Skip to main content

«Χρυσωρυχείο» για τις τράπεζες το trading νομισμάτων από αναδυόμενες

Μπορεί η κατρακύλα της λίρας να «καίει» τον πρόεδρο Ερντογάν, αποδεικνύεται όμως ένα από τα στοιχήματα «χρυσωρυχείο» για τις επενδυτικές τράπεζες, που κερδίζουν πλέον περισσότερα από τις συναλλαγές σε νομίσματα αναδυομένων αγορών παρά από τα νομίσματα των δέκα περισσότερο ανεπτυγμένων οικονομιών(G10).

Η έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν ορισμένα νομίσματα, όπως η τουρκική λίρα, έρχεται σε αντίθεση με την «ηρεμία» που χαρακτηρίζει το δολάριο, το ευρώ ή το γιέν.

Η απογοητευτική κερδοφορία που εμφάνισαν τα τμήματα trading τω μεγάλων επενδυτικών τραπεζών όπως η Goldman Sachs είναι ενδεικτική της επιβράδυνσης των εσόδων από συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και τα έσοδα από συναλλαγές στην αγορά ξένου συναλλάγματος.

Η επιβράδυνση είναι πιο έντονη μεταξύ των νομισμάτων από τις χώρες του G10: δολάρια ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας, ευρώ, γιέν, ελβετικό φράγκο, στερλίνα και κορόνες Σουηδίας και Νορβηγίας.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Coalition για λογαριασμό του Reuters, δείχνουν ότι οι 12 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες είχαν το 2018 έσοδα 8,4 δισ. δολαρίων από συναλλαγές σε νομίσματα αναδυομένων αγορών, έναντι εσόδων 7,9 δισ. δολαρίων από τα νομίσματα του G10.

Tα ιστορικά στοιχεία της Coalition φθάνουν μόνο έως το 2010, αλλά ο επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων, Τζορτζ Κούτσνετσοφ, επισημαίνει ότι παραδοσιακά τα έσοδα από αναδυόμενα νομίσματα ήταν κατώτερα από τα έσοδα που αποφέρει το trading των σημαντικότερων ισοτιμιών.

Και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνουν ότι και φέτος οι αναδυόμενες αγορές υπερβαίνουν σε επιδόσεις τα νομίσματα των χωρών του G10. Τα έσοδα από συναλλαγές νομισμάτων από ανεπτυγμένες χώρες είναι κάτω σχεδόν 10%, παρατηρεί ο κ. Κουτσνέτσοφ.

Τα συναλλαγματικά έσοδα από αναδυόμενες αγορές ήταν το 2018 τα τρίτα υψηλότερα τουλάχιστον από το 2010, βάσει των στοιχείων της Coalition, ενώ τα έσοδα από νομίσματα του G10 τα δεύτερα χειρότερα.

Γενικότερα, τα έσοδα από συναλλαγές ξένου συναλλάγματος ξεπέρασαν το 2018 τα 16,3 δισ. δολάρια.