Του Κώστα Ιωαννιδη
Από την αρχή του χρόνου με τη βοήθεια της στατιστικής ανάλυσης η στήλη είχε χωρίς πολιτική ανάλυση καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ξένοι θεσμικοί δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις εξελίξεις στη χώρα. Πέρασαν αρκετές εβδομάδες του Φεβρουαρίου ώστε να συνδέσουμε την πορεία των βασικών δεικτών με τις πολιτικές εξελίξεις όπως τις αντιλαμβάνονται οι επενδυτές του εξωτερικού κύρια.
Τότε διαπιστώσαμε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση του καθεστώτος του προγράμματος στήριξης για τη χώρα και όταν αρχικά προεξόφλησαν ρήξη με τους δανειστές, την πρώτη μετά την εκλογική αναμέτρηση εβδομάδα, έριξαν τον ΓΔ ως τις 710 μονάδες χονδρικά.
Μετά αισιοδόξησαν, πως θα υπάρξει στροφή της κυβέρνησης και ανέβασαν τις τιμές στοιχηματίζοντας για μια σύντομα κλεισμένη συμφωνία με τους εταίρους. Αλλά αυτά κράτησαν μέχρι να έρθει η υπογραφή της συμφωνίας για παράταση της παράτασης στο πρόγραμμα στήριξης που δεν ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Από τότε αυτό που μέτρησε στις αποφάσεις τους ήταν η εικόνα της σχέσης με τους δανειστές που την διαμόρφωναν οι δηλώσεις εγχώριων και ξένων ιθυνόντων.
Η διαπραγμάτευση έγινε κυρίαρχο θέμα και η εξέλιξή της απόκτησε σημασία σταδιακά επειδή ορθώς συνδέθηκε η λύση με την μείωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας από την έλλειψη εισροής κεφαλαίων ενώ οι υποχρεώσεις του κράτους τρέχουν. Η χθεσινή συνεδρίαση δεν όρισε τιμές πολύ χαμηλότερα από εκείνες που σημειώθηκαν στις 28 Ιανουαρίου αλλά η αγορά με αυτές εκδήλωσε τη διάθεση να συνεχίσει την προεξόφληση αρνητικών εξελίξεων και να οδηγήσει τους δείκτες στα χαμηλά του βίου τους στο ευρώ τα οποία δεν απέχουν πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα τρέχοντα επίπεδα αντιστοιχούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2012 ενώ οι κατώτερες τιμές ever σημειώθηκαν στις 6 του ίδιου μήνα.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 704, 74 μονάδες και δεν αποκλείεται σήμερα να εμφανιστεί μια ανοδική αντίδραση αν και είναι δύσκολο να αλλάξει η διάθεση των θεσμικών από τις δηλώσεις ΥΠΟΙΚ που έγιναν χθες και σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές είχαν στόχο να σταματήσουν τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο ευρώ. Σήμερα στα νομίσματα, το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,0720 δολάρια μετά από μια ασταθή πορεία στη διάρκεια της νύχτας που κινήθηκε μεταξύ στα 1,0660 ως και 1,0782 δολάρια. Το κοινό νόμισμα είχε πληγεί αυτή την εβδομάδα από τις ανησυχίες πως η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων στην Ελλάδα μπορεί να την αναγκάσει να χρεοκοπήσει. Το ευρώ βρέθηκε σε σχετική ανάπαυλα μετά την πληροφορία πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν καθόρισαν προθεσμία για την Αθήνα ώστε να καταλήξει με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά χθες οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους “θολώνουν” το κλίμα, ενώ παράλληλα οι ανησυχίες για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς επί του ελληνικού ζητήματος πέρασαν και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,47% στις 17.949,59 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,39% στις 5.014,10 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,15% στις 2.097,29 μονάδες
Στο ταμπλό, η DuPont κατέγραψε απώλειες 3%, καθώς ανακοίνωσε πτώση της κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο του 2015, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου. Επίσης, η διοίκηση ανέφερε ότι εάν συνεχιστεί η επίδραση του ισχυρότερου δολαρίου, τα αποτελέσματα του έτους θα επηρεαστούν περαιτέρω.
