Skip to main content

Toυρκία: Άνοιξε ο δρόμος για εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων

Η Τουρκία έδωσε την έγκριση στο κρατικό επενδυτικό ταμείο να εξαγοράσει ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο κατάρρευσης, σε μία προσπάθεια να απαλύνει τις οικονομικές πληγές που ανοίγει η πανδημία.

Η βουλή της χώρας ψήφισε σήμερα, Πέμπτη, υπέρ της δυνατότητας του TVF, όπως είναι γνωστό από τα αρχικά του το κρατικό επενδυτικό ταμείο, για ενέσεις ρευστότητας ή και εξαγορά πλειοψηφικών μετοχικών μεριδίων σε επιχειρήσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.

Η νομοθεσία ανοίγει το δρόμο για μία τεράστια μεταστροφή στην έως τώρα πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, που βλέπει ότι δεκάδες ιδωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αυτές θα μπορούσαν να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει η κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερα και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για διάσωση επιχειρήσεων- σε μία σαφή απόκλιση από τη δημοσιονομική στρατηγική που είχε χαράξει και ακολουθούσε τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: Bloomberg