Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: Οι προσδοκίες και η… κρυφή ανησυχία των αγορών

Του Γεράσιμου Χιόνη
[email protected]

Το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής προσέφερε στους επενδυτές μία βαθιά ανάσα ανακούφισης, καθώς αφενός επικράτησε η πλέον φιλική προς την αγορά υποψηφιότητα -αυτή του Εμανουέλ Μακρόν- αφετέρου αποφεύχθηκε η σημαντική ενίσχυση των αντι-ευρωπαϊκών υποψηφιοτήτων και κυρίως αυτή της Μαρίν Λεπέν.

Η τελική έκβαση του α’ γύρου πυροδότησε ένα κύμα ευφορίας στις διεθνείς αγορές, το οποίο αντικατοπτρίστηκε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στην αγορά ομολόγων, καθώς και στην πορεία του κοινού νομίσματος.

Τη Δευτέρα, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών (5.268 μονάδες), καταγράφοντας «άλμα» άνω του 4%. Σε παρεμφερή επίπεδα διαμορφώθηκε η άνοδος για τον ιταλικό FTSE MIB (+4,77%), τον γερμανικό DAX (+3,37%) και τον ισπανικό IBEX 35 (+3,76%).

To εορταστικό κλίμα αποτυπώθηκε, όπως προαναφέρθηκε και στις αγορές ομολόγων, με τις πιέσεις στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων να αποκλιμακώνονται σημαντικά. Πτωτική τροχιά διέγραψαν και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ευάλωτα στις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις.

Το ευρώ, από την πλευρά του, κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς κατέγραψε αύξηση κατά 1,1% έναντι του δολαρίου και κατά 1,3% έναντι της στερλίνας.

Η θετική αντίδραση των διεθνών αγορών, κατά πολλούς, ήταν αναμενόμενη, αφού -όπως παραδέχεται η BMO Global Asset Management– «η έκταση της ανοδικής πορείας καταδεικνύει το πόσο νευρικές και πόσο ανήσυχες ήταν οι αγορές». «Ο εφιάλτης έχει αποφευχθεί» τονίζει από την πλευρά της, η ETX Capital, ενώ η Credit Suisse χαρακτηρίζει τον Μακρόν ως την «καλύτερη επιλογή τόσο για τη γαλλική οικονομία, όσο και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

H Citigroup, ταυτόχρονα, εκτιμά ότι ο μεγάλος κερδισμένος του α’ γύρου θα είναι ο τραπεζικός κλάδος -και δη, ο γαλλικός- καθώς ο μειωμένος πολιτικός κίνδυνος και η υποχώρηση των spreads παρέχουν ένα περιθώριο ανόδου της τάξης του 10%.

Με το βλέμμα στον β’ γύρο

Το ενδιαφέρον των αναλυτών πλέον, στρέφεται στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου, όταν ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Δεδομένης της στήριξης των υπόλοιπων υποψηφίων, αλλά και του συνόλου της γαλλικής πολιτικής σκηνής προς τον Μακρόν, η εκλογή του ως τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποτιμάται ως σχεδόν βέβαιη.

«Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι φιλο-ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα στηρίξουν τον Μακρόν, προκειμένου να αποφευχθεί μία προεδρία της Λεπέν» τονίζει χαρακτηριστικά, η Rabobank, σε πρόσφατη ανάλυσή της.

Η πορεία του ευρώ

Χάρη στην επικράτηση του ανεξάρτητου υποψηφίου στον α’ γύρο αλλά και τις προσδοκίες περί άνετης νίκης του στον β’ γύρο, η ETX Capital θεωρεί ότι το σενάριο εφιάλτης για το ευρώ -δηλαδή αυτό της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και τη διάλυση της τελευταίας- έχει εξαλειφθεί. «Δεν θα υπάρξει sell-off στις μετοχές ή στο ευρώ, όπως πιθανώς θα είχε συμβεί αν στον β’ γύρο βρίσκονταν ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν και η Μαρίν Λεπέν» σπεύδει να συμπληρώσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Bank of America Merrill Lynch, η οποία προβλέπει ότι η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση των εισροών κεφαλαίων προς την Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, η Citigroup αναμένει την αξιοσημείωτη ανάκαμψη των ροών χρήματος και τον «απεγκλωβισμό» των επενδυτών από τα ασφαλή «καταφύγια», όπως ο χρυσός και το ιαπωνικό γεν.

Ανοδικά οι μετοχές

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, όπως διαμορφώνονται μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, έχουν σημαίνοντα αντίκτυπο και στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μεταξύ άλλων, η State Street Global Advisors προσδοκά ότι «ενδεχόμενη ήττα της Λεπέν στον β’ γύρο θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται η εκδήλωση νέων κινδύνων».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Makor Capital Markets εκτιμά ότι η σημαντική υπαναχώρηση του κινδύνου περί «Fr-exit», ως απόρροια της εκλογικής νίκης του Μακρόν, θα συνεπάγεται αξιοσημείωτα κέρδη τόσο για τις τιμές των ομολόγων, όσο και για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Εξίσου θετική είναι και η τοποθέτηση της Nomura Holdings, η οποία θεωρεί πως «ενδεχόμενη επικράτηση του κεντρώου υποψηφίου θα εξαλείψει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και θα παράσχει ώθηση στα ευρωπαϊκά assets».

Από την πλευρά της, η Natixis «βλέπει» ένα περιθώριο ανόδου της τάξης του 3% – 4% για τις ευρωπαϊκές μετοχές -και ειδικότερα για τις γαλλικές- χαρακτηρίζοντας ως μεγάλους κερδισμένους τους κλάδους των ασφαλειών, των τραπεζών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του real estate.

Οι ανησυχίες

Στον αντίποδα, ωστόσο, η εμπειρία των αγορών κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit αλλά και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, «ψαλιδίζει» ως ένα βαθμό την αισιοδοξία των αναλυτών. «Κανείς δεν πρέπει να λάβει τίποτα ως δεδομένο, εν όψει της 7ης Μαΐου» σπεύδει να επισημάνει η Rabobank.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ETX Capital προειδοποιεί ότι «οι μεγάλοι κίνδυνοι, οι οποίοι αφορούν τον κίνδυνο του Fr-exit και της διάλυσης της Ευρωζώνης, έχουν περιοριστεί σημαντικά, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί». «Οποιαδήποτε μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Λε Πεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα, το οποίο θα αποτυπωθεί και στις αγορές» υποστηρίζει παράλληλα, η BlackRock, σε πρόσφατο σημείωμά της.

Η Commerzbank, τέλος, η οποία επίσης δεν συμμερίζεται τις παραπάνω αισιόδοξες εκτιμήσεις, εφιστά την προσοχή, καθώς «ακόμη και στο ενδεχόμενο της εκλογικής επικράτησης του Μακρόν, θα υπάρξει μία σειρά πολιτικών γεγονότων -βρετανικές, γερμανικές και ενδεχομένως, ιταλικές εκλογές- οι οποίες θα διατηρήσουν τις αγορές σε επιφυλακή».