Επίσης, απώλειες 0,4% σημείωσε η Verizon, καθώς τα κέρδη της υποχώρησαν στα 4,34 δισ. δολάρια, ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή, το α’ τρίμηνο του 2015, από 5,99 δισ. δολάρια, ή 1,15 δολάρια, την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στο -1,1% έκλεισε η ΙΒΜ, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη 2,91 δολάρια ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο, κατά 11 σεντς υψηλότερα των εκτιμήσεων. Αντίθετα, τα έσοδα ήταν πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου, ενώ μειώθηκαν για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, η United Technologies ενισχύθηκε κατά 0,4%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αιφνίδια πτώση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών της Γερμανίας «επιβάρυνε» το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από τις εισηγμένες. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE+0,15% ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.063 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,40% κατέγραψε κέρδη 0,40% στις 11.940 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI+0,10% έκλεισε ανοδικά κατά 0,10% στις 5.193 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,55% στις 409,12 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να υπεραποδίδει με κέρδη 2%.
Στο ταμπλό η SAP σημείωσε κέρδη 2,5%, καθώς τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς επηρεάστηκαν θετικά από την πτώση του ευρώ. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 414 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κατά 5,4% έκλεισε και η Actelion, μετά την ανακοίνωση για αύξηση της κερδοφορίας κατά 25% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 159 εκατ. ελβετικά φράγκα, από 128 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Στο +6% βρέθηκε και η Publicis Groupe, καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα αποτελέσματα υποβοηθήθηκαν από την πτώση του ευρώ και την θετική επίδραση της εξαγοράς της Sapient.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης ZEW για τις οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανίαυποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Απρίλιο από 54,8 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014. Τα στοιχεία διέψευσαν τους οικονομολόγους, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση του δείκτη στις 55,5 μονάδες.
ΧΑ
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να τιμολογεί πλέον τον κίνδυνο “ατυχήματος” στο μέτωπο της κάλυψης των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές της, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται επικίνδυνα. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,33% στις 704,74 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 728,41 μονάδες και η χαμηλότερη στις 700,02. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 52,12% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 98,85 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 8,33 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Αν και τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαίοι βρίσκονται ακόμη μακρυά από μία συμφωνία. Άλλωστε, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στο προσεχές Eurogroup ενώ πλέον, όπως σημειώνουν πηγές του naftemporiki.gr, η διορία ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία είναι αυτή της 30ης Ιουνίου που τελειώνει το πρόγραμμα.
Στο μεταξύ οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση εντείνονται, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, να δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο που θα οδηγούσε σε μία κατάληξη άμεσα ενώ παρότρυνε την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.
Έτσι, η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα κλιμακώνονται στην εγχώρια αγορά, καθώς ο κίνδυνος ενός “ατυχήματος” δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί. Οι υποχρεώσεις της χώρας είναι αυξημένες τον Μάιο, με τα περιθώρια για μια συμφωνία, η οποία και θα φέρει μερική ή ολική εκταμίευση της δόσης, να στενεύουν επικίνδυνα.
Άλλωστε, το κλίμα επιδεινώθηκε από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν για τις δανειακές ανάγκες. Η αγορά έχει εξέλαβε την κίνηση της κυβέρνησης ως επιβεβαίωση της όξυνσης του ταμειακού προβλήματος του Δημοσίου.
Επίσης, αρνητικά επέδρασε το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τον περιορισμό της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες ενώ έχει ετοιμάσει πρόταση η οποία προβλέπει την αύξηση του haircut στα εχέγγυα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,67% (ΤτΕ).
Στα της συνεδρίασης τώρα, όλη την ημέρα ο ΓΔ κινήθηκε σε “κόκκινες” περιοχές για να κλείσει στο τέλος κοντά στο κατώτερό του. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό, ανήλθε σε 107 εκατ. ευρώ, με τα 104,85 εκατ. ευρώ εξ αυτών να κατευθύνονται στα 25 χαρτιά του FTSE, ήτοι σε ποσοστό 98% .
