Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζουν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη νέα «βουτιά» στις κινεζικές αγορές να ασκεί πιέσεις και να υπονομεύει το θετικό κλίμα που έχει διαφανεί, εν όψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.03), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,24% στις 587,37 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,32% στις 167,83 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,84 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 21 μετοχές, πτωτικά 11, ενώ 13 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης κινείται ανοδικά κατά 1,01% στις 39,14 μονάδες, με το σύνολο των μετοχών να καταγράφει άνοδο. Ενδεικτικά, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,80% , της Εθνικής κατά 1,05% , της Alpha Bank κατά 1% και της Eurobank κατά 0,42%.
Στο Ταμπλό, ξεχωρίζει η άνοδος της ΔΕΗ (3%), ενώ κέρδη 1% σημειώνουν οι μετοχές των Τιτάνα, ΟΛΠ και Viohalco. Στον αντίποδα, απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (2%), Jumpo (1,50%) και ΕΥΔΑΠ (0,80%).
Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη τύπου και σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».
Η Γερμανία προτίθεται να προσφέρει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εν όψει της συνάντησης των δύο υπουργών Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Ευκλείδη Τσακαλώτου, την προσεχή Τετάρτη, στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Τσακαλώτος επιθυμεί να αποδεχθεί μια προσφορά που είχε κάνει ο Σόιμπλε στους Έλληνες εδώ και αρκετά χρόνια.
Οδηγίες για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο παρέχει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η οποία απεστάλη σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς προς άμεση εφαρμογή στους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Με το νέο μισθολόγιο αποσυνδέεται το βαθμολογικό από το μισθολογικό καθεστώς του υπαλλήλου, ενώ η μισθολογική κατάταξη πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής των υπαλλήλων. Ειδικότερα, προβλέπονται 13 κλιμάκια για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής (ΥΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) και 19 για τους υπαλλήλους τεχνολογικής (ΤΕ) και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).