Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr συγκεντρώνει καθημερινά νέες απορίες αναγνωστών και δίνει τις απαντήσεις.

Γράφεται ότι η δυνατότητα των εργοδοτών να θέσουν σε αναστολή εργασίας τους εργαζομένους θα συνεχιστεί. Ποιες συμβάσεις εργαζομένων δεν αναστέλλονται;

Τα μέτρα πιθανότατα θα παραταθούν, αν και με διαφορετικά κριτήρια και προϋποθέσεις για τη χορήγηση των 800 ευρώ. Δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή: 

  • Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που εργάζονται τακτικώς και μονίμως με τηλεργασία, κατόπιν απόφασης του εργοδότη.
  • Προσωπικό που τελεί υπό πάσης φύσεως νόμιμες άδειες. Η επιχείρηση υποχρεούται στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων αυτών σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας, ενώ όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές ισχύουν οι προβλεπόμενες παρατάσεις καταβολής. Ειδικότερα, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια, εφαρμόζονται οι ανά περίπτωση διατάξεις για την καταβολή αποδοχών (π.χ. αποδοχές ασθενείας).

Κατ‘ εξαίρεση οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Η παρεχόμενη αυτή εργασία αμείβεται από τον εργοδότη αναλογικά (σε σχέση δηλ. με τη χρονική διάρκεια της εργασίας) με ση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του. 

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλλει τη διαφορά από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ μέχρι τον ονομαστικό του μισθό;

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης ή έχουν κλείσει με κρατική εντολή, δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν κάποια διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που θα λάβουν οι εργαζόμενοι και του ονομαστικού τους μισθού. Ο εργοδότης μπορεί ωστόσο να  το κάνει οικειοθελώς. 

Μπορεί ο εργοδότης μου να μετατρέψει τη σύμβαση εργασίας μου που είναι πλήρους απασχόλησης σε μερική;

Εάν υπάρξει συμφωνία των δύο μερών θα πρέπει να καταρτιστεί εγγράφως και να γνωστοποιηθεί εντός οκτώ ημερών από την κατάρτισή της στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας. Εάν δεν γίνει αυτό τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του μισθωτού.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει πως όταν η καταγγελία σύμβασης εργασίας (απόλυση) οφείλεται σε άρνηση του μισθωτού να αποδεχτεί την εργοδοτική πρόταση για μετατροπή της από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, η εν λόγω καταγγελία είναι άκυρη.

Έχω επιλέξει την ειδική ασφαλιστική κατηγορία, δικαιούμαι την μείωση του 25% στις εισφορές μου;

Ναι, είστε και εσείς δικαιούχος της έκπτωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εξοφλήσει τις προηγούμενες εισφορές. 

Μπορεί ο Covid19 να μεταδοθεί από τρόφιμα; 

Ο Covid-19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από το αναπνευστικό (πχ βήχας, φτέρνισμα, καταρροή). Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης μέσω των τροφίμων. Είναι όμως αναγκαίο το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι

  • πριν το μαγείρεμα ή την κατανάλωση φαγητού
  • μετά το βήχα, το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης
  • μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Είναι πιθανή η μετάδοση της νόσου με την επαφή με μολυσμένες από νέο κορωνοϊό Covid-19 επιφάνειες και στη συνέχεια άγγιγμα του στόματος, της μύτης ή των ματιών με τα χέρια, αν και αυτό δεν αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης.

Μπορεί ο Covid19 να μεταδοθεί από τη λήψη δεμάτων; 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ Με δεδομένο ότι ο SARS-Cov2 δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις επιφάνειες, είναι εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από προϊόντα ή πακέτα που έχουν ταξιδέψει για ημέρες ή εβδομάδες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι κορωνοϊοί μεταδίδονται κυρίως με σταγονίδια από το αναπνευστικό.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού SARS– CoV2 μέσω επαφής με εισαγόμενα από προσβεβλημένη περιοχή προϊόντα/πακέτα, ούτε έχουν αναφερθεί κρούσματα που σχετίζονται με τέτοιο τρόπο μετάδοσης.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