Ο FTSΕ25 ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες του στο -2,75% και στις 208,31 μονάδες με χαμηλό του τις 206,50 μονάδες (-3,59%). Μόλις δύο τίτλοι του έκλεισαν θετικά, οι Alpha Bank ΑΛΦΑ+3,81% (+3,81% στα 0,2180 ευρώ με τζίρο 9,12 εκατ. ευρώ) και ΕΕΕ (+1,08% με τζίρο 2,02 εκατ.), ενώ σταθερές έμειναν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 3,6500 ευρώ, και ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 1,3500, αν και ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε μέχρι το -9,63%.
Με τις μεγαλύτερες των απωλειών, από τις 21 πτωτικές, η μετοχή της Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-12,88% στο -12,88% και στα 1,4200 ευρώ%, της ΔΕΗ ΔΕΗ-11,34% (-11,34% στα 4,30 ευρώ), της ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ-10,56% (-10,56% στα 4,15 ευρώ). Ακολούθησαν οι Πειραιώς (-9,48% στα 0,2100 με νέο ιστορικό χαμηλό ενδοσυνεδριακά στα 0,1960 ευρώ), Εθνική (-15,52%), MIG (-6,72%), Aegean (-6,60%), ΕΧΑΕΕΧΑΕ-5,91% (-5,91%).
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πολύ πιο πάνω από το χαμηλό του (-8,19%), συγκεκριμένα στο -3,76% και στις 442,19 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,47%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας (-10,08%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+1,55%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 37 κινήθηκαν ανοδικά, 87 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Διατηρείται η ισχύς της εκτίμησης του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec:
«Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη επιδεινώθηκαν επικίνδυνα, απειλώντας πλέον να σπάσουν την συσσώρευση τιμών και να κινηθούν προς νεότερα φετινά χαμηλά. Ακόμα, το τελευταίο “οχυρό” των 723 μονάδων δεν έχει πέσει. Ωστόσο, η απόσταση ασφαλείας έχει μειωθεί αισθητά, κάνοντας ιδιαίτερα ευαίσθητη την διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα.
Η απώλεια του σημείου εκκίνησης της προηγούμενου ανοδικής αντίδρασης, θα αυξήσει τις πιθανότητες για την διολίσθηση προς τις 660 μονάδες. Αναμενόμενα ο MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης στο ημερήσιο διάγραμμα, ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν ακόμα εισέλθει στις υποτιμημένες ζώνες τιμών εμφανίζοντας μικρές ανοδικές αποκλίσεις.
Η ανάλωση χρόνου έχει μειώσει το σημείο στροφής της τάσης κατεβάζοντας το όριο στις 790 μονάδες. Αν και η τάση έχει ανακτήσει την δυναμική από την πτωτική ορμή της τρέχουσας εβδομάδας, ακόμα δεν έχει δοθεί το σύνθημα ακύρωσης του σεναρίου της ανοδικής αντίδρασης έστω και οριακά.
Θα μεταβάλλουμε άποψη μόνο σε διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 720 μονάδες καθώς οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών αφήνουν ένα περιθώριο ερμηνείας “θορύβου” στις συναλλαγές της Παρασκευής».
Η στήλη στα παραπάνω έχει να προσθέσει ότι τα χαμηλά του Ιανουαρίου (708,61 μονάδες) παραβιάστηκαν πτωτικά και πλέον αν δεν υπάρξει αντίδραση σήμερα οι πιθανότητες είναι η στήριξη να βρεθεί στα ελάχιστα βίου των βασικών δεικτών που σημειώθηκαν στις 5 /6 /2012. Ενδιάμεσα για τον ΓΔ υπάρχει η στήριξη στις 635 μονάδες αλλά καλό είναι να έχουμε υπόψη τη ζώνη μεταξύ των 660 και 630 μονάδων.
