Skip to main content

Γ. Καββαθάς: Φοβικός ο τρόπος που επιχειρήθηκε η επίλυση θεμελιακών προβλημάτων στην Ε.Ε.

Φοβικό και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η επίλυση θεμελιακών διαρθρωτικών προβλημάτων στην περιφέρεια της Ευρώπης στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Στην ομιλία του στην δημόσια ακρόαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στη Ρόδο με θέμα «Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της Ε.Ε. υπέρ των ΜΜΕ» τόνισε ότι η αναβάθμιση του ρόλου των ΜΜΕ στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι αποτελεί έναν θεμελιακό διακηρυγμένο στόχο της Ευρώπης, αλλά δεν επαρκεί για τη δημιουργία ενός βιώσιμου διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου.

Παγιώνεται η εικόνα επιδείνωσης των βασικών οικονομικών δεικτών στις χώρες του Νότου

Έκανε λόγο για παγίωση, από το 2008 έως σήμερα, της εικόνας επιδείνωσης των βασικών οικονομικών δεικτών στις χώρες του Νότου, ενώ αντίστοιχα θετικές είναι οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των χωρών του Βορρά.

Διερωτήθηκε αν τελικά η Ε.Ε. θα καταφέρει να βελτιώσει τις οικονομικές δομές οδεύοντας σε μια οικονομία υψηλής εξειδίκευσης ή θα προχωρήσει σε μια συντεταγμένη διαίρεση Βορρά- Νότου, όπου ο Νότος θα προσφέρει χαμηλά μεροκάματα και αγαθά χαμηλής παραγωγικότητας και ειδίκευσης χωρίς πρότυπα ποιότητας και ο Βορράς θα κάνει τον επενδυτικό σχεδιασμό αγνοώντας για τις κοινωνικές και περιφερειακές συνέπειες.

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι και η ίδια η Ευρώπη έχει αναπτύξει ανισόρροπα τις πολιτικές στο εσωτερικό της έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι αναγκαίες αντίρροπες συνθήκες. Διατυμπανίζει την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ως ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά οι περισσότερες φοροελαφρύνσεις και χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων αφορούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα με την πρώτη ευκαιρία αποσύρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό» συνέχισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Αδιαφορία ή αγνοια των περιφερειακών ιδιαιτεροτήτων

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια άργησε, αλλά έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τις φυσικές και προκλητές ανισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί, και τουλάχιστον έχει αντιδράσει συντεταγμένα με θεσμικές και διαχειριστικές παρεμβάσεις, όμως οι πολιτικές πρέπει να γίνουν περισσότερο δομημένες», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Αναφέρθηκε σε άγνοια ή η αδιαφορία έναντι των περιφερειακών ιδιαιτεροτήτων που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών στο να αμφισβητούν την ευρωπαϊκή κοινή πορεία. «Και σήμερα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ενιαία αγορά, χωρίς ενιαία πολιτική άμυνας, ενίσχυση των ακριτικών χωρών κλπ είναι μια κενή υπόθεση» πρόσθεσε.

«Η νοτιοανατολική Μεσόγειος αποτελεί το θέατρο σήμερα των πιο βαθέων συγκρούσεων και μετασχηματισμών μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ. Οι εθνικισμοί μετατρέπονται σε επιθετικές πολιτικές, ενώ οι κανόνες καλής γειτονίας και διπλωματίας μπαίνουν στο περιθώριο. Ο συνδυασμός μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών και στρατιωτικών επιχειρήσεων διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μίγμα που επηρεάζει σημαντικά τις κοινωνίες και τις χώρες που επωμίζονται αυτό το βάρος», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Χωρίς διασφαλίσεις θα είναι σαν ανέκδοτο να συζητούμε για πρωτογενή πλεονάσματα​

Ειδικότερα για την Ελλάδα εξέφρασε την άποψη ότι αν δε ληφθούν διασφαλίσεις σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την εγγύηση των ευρωπαϊκών συνόρων, θα είναι σαν ανέκδοτο να συζητούμε για πρωτογενή πλεονάσματα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

«Πώς άλλωστε δύναται μια χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά και να περάσει σε αναπτυξιακή τροχιά όταν δαπανά το 2,7% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες (2η χώρα στο ΝΑΤΟ), και όταν οι γείτονες της φέρονται να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού τους και την επέκταση των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων; Πώς άλλωστε να ανταγωνιστεί μια επιχείρηση στη νησιωτική Ελλάδα μια αντίστοιχη στη Μεσόγειο ή στην κεντρική Ευρώπη όταν υφίσταται τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη (σε άμεσους και έμμεσους φόρους);» διερωτήθηκε.