Skip to main content

Στέλεχος της Goldman Sachs ο νέος επικεφαλής του LSE

Ύστερα από αναζήτηση έξι μηνών, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) επέλεξε τελικά τον νέο του επικεφαλής. Θα είναι ο Ντέιβιντ Σουίμερ, στέλεχος της Goldman Sachs με εμπειρία 20 ετών στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αλλά χωρίς προϋπηρεσία σε χρηματιστηριακό όμιλο ή διαχείριση μετοχών. 

Ο 49χρονος Σουίμερ, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα την 1η Αυγούστου, έρχεται να αντικαταστήσει τον Ζαβιέ Ρολέ, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης με το διοικητικό συμβούλιο. Στην ανακοίνωσή του το LSE τον περιγράφει ως «ηγέτη με τεράστια εμπειρία», αν και στον βρετανικό Τύπο δεν λείπουν τα σχόλια για την επιλογή να δοθούν τα ηνία του χρηματιστηρίου, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο ενόψει Brexit, σε ένα στέλεχος από τον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Ρολέ κατά τη θητεία απογείωσε την αξία του LSE από τα 800 εκατ. στερλίνες σε σχεδόν 14 δισ. στερλίνες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων, υπήρχαν πάντα αντιδράσεις για το διοικητικό στυλ, που ακολουθούσε.

Πιέσεις για την παραμονή του Ρολέ του φέρεται να είχε ασκήσει ο Σερ Κρις Χον, μεγιστάνας των hedge fund, ο οποίος ελέγχει το 5% του LSE, αντιπροτείνοντας την αποχώρηση του προέδρου, Ντόναλντ Μπράιντον. Η πρόταση Χον δεν πέρασε. Ωστόσο η «ενδοοικογενειακή» σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινωθεί ότι και ο Μπράιντον θα αποχωρήσει τελικά το 2019. 

«Ο κ. Σουίμερ είναι γνωστός για τις ικανότητές του και την συνεργατική προσέγγιση με πελάτες και συναδέλφους» ανέφερε ο Μπράιντον σε ανακοίνωσή του για την επιλογή, η οποία όπως είπε, έγινε ύστερα από ενδελεχή αναζήτηση. 

naftemporiki.gr