Skip to main content

Ανεργία και έλλειμμα ρίχνουν την τουρκική λίρα

Στις «συμπληγάδες» της ανεργίας και της διόγκωσης του ελλείμματος εγκλωβίσθηκε η λίρα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σφίγγει τον κλοιό γύρω από το τουρκικό νόμισμα.

Με την τουρκική αγορά εργασίας να «αιμορραγεί», χάνοντας περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα μήνα, και τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό να μεγαλώνει, η λίρα υποχώρησε στις 51,82 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα πεντέμισι μηνών. Από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 9% της αξίας του.

Το πρώτο χτύπημα ήλθε από τα στοιχεία για την ανεργία, που εκτοξεύθηκε σε υψηλά σχεδόν 10ετίας την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, στο 14,7%. Οι ανησυχίες για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας -που έχει εισέλθει σε ύφεση, για δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία- φούντωσαν, καθώς ο τουρκικός προϋπολογισμός εμφάνισε έλλειμμα 24,5 δισ. λιρών(4,24 δισ. δολάρια) τον Μάρτιο, αυξημένο σε σύγκριση με το έλλειμμα 16,8 δισ. λιρών ένα μήνα πριν.

Το τουρκικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε μια ένδειξη ότι η υποτίμηση σχεδόν 30% της λίρας το 2018 οδήγησε την οικονομία στην ύφεση.