Σήμερα
Οι Ιαπωνικές μετοχές τινάχθηκαν σε ένα υψηλό 15 ετών σήμερα Τετάρτη, από αγοραστικό ενδιαφέρον στηριγμένο στις θετικές προσδοκίες επί των εταιρικών κερδών που εμφανίζουν βελτίωση, ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε μετά την είδηση πως έληξε την στρατιωτική εκστρατεία της στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία, γεγονός που προκάλεσε άμβλυνση των εντάσεων στην πλούσια σε ενέργεια περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας με άνοδο 1,1% οδηγήθηκε σε υψηλό που δεν έχουμε δει από τον Απρίλιο του 2000, με τους ξένους επενδυτές να αγοράζουν με βάση τις ελπίδες περί ενίσχυσης της ανάκαμψης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και την αύξηση των εταιρικών κερδών.
Σε μια μικτή συνεδρίαση για την περιοχή της Νότιας Κορέας ο Kospi είχε άνοδο 0,5% και οι μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ ανέβηκαν επίσης. Οι μετοχές της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας υποχώρησαν. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν επίπεδος.
Οι Ασιατικές μετοχές έχουν βρει υποστήριξη από τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης για να τονώσει το δανεισμό και να καταπολεμήσουν την επιβράδυνση της οικονομίας. Την Κυριακή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει το συντελεστή των υποχρεωτικών αποθεματικών για τους δανειστές της χώρας στη δεύτερη μείωση σε δύο μήνες.
Στα νομίσματα, το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,0720 δολάρια μετά από μια ασταθή πορεία στη διάρκεια της νύχτας που κινήθηκε μεταξύ στα 1,0660 ως και 1,0782 δολάρια.
Το κοινό νόμισμα είχε πληγεί αυτή την εβδομάδα από τις ανησυχίες πως η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων στην Ελλάδα μπορεί να την αναγκάσει να χρεοκοπήσει. Το ευρώ βρέθηκε σε σχετική ανάπαυλα μετά την πληροφορία πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν καθόρισαν προθεσμία για την Αθήνα ώστε να καταλήξει με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης την Τρίτη αναφέρθηκε στα σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της για να βοηθήσει το ευρώ, αν και η αγορά παρέμεινε επιφυλακτική. «Η πιθανότητα ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική πρόοδος εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αδύναμη, ιδίως δεδομένου ότι οι Γερμανοί αρνούνται να απελευθερώσει επιπλέον κεφάλαια διάσωσης χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα». Δήλωνε η Kathy Lien Διευθύνων Σύμβουλος της στρατηγικής επί της αγοράς νομισμάτων για την BK Asset Management, σε μια αναφορά προς τους πελάτες .
Το δολάριο παρέμεινε σταθερό στα 119,70 γιεν, μετά την άνοδο 0,4% στη διάρκεια της νύχτας. Το δολάριο Αυστραλίας αυξήθηκε 0,6% στα 0,7758 δολάρια ΗΠΑ μετά από τρεις συνεχόμενες μέρες απωλειών.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα τερμάτιζε την στρατιωτική της επέμβαση διάρκειας τριών εβδομάδων εναντίον των Houthi στην Υεμένη που είναι αντάρτες σύμμαχοι του Ιράν γεγονός που αναμένεται να χαλαρώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το μπρεντ ήταν κάτω 0,7% στα 61,65 δολάρια το βαρέλι μετά από βουτιά περισσότερο από 2% στη διάρκεια της νύχτας.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Η συγκέντρωση διαθεσίμων ύψους 1,2 δισ ευρώ περίπου, από 1.500 Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της λιγοστής ρευστότητας που είναι πλέον διαθέσιμη στην Οικονομία, στο βωμό της εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου. Επιπλέον, με τα κεφάλαια αυτά διασφαλίζεται η καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι της Χώρας είναι “defacto” δύο ταχυτήτων: εκείνοι του Δημόσιου Τομέα για τους οποίους δεν είναι επιτρεπτή ούτε η απόλυση, ούτε η καθυστέρηση της καταβολής των αποδοχών τους και εκείνοι του Ιδιωτικού Τομέα για τους οποίους είναι ανεκτό να συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη “στρατιά” των ανέργων και να αμείβονται με ευτελισμένες αμοιβές που συχνά καταβάλλονται ετεροχρονισμένα ή και καθόλου.
