Skip to main content

ΑΚΥΡΟ

Από την έντυπη έκδοση

Με εκτόξευση των καθαρών κερδών περισσότερο από 70% μπήκε το 2018 για την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως έκανε γνωστό ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2018, σε μια ημέρα που η ανταγωνίστρια τεχνολογική εταιρεία, το Facebook, δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τη μυστική λίστα με τους κανονισμούς για την επιτήρηση των αναρτήσεων των χρηστών όσον αφορά το περιεχόμενό τους. 

Η μεγάλη αυτή αύξηση στα καθαρά κέρδη της Alphabet οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο των διαφημιστικών εσόδων, κυρίως προερχόμενων από την Google, σε έναν τομέα, αυτόν της ψηφιακής διαφήμισης, που μαζί με το Facebook κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο (το 2017 τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook ανήλθαν στα 40 δισ. δολ.). Σε απόλυτα νούμερα η Alphabet το α’ τρίμηνο του 2018 είχε καθαρά κέρδη 9,4 δισ. δολ. ήτοι 13,33 δολ. ανά μετοχή (οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 9,28 δολ. ανά μετοχή), έναντι 5,43 δισ. δολ. ή 7,73 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Τα έσοδα αυξήθηκαν 28,8%, στα 31,15 δισ. δολ. (οι αναλυτές έκαναν λόγο για 24,26 δισ. δολ.), έναντι 24,75 δισ. δολ. πέρυσι. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων ο CEO της Alphabet Σαντάρ Πιτσάι εμφανίστηκε υπέρ το δέον αισιόδοξος όσον αφορά την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που θα εφαρμόσει η Ε.Ε. από τις 25 Μαΐου, υποστηρίζοντας πως δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο την εταιρεία και τα έσοδά της. 

Από την άλλη, το Facebook, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω του σκανδάλου της παράνομης χρήσης των δεδομένων των χρηστών του από την Cambridge Analytica, δημοσιοποίησε τον κατάλογο αναφορικά με το τι επιτρέπει στις αναρτήσεις σε θέματα όπως η χρήση ναρκωτικών, η εργασία στη βιομηχανία του σεξ, ο εκφοβισμός, η ρητορική μίσους και η υποκίνηση βίας. Αυτό το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του κοινωνικού μέσου δικτύωσης, όπως δήλωσε η Μόνικα Μπίκερτ, αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook. Το Facebook έχει δεχτεί έντονη κριτική από κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, διότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει τη ρητορική του μίσους, τη θρησκευτική βία, την προώθηση της τρομοκρατίας και την προβολή ενεργειών όπως οι ανθρωποκτονίες και οι αυτοκτονίες. Η μυστική αυτή λίστα -περίπου 8.000 λέξεων- με τους κανονισμούς αφορά μια μεγάλη κατηγορία από λέξεις και φράσεις μέχρι φωτογραφίες και εικόνες που το Facebook κάποιες φορές λογοκρίνει, με λεπτομερείς πληροφορίες για την κάθε κατηγορία.

Το Facebook έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπει στους χρήστες την αγοραπωλησία φαρμάκων που απαιτούν συνταγογράφηση, μαριχουάνας και όπλων, όμως η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει λεπτομερώς ποιες συνομιλίες με αντικείμενο τα παραπάνω επιτρέπονται.