Skip to main content

ΔΝΤ: Tο βαρίδι του χρέους μεγαλύτερο σήμερα από την εποχή της παγκόσμιας κρίσης

Το χρέος απασχολεί έντονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ελληνικό και την προοπτική των μέτρων ελάφρυνσής του. Ο διεθνής οργανισμός στην τελευταία έκθεσή του πέραν των ελληνικών αναφορών συμπεριέλαβε μία αυστηρή προειδοποίηση προς την παγκόσμια κοινότητα και τις κυβερνήσεις μικρών και μεγάλων οικονομιών: λάβετε τώρα μέτρα για τον περιορισμό της υπερχρέωσης. 

Ο κόσμος είναι σήμερα πιο χρεωμένος από ό,τι την περίοδο 2009-08, κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και τότε υπήρχε καλή δικαιολογία. Καθώς οι οικονομίες βυθίζονταν σε ύφεση, οι κυβερνήσεις προωθούσαν σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης πολλών δισεκατομμυρίων. Σε αυτά προστίθενταν βεβαίως οι ενέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να αποφευχθεί η κατάρρευση μεγάλων παιχτών. 

Σήμερα το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι 164 τρισ. δολάρια ή 225% του ΑΕΠ, δηλαδή 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το 2009. Το ήμισυ εκ των 164 τρισ. είναι χρέος τριών οικονομιών: των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Το χρέος της τελευταίας γιγαντώθηκε από 1,7 τρισ. δολάρια το 2001 σε 25,5 τρισ. δολάρια το 2016. Η Κίνα ευθύνεται την τελευταία δεκαετία για τα 2/3 της αύξησης του χρέους του ιδιωτικού τομέα. 

Πριν από λίγο καιρό ανάλογο καμπανάκι για το χρέος είχε χτυπήσει και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (IIF), επισημαίνοντας ότι η υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανησυχεί περισσότερο και από εκείνη των κυβερνήσεων. 

naftemporiki.gr