Έτσι, στο Χρηματιστήριο υπήρξε η αφορμή για ένα ακόμη “sell-off” με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τραπεζικό κλάδο αλλά και άλλες Δεικτοβαρείς εταιρείες, στις οποίες έχουν θέσεις οι επενδυτές εξωτερικού, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Δανειστές της αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και τη χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Η πιθανότητα επομένως πιστωτικού γεγονότος λόγω της αδυναμίας εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Χώρας, αυξάνεται καθώς μόνον οι καταβολές προς το ΔΝΤ για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου ανέρχονται σε 2,3 δισ ευρώ, ενώ είναι αδύνατο πλέον να εκταμιευθούν κεφάλαια προς τη Χώρα πριν το Eurogroup της 11/5. Παράλληλα, η κλιμάκωση του “countryrisk” αποτυπώνεται στα στρατοσφαιρικά επιτόκια των 3ετών (κοντά στο 30%) και των 10 ετών ομολόγων (13,6%), ενώ την ίδια ώρα άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες αντλούν κεφάλαια από τις Αγορές ακόμη και με αρνητικά επιτόκια (η Ισπανία ανάμεσά τους).
Επιπλέον, οι Κεντρικές Τράπεζες των Βαλκανικών Χωρών ζητούν από τις θυγατρικές των Ελληνικών Τραπεζών στις Χώρες τους να απαλλαγούν από Ελληνικούς τίτλους και καταθέσεις στις μητρικές Τράπεζες, καθώς επιθυμούν να “στεγανοποιήσουν” το ενεργητικό τους από το κλιμακούμενο “Ελληνικό ρίσκο” λόγω της αυξανόμενης “τοξικότητας” των Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Ταυτόχρονα, η αναφορά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη σε ενδεχόμενες εκλογές, στο βαθμό που η Κυβέρνηση αρνηθεί να παραβιάσει τις “κόκκινες γραμμές” της, εισάγει εκ νέου και τον πολιτικό κίνδυνο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη “νεφοσκεπές” επενδυτικό περιβάλλον που συντηρεί την απόλυτη αποστροφή για τοποθετήσεις, ακόμη και στις ποιοτικότερες Ελληνικές μετοχές.
Τα δεδομένα αυτά κρυσταλλώνονται στη διαμόρφωση του αίσθηματος απόλυτης αβεβαιότητας και μέγιστου φόβου για το μέλλον για όλους τους πολίτες, δεδομένα που θα μπορούσαν να αποκρυπτογραφηθούν και σαν μεγάλη ευκαιρία για επενδυτές που θεωρούν ότι η συνταγή του Warren Buffett και οι παρακαταθήκες του Costolany είναι χρήσιμες ως επενδυτικός οδηγός.
Για όσους βέβαια διαθέτουν πολύχρονη υπομονή για να δικαιωθούν στο μέλλον, αφού η πλαγιοκαθοδική κίνηση με ορατή τη διάσπαση των 700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είναι το πιθανότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχίζει να είναι ουραγός στην παγκόσμια λίστα αποδόσεων.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η δύναμη των μετοχών της Βόρειας Ασίας κινεί τα χρηματιστήρια ψηλότερα
Η άνοδος των μετοχών της Βόρειας Ασίας αποσιώπησε τις ανησυχίες από την ελληνική κρίση καθώς κινήθηκαν έντονα ψηλότερα παρά το γεγονός του επίπεδου σχεδόν κλεισίματος των δεικτών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα αυξάνεται η οικονομική πίεση εξαιτίας των κινδύνων που προκύπτουν από την μη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι μετοχές στην Ελλάδα υποχώρησαν 3% χθες ενώ οι αποδόσεις των 5ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν φθάνοντας στο 20%. Εν μέσω αυξανόμενων δημοσιονομικών πιέσεων, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom, την Τρίτη, αυξάνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για πιθανή συμφωνία επί του αγωγού που θα επιτρέψει τη μεταφορά του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας (Reuters, New York Times).
