεων της. Ανάμεσα σε αυτά είδε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ  εκτιμώντας ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών της. Άλλωστε αυτό είναι το βασικό διακύβευμα για την αγορά, από τη στιγμή που σχηματίστηκε το νυν κυβερνητικό σχήμα.

Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεψε την παράταση, καθώς από το -4,39% κατάφερε να κλείσει με άνοδο 3,97% στις 521,36 μονάδες. Ιδιαίτερη κινητική και και σήμερα η μετοχή της Eurobank που πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 12,14 εκατ. ευρώ για τα 115,8 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στο +2,69% και στις 220,01 μονάδες, με τζίρο 79,72 εκατ. ευρώ (94,9% του συνολικού) και όγκο 175,9 εκατ. τεμάχια. Από τις 25 μετοχές του θετικά έκλεισαν οι 19, πτωτικά οι τέσσερις και σταθερές παρέμειναν οι υπόλοιπες δύο (Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή). Ξεχώρισαν πιο πολύ οι τίτλοι των Jumbo (7,63%), Πειραιώς (7,36%), ΕΥΔΑΠ (7,16%),  ΑΛΦΑ  (6,84%),  ΔΕΗ  (6,56%). Πτωτικά και κάτω του -1% οι Motor Oil, Μετκα, ΜΕΤΚ-0,59% Aegean και ΕΕΕ.

Ανοδικά έκλεισαν και τα warrants, τα οποία είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των πωλητών εσχάτως, με εκείνο της Πειραιώς να κλείνει στο +9,80% και στα 0,0560 ευρώ, στο +5,76% της Alpha Bank και στο +1,25% της Εθνικής. 

Ο ΜID CAP 20 έκλεισε με κέρδη 1,36% στις 723,63 μονάδες, με τρεις μετοχές πτωτικές (Αττικής -4,44%, Σιδενορ  -0,81% και Χαλκορ  -0,33%), τέσσερις σταθερές (Ιντραλοτ, Αβαξ, MLS, Autohellas, και τις υπόλοιπες 13 με θετικό πρόσημο ΟΛΘ +5,84%, Ικτίνος +5,23%, Ιντρακομ +5,14%, Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ +4%. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών  (+7,00%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 79 κινήθηκαν ανοδικά, 26 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα παρακολουθούν την πορεία του 25άρη αλλά δεν τολμούν να περάσουν την τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ πάνω από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Το ΣΜΕ της σειράς Μαΐου είχε όγκο 3921 συμβόλαια.  Το ελάχιστο για τη σειρά Μαΐου ορίστηκε στις 212,50 μονάδες και το μέγιστο στις 220,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 219,75 μονάδες, τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή +3,05%, από την τιμή εκκαθάρισης της προηγούμενης στις 213,25 μονάδες, με τον υποκείμενο δείκτη στο +2,69% και κλείσιμο στις 220,01. Η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε τελικά στις 218,75 μονάδες για τη σειρά Μαΐου και οι 219,75 για την σειρά Ιουνίου που εμφάνισε όγκο 84 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη, η δεύτερη διαδοχικά ανοδική αντίδραση στην τέταρτη συνεδρία της βδομάδας δεν συνέβαλε σε μια πιο αξιόλογη συμμετοχή των επαγγελματιών επενδυτών στις συναλλαγές. Από την άποψη των τιμών εξάσκησης οι traders διάλεξαν ως κυριαρχούσα τιμή τις 220 μονάδες. Δεν αποφάσισαν δηλαδή να προλάβουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε για τον 25άρη: «Οριακά και μέσα στο τριγωνικό σχηματισμό καθοδικού φρεναρίσματος, στις 220 με 207 μονάδες λαμβάνει τιμές ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανοίγοντας ένα επικίνδυνο μέτωπο με τις 200 μονάδες, πεδίο όπου εάν διαρραγεί πτωτικά θα ανοίξει το δρόμο για τις 189 μονάδες.

Στην αντίθετη περίπτωση, ο δείκτης θα επανεξετάσει το αίτημα ανοδικής επαφής με τη βραχυχρόνια αντίσταση των 225 με 230 μονάδων. Γενικά και οι δύο δείκτες δείχνουν να επιδιώκουν μια άμεση ανοδική ανάταση για να μπορέσουν να απαλλαγούν από τη “καθοδική θηλιά”».

Σήμερα

Αρκετοί δείκτες ασιατικών μετοχών ανέβηκαν σήμερα Παρασκευή, και βρίσκονται σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία κέρδη.  Μια νέα κορυφή ρεκόρ για τον Nasdaq βοήθησε τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού να φθάσει σε υψηλά επτά ετών, ενώ το δολάριο υποχώρησε μετά τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα από τους αγοραίους  οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω κατά +0,3%, επιστρέφοντας προς το υψηλό επταετίας που  άγγιξε ενδοσυνεδριακά στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε 0,3% στις αρχές των συναλλαγών, μετά από πρόσκρουση σε κορυφή 15 ετών την Πέμπτη.

Στη Wall Street στη διάρκεια της νύχτας ο Nasdaq πέρασε πάνω από ένα ρεκόρ που σημειώθηκε το Μάρτιο του 2000, στην κορύφωση της φούσκας των εταιριών dot.com.

Αλλά τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ βρίσκονται σε αντίθεση με τη λαμπρότητα των επιδόσεων της αγοράς μετοχών. Μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο -11,4% πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάρτιο, μαζί με απογοητευτικά παγκόσμια δεδομένα για την εργοστασιακή παραγωγή, αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για το αν η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε η Federal Reserve να καταφέρει να αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον έτος και έδωσαν στους επενδυτές μια δικαιολογία για να μειώσουν τις θέσεις long στο δολάριο.

Ενώ η αύξηση στα επιτόκια των ΗΠΑ στη διάρκεια του Ιουνίου φαίνεται απίθανη, η Federal Reserve των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι έτοιμη να την πραγματοποιήσει αργότερα αυτό το έτος, ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα. Οποιαδήποτε αδυναμία σε άνοδο του δολαρίου θα είναι προσωρινή, με ενίσχυσή του πιθανότατα προς το τέλος του έτους. Αυτά υποστήριξαν αναλυτές των ασιατικών αγορών. Το δολάριο ήταν σταθερό σήμερα στα 119,59 γιεν, κάτω από το υψηλό στη διάρκεια της νύχτας στα 120,10.

Το ευρώ, αγόρασε 1,0810 δολάρια, καθώς το κοινό νόμισμα πήρε ώθηση από το χαμηλό του στα 1,0666 δολάρια στη διάρκεια της νύχτας, από σημάδια ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην εξασφάλιση νέων πόρων. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποκλειστεί η πιθανότητα να τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα πριν φτάσει σε μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέβησαν από τα υψηλά που διαπραγματευόντουσαν όλη τη νύχτα μετά την είδηση πως Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, συνέχισαν να βομβαρδίζουν στην Υεμένη κίνηση που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή.

Το μπρεντ άγγιξε υψηλό των 65,58 δολαρίων την Πέμπτη, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Σήμερα ήταν τελευταία -0,3% προς τα κάτω σήμερα στα 64,65 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τη γραμμή, που ένωνε τους δύο προηγούμενους πυθμένες του Ιανουαρίου και του Μαρτίου στην περιοχή των 720 μονάδων, χτυπώντας “alert” στους τεχνικούς δείκτες.

Αυτό το γεγονός έπρεπε να μας θέσει σε εγρήγορση, καθώς εάν δε μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα (φίλτρο 3 ημερών) να επαναδιαπραγματευτεί άνω της ζώνης των 735 με 745 μονάδων (κάτι που πέτυχε σήμερα, σε πρώτη φάση) θα επισκεφτεί ξανά με πιο “άγριες διαθέσεις” το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, με πιθανή εξέλιξη τη καθοδική τμήση του και τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 686 μονάδων.

Από την άλλη, στη περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης γυρίσει ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών άνω της περιοχής αντίστασης των 745 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε άμεση αντιπαράθεση με το καθοριστικό επίπεδο των 760 με 778 μονάδων προκαλώντας αλλαγή ψυχολογίας και αναδιάταξη των “Buyers”.

Στον αντίποδα η οποιαδήποτε αδυναμία καταγραφής δυο τουλάχιστον ημερήσιων κλεισιμάτων άνω της προαναφερόμενης γραμμής, στις 735 μονάδες (το πρώτο έγινε σήμερα), θα δώσει στο Γενικό Δείκτη τα εχέγγυα για συνέχιση της υπάρχουσας πτωτικής τάσης πιθανότατα με μεγαλύτερη βία προς την περιοχή τελειωτικής “παράδοσης” των “Bulls”, στις 648 μονάδες. Ανησυχητικές ήταν και οι διαγραμματικές ενδείξεις, που έρχισαν να αναδύουν ορισμένοι τίτλοι -πλην Τραπεζών- με ισχυρή βαρύτητα στο Δείκτη, καθώς δοκίμασαν να καταστρατηγήσουν πολύ σημαντικές στηρίξεις, που εάν επιβεβαιωμένα χαθούν μπορούν άνετα να σπρώξουν την Αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για παράδειγμα: η μετοχή του ΟΤΕ τεστάρισε το ισχυρό όριο στήριξης των 7,5 ευρώ, το ΦΦΓΚΡΠ έχει ως καθοδικό όριο εδώ και πολύ καιρό τα 23€, ο ΤΙΤΚ τη ζώνη πέριξ των 20,5 ευρώ, η ΔΕΗ είδε πάλι το 4,25 ενώ βολοδέρνει χαμηλότερα του 5,10, ο ΟΠΑΠ με τη βοήθεια και της αποκοπής του μερίσματος έδειξε να απομακρύνεται από τα 8,20€, το ΜΠΕΛΑ πλησίασε απειλητικά τα 7,5 ευρώ ενώ τα ΕΛΠΕ, κοντά στα ιστορικά χαμηλά, δεν μπορεί να ξεφύγουν από την “ελκτικότητα” των 3,5 ευρώ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα κάτω των προσδοκιών μακροοικονομικά δεδομένα δημιουργούν μεικτή εικόνα στις αγορές

Το κλίμα στην αγορά παραμένει μικτό στην Ασία λόγω έλλειψης στοιχείων ή γεγονότων που να κινούν την αγορά. Οι Κινεζικές μετοχές υποχώρησαν, παρά την επίσημη διάψευση από την Ρυθμιστική Επιτροπή Τίτλων της Κίνας (Ε.Ε.Κ.Ε.) ότι δεν θα αυξήσει τα τέλη χαρτοσήμου. Ωστόσο, οι μετοχές της Ταϊβάν εξακολούθησαν τις υψηλές επιδόσεις μετά από αναφορές χθες για πιθανή σύνδεση των συναλλαγών των χρηματιστηρίων Ταϊπέι-Σαγκάης. Στην αγορά FOREX τα ασιατικά νομίσματα ενισχύθηκαν έναντι του δολαρίου, συντηρώντας  την αδυναμία του δολαρίου που παρατηρείται στο χώρο της G10 στη διάρκεια της νύχτας.

Η ψυχολογία της αγοράς παγκόσμια έχει βαρύνει από κάτω την αρνητική εντύπωση που προκάλεσαν οι αναγνώσεις των PMI από τις ΗΠΑ, την Κίνα, και την Ευρώπη. Η είδηση ​​πίεσε τις μετοχές στην Ευρώπη, αλλά οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν πιο ανθεκτικές στην ανάλογη είδηση, αλλά εκεί ανακοινώθηκε επίσης μια αδύναμη έκθεση για τις αμερικανικές πωλήσεις κατοικιών και μια ελαφρώς ασθενέστερη από το αναμενόμενο έκθεση σχετικά με τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Πολύ αισιόδοξος» για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, δήλωσε απόψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα με την καγκελάριο Μέρκελ, είχε διαδοχικές συναντήσεις μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας για την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.

Να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων κάλεσε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Τη θέση ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου. Σε συζήτηση με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Έλστερ, που έγινε στα τέλη Μαρτίου και δημοσιεύεται στο γαλλικό περιοδικό Philosophie Magazine, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι η εποχή να μπλοφάρει κανείς αναφορικά με τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

Πρωτοβουλία για την ανακούφιση των οφειλετών-πελατών της που διαθέτουν πλέον πολύ χαμηλό εισόδημα εξαιτίας της κρίσης, ανακοίνωσε  η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, παραπέμπει στον νόμο 4320/2015 ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Είναι ο νόμος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης με τις διατάξεις του οποίου δίδεται δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης και επίδομα ενοικίου σε όσους διαβιούν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ευρωζώνη επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Πέτερ Πράετ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταστεί διατηρήσιμη η οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή. Σε αντίθεση με γενικόλογες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, ο Πράετ προχώρησε σε συγκεκριμένες υποδείξεις, αναφέροντας ως τροχοπέδη για τις εταιρείες το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει στη Γαλλία για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους.

Το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η Deutsche Bank AG στις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές, καθώς η θυγατρική της στο Λονδίνο παραδέχθηκε την ενοχή της για το σκάνδαλο της χειραγώγησης επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και παραδέχθηκε τον ρόλο της στη χειραγώγηση του Libor, βάσει του οποίου οι τράπεζες χρεώνουν η μια την άλλη, ιδίως για βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις.

Στις 53,5 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, από 54 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες, ενώ πλέον εκτιμούν ότι  θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξουν την ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας.

Ανοδικά κινήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις εποχικές απώλειες θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 13.100 – η μεγαλύτερη πτώση για πρώτο τρίμηνο έτους από το 2005 – στα 5,44 εκατομμύρια.

Χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Ericsson το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα υψηλότερα λειτουργικά κόστη και οι μειωμένες δαπάνες από τους αμερικανούς διαχειριστές δικτύων επηρέασαν τα μεγέθη της σουηδικής εταιρείας.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο ανακοίνωσε πως, αν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έδωσαν ώθηση στα έσοδα, η κερδοφορία της δέχθηκε πλήγμα εν μέρει από τα κόστη αναδιάρθρωσης.