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Καμία απόφαση για την Ελλάδα δεν πρόκειται να ληφθεί την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Εurogroup στη Ρίγα, η οποία θα περιοριστεί σε μια απλή ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος αναγνώρισε μεν ότι τις τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί μια επιτάχυνση της διαδικασίας από ελληνικής πλευράς, ωστόσο, όπως είπε, είμαστε ακόμη μακριά από μια συμφωνία.
Λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα στην «Ομάδα των Βρυξελλών» και τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες, στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει νέα συνάντηση αύριο το πρωί, πριν από τη σύνοδο του Euro Working Group.
Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,67% έδωσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση της επένδυσης του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΠΕΝ, έργο της ίδιας ομάδας θα είναι ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος και ενός οδικού χάρτη που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.
Ανέφικτος είναι πλέον ο στόχος συνολικών χρηματοδοτήσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις 10 δισ. ευρώ για το 2015, όπως αρχικά είχαν αξιολογήσει οι τράπεζες, σύμφωνα με συγκλίνουσες τραπεζικές εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν την Τρίτη στο τραπεζικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη των συστημικών τραπεζών εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη καθώς θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν εξετάζουν και δεν εργάζονται σε κανένα άλλο εναλλακτικό σενάριο (όπως έξοδο από ευρώ κλπ).
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αλλά αυτό ίσως να μην συμβεί έως το επικείμενο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικαλούμενος, μετά το τέλος της ομιλίας του σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, σημεία σύγκλισης των εμπλεκόμενων πλευρών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία», ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. «Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη» ανέφερε.
«Διορία» στην Ελλάδα έως τα τέλη Ιουνίου δίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. «Το πρόγραμμα επεκτάθηκε δύο φορές. Η τελευταία επέκτασή διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου. Μία λύση θα πρέπει, λοιπόν να βρεθεί έως τις 30 Ιουνίου, εάν η Ελλάδα θέλει τα χρήματα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Η αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται στις Συνθήκες επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΚώστα Χρυσόγονου.
Την Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει η ΟΤΕ ΟΤΕ-4,73% Α.Ε. τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2015. Η διοίκηση του ΟΤΕ θα διοργανώσει τηλε-συνδιάσκεψη στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) την ίδια ημέρα για να συζητήσει τα αποτελέσματα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Απρόσμενη επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικών αναλυτών και θεσμικών επενδυτών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο δείκτης ZEW για τις οικονομικές προσδοκίες υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Απρίλιο από 54,8 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014. Τα στοιχεία διέψευσαν τους οικονομολόγους, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση του δείκτη στις 55,5 μονάδες.
Την εκτίμηση ότι η ρωσική οικονομία πιθανόν να συρρικνώθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω των πιέσεων που έχουν επιφέρει οι κυρώσεις και των χαμηλών τιμών πετρελαίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, θα είναι η πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας από το 2009.
Καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανακοίνωσε η Morgan Stanley. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 60% στα 2,31 δισ. δολάρια ή 1,18 δολάρια ανά μετοχή, ενώ εξαιρουμένων έκτακτων στοιχείων διαμορφώθηκαν σε 1,14 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των 85 σεντς ανά μετοχή. Τα καθαρά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 10,3% στα 9,78 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων ότι θα κινηθούν κοντά στα 9,1 δισ. δολάρια.
Υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη εμφάνισε η Verizon Communications το πρώτο τρίμηνο, με τις μετοχές της να κινούνται ανοδικά στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη ύψους 4,34 δισ. δολαρίων ή 1,02 δολ. ανά μετοχή, έναντι κερδών 5,99 δισ. δολ. ή 1,